Nokia N-Gage - recenze mobilní konzole
zdroj: tisková zpráva

Nokia N-Gage - recenze mobilní konzole

7. 10. 2003 0:00 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Dnes se na trh dostává Nokia N-Gage, hybridní kombinace mobilního telefonu, MP3 přehrávače, rádia a herní konzole, kterou jsme včetně her Puzzle Bobble a Super Monkey Ball zhodnotili v recenzi.

Autor: Korgull
Publikováno: 7.října 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pokud čtete pravidelně naše zprávy a zajímáte se trochu o technologické novinky, určitě vám neuniklo, že 7. říjen je velkým dnem pro finskou firmu Nokia. Na celosvětový i český trh se totiž konečně dostává Nokia N-Gage, hybridní kombinace mobilního telefonu a herní konzole. Netřeba připomínat, že je to vůbec poprvé, co se nějaká firma snaží protlačit podobnou hračku na trh. Má N-Gage šanci? V rozhodování, zda si N-Gage koupit či nikoliv, by vám měla pomoci tato recenze. Přístroj jsme měli k dispozici téměř 3 týdny a za tu dobu se dal přeci jen dostatečně vyzkoušet.

 První dojem
Po rozbalení krabice na mě vykoukla lákavě vypadající stříbro-šedá konzole N-Gage, nabíječka, stereofonní sluchátka, krátký USB kabel, audio kablík, redukce, baterie (850mAh), manuál a CDéčko s Nokia Audio Managerem. Je fakt, že na první pohled vypadá N-Gage vážně hezky, váží jen 137 gramů i s baterií a její rozměry jsou 133,7 x 69,7 x 20,2 mm. Uprostřed přístroje je barevný podsvícený displej (176x208 bodů / 4096 barev), který je narozdíl od GBA orientován na výšku. Na pravé straně je klávesnice pro psaní telefonních čísel a SMS, na levé straně je osmi-směrný ovládací prvek, který slouží jak pro navigaci v menu, tak pro ovládání her. Pod ním jsou horké klávesy pro vyvolání přehrávače MP3, rádia FM a menu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Nahoře po stranách displeje jsou tlačítka pro přijmutí (vlevo) a ukončení hovoru (vpravo). Dole vlevo pod displejem je potvrzovací tlačítko "OK" spolu s klávesou pro mazání, zatímco vpravo jsou klávesy pro funkce Cancel a Exit. Na boku přístroje pak naleznete konektor pro nabíječku, sluchátka a USB. Zapojit N-Gage není vážný problém, nicméně je trochu zarážející, že k tomu, abyste ji spustili, vyžaduje SIM kartu. Jeden by řekl, že by hry mohli jít hrát i bez nutnosti SIM kartu vkládat, žel není tomu tak. Telefon se zapíná/vypíná malým, zapuštěným tlačítkem na pravém boku, které je třeba chvíli podržet. Naběhnutí telefonu trvá cca 20 sekund, a pak ještě pár sekund po zadání bezpečnostního PINu.

 Jak se s N-Gage telefonuje?
Když už si N-Gage vynutila vložit tu SIM kartu, nezbylo mi, než ji dočasně používat místo původního starého dobrého Siemense také jako telefon. Jak se tedy s N-Gage telefonuje? Upřímně řečeno, dost neobvykle. Když chcete volat, musíte telefon držet z boku a k uchu ho pak přiložit horní hranou. V nejhorším by se na to zvyknout dalo, nicméně mi to nepřipadalo zrovna sympatické. Přístroj se při telefonování drží nepohodlně a budí dojem, že musí každou chvíli vyklouznout - tím spíš, když komunikujete s někým, kdo ve vás vyvolá takové emoce, že se vám zpotí ruce (např. šéf apod.), které tím navíc zanechají stopy na displeji. V tomto ohledu tedy designéři zaváhali a pořádně. Nezní to moc povzbudivě, ale docela se už těším na svůj starý telefon. Ten, kdo si podobně jako já nezvykne, to může vyřešit použitím hlasitého hands-free (na spodní hraně je umístěný reproduktor).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Co se týče možností telefonu, není jinak co vytknout, N-Gage podporuje všechny tři dostupné GSM sítě (EGSM 900/GSM1800/GSM 1900), datové protokoly GPRS (3+1, 2+2) a HSCSD, vibrační vyzvánění a jako vyzváněcí melodie můžete použít i MP3, AAC, MIDI, a WAV soubory. Přístroj samozřejmě také umí posílat SMS/MMS, emaily (IMAP4, POP3, SMTP, MIME2) a obsahuje XHTML prohlížeč. Za zmínku stojí i implementace Bluetooth, kterou můžete využít například pro připojení bezdrátové Hands-Free sady.

