Prescott se starou základní deskou? Ano i ne
zdroj: tisková zpráva

Prescott se starou základní deskou? Ano i ne

4. 1. 2004 13:13 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Často diskutovaná otázka kompatibility současných základních desek, potažmo čipsetů (jmenovitě i848, i865 a i875), s novými procesory Pentium 4 (Prescott) se stala hlavním podmětem pro zajímavý článek na [H]ard|OCP.

Důležitým poznatkem je, že ačkoliv samotný čipset může Prescott podporovat, základní deska, která je jím osazená, nemusí splňovat specifikace FMB 1.5 (Flexible Mother Board) a VRM 10.0 (Voltage Regulator Module) pro korektní napájení těchto CPU. Radovat se předem mohou majitelé čipových sad SiS 655TX (viz článek na AnandTechu), které nativně podporují dokonce FMB 2.0 a jsou tudíž plně kompatibilní s Prescotty. Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Situace u motherboardů s čipsety Intel však bude nejspíš dost zmatená. Některé desky vyrobené v minulém roce budou kompatibilní s novými procesory, ale jiné zase ne. Na budoucnost myslel například Gigabyte, jehož všechny současně dostupné desky založené na i865 a i875 by měly (zdůrazňuji „měly by“) Prescotty zvládnout. Samotná společnost se chytře kryje před případnými nespokojenými zákazníky - netvrdí, že motherboardy splňují specifikace FMB 2.0 a VRM 10.0, pouze prohlašují, že jsou vytvořeny s ohledem na ně. Update - výčet motherboardů Gigabyte kompatibilních s procesory Prescott najdete na oficiálních stránkách firmy (thx rurbozrout).

Podobně se vyjadřuje například i ABIT o svých deskách řady IS7 a IC7. Naproti tomu ASUS se k problému postavil chlapsky a rovnou řekl, které jeho desky (seznam) si s Prescotty budou rozumět. Stejně tak to udělala firma MSI, jejíž přehled kompatibilních desek je však o něco chudší než u ASUSu. Podobně se zachoval i Intel se svými deskami (seznam).

Možná se ptáte, proč výrobci desek s čipovými sadami Intel jednoduše nevybavily své produkty specifikacemi FMB 1.5 (FMB 2.0), když věděli, že použité čipsety i patice jsou kompatibilní. Zkrátka se to prý nevyplatilo. Rozdíl mezi FMB 1.0, jež využíval Northwood a FMB 1.5 (případně 2.0), který se hodí pro Prescotty, je totiž větší, než by se mohlo na první pohled zdát. Ukázalo se, že aby desky mohly tyto specifikace splňovat, musí se provést kompletní změna designu motherboardu a jejích ovladačů. Navíc komponenty, kterými musí být vybavená deska splňující Prescottovské nároky, jsou o pár dolarů dražší. Pro někoho možná směšná suma, ale některým výrobcům zřejmě až tak nízká nepřišla - když měsíčně někdo prodá například milion základních desek, znamená to rozdíl pěti milionů dolarů a to už nejsou malé peníze.

Pro vás, kterým ještě stále není jasné, zda vaše deska bude s Prescottem fungovat - u high-endových mainboardů vybavených odpovídajícími čipsety vyrobených od poloviny minulého roku se dá očekávat, že Prescott nejspíše běhat bude. U nejlacinějších modelů (ač vybavených „kompatibilními“ čipsety) vyrobených ve stejném časovém období, ve kterých se podepisuje na oblibě i nejnižší cenový rozdíl, je pravděpodobné, že Prescott nepoběží. Snad jsme vám nastalý hardwarový guláš alespoň zčásti vyjasnili.

zdroj: [H]ard|OCP

celeb

Nejnovější články