 Co je pod kapotou?
N-Gage je založena na Symbian platformě ve verzi 60 a jejím srdcem je procesor ARM9, který běží na104 MHz a má k dispozici 3,4MB interní paměti. Integrována je také Java (J2ME MIDP 1.0). Verze, kterou jsme měli k dispozici, uměla anglicky, německy a francouzsky. Čeština zde chyběla, ale je dost možné, že se objeví ve finální prodejní verzi. Standardně jsou k dispozici aplikace, které by snad ani nemohly chybět - kalendář s událostmi, to-do list, adresář a hudební skladatel a pár dalších utilitek. Je jasné, že vzhledem k tomu, že přístroj běží na Symbian platformě, nebude s aplikacemi problém, stejně tak dobře vám zde poběží Java aplikace a hry, které můžete nahrát do interní paměti. Nyní je namístě se také zmínit o přibaleném CDROM, na němž naleznete potřebný software, který umožní synchronizaci kalendáře s počítačem a stahování hudebních souborů a aplikací přes USB.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 MP3 přehrávač a FM rádio jako bonus?
Pokud zrovna nebudete s N-Gage telefonovat, psát SMS nebo hrát hry, můžete poslouchat hudbu. N-Gage umí přehrávat MP3. Sice nemůže konkurovat špičkovým MP3 přehrávačům na trhu, nicméně na zcela obyčejné poslouchání muziky to stačí. O rádiu lze říci totéž. Hraje slušně a je zde vše, co by člověk od rádia čekal, tj. např. automatické vyhledávání a ukládání stanic do paměti.

Zatímco ale rádio můžete poslouchat ve sluchátkách i při hraní her, MP3 z pochopitelných důvodů nelze. Nutno také podotknout, že pro hudbu ve formátu MP3 budete potřebovat prázdnou MMC kartu, která není (!) součástí standardního vybavení. Je to trochu škoda, Nokia by mohla být přeci jen trochu štědřejší. V tomto případě je to tak trochu jako kupovat digitální foťák bez paměti. Pro správu MP3 souborů je určena PC utilita Nokia Audio Manager, která se nachází na přiloženém CDROM. Ale i zde Nokia šetřila a snad kratší USB kablík už dodat nemohla (cca 75 cm). Ne každý má totiž USB konektory v přední části PC.

 Hraní her
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nyní se konečně dostávám k jádru pudla, tj. k hraní her. Jak jste se již možná dočetli z předešlých článků a tiskových zpráv, hry pro N-Gage jsou distribuovány na paměťových kartách MMC (velké asi jako poštovní známka), které se běžně používají do foťáků nebo MP3 přehrávačů. V současnosti je pro N-Gage k mání nebo se připravuje (tituly označené * budou na počátku 2004) kolem dvaceti titulů - Marcel Desailly Pro Soccer, MLB Slam!, MotoGP, NCAA Football 2004*, FIFA Football 2004, Pandemonium, Pathway to Glory*, Puyo Pop, Puzzle Bobble VS, Rayman 3, Red Faction, Sega Rally*, Sonic N, Super Monkey Ball, Taito Memories, Tom Clancy's Ghost Recon*, Tom Clancy's Splinter Cell, Tomb Raider, Tony Hawk's Pro Skater, Virtua Tennis. Ceny her se pohybují v rozpětí 30-35 dolarů a u nás mají stát (anglické verze s českým manuálem) od 1500,- do 1700,- Kč (info, screenshoty).

Jak takovou hru do N-Gage dostanete? Tak hezky po pořádku - nejdříve přístroj vypnete, sundáte zadní kryt, vyndáte baterku, zasunete MMC kartu do slotu, vrátíte baterku, zapnete přístroj, počkáte asi 25-30 sekund než naběhne, zadáte PIN, počkáte dalších pár sekund, najdete v menu ikonu své hry a můžete hrát! V případě, že hru měníte, čeká vás ještě o jeden krok navíc (ještě musíte vyndat tu původní kartičku ;) Je jasné, že tady to něčím zavání a jsou to opět designéři. Zastoupení Nokie v Praze nám poskytlo vysvětlení, že počítají s tím, že lidé tak často měnit hry nebudou, že vydrží s jednou hrou třeba měsíc. I tak k tomu lze jen dodat, že tenhle komplikovaný způsob výměny MMC karet není rozhodně dobrým řešením. Představte si, jak třeba někde v autobuse, vlaku nebo metru měníte (třeba zrovna po měsíci hraní) hru a ta mrňavá kartička vám z ruky vyskočí někam na zem...

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Puzzle Bobble a Super Monkey Ball
My měli k otestování bohužel jen dva tituly - Puzzle Bobble (taková klasika ve stylu Tetrisu) a Super Monkey Ball, který dobře znají zejména majitelé konzolí GameCube a GBA. U Puzzle Bobble by člověk ten předpokládaný měsíc vydržet možná dokázal. I přesto, že verze, kterou jsme obdrželi, nebyla finální, se mi hra líbila. Bohužel se zde docela projevila slabá barevnost N-Gage displeje. Opravdu bylo občas velice obtížné rozeznat barvu kuliček a to i za ideálního osvětlení. Jak je uvedeno výše, N-Gage umí pouhých 4096 barev, což je žalostně málo. Běžné nové telefony zvládají 65536 barev, dokonce i staré dobré GBA umí 32768 barev.

Druhá hra, Super Monkey Ball, je jedním z těch titulů, které milujete a zároveň k smrti nenávidíte (na PC existuje podobná hra s názvem Marble Blast). Úkolem je navádět průhlednou kouli poháněnou opičkou uvnitř po různě tvarovaných, neohraničených a někdy i pohyblivých plošinách a to tak, abyste se v daném čase dostali do cíle a nezřítili se do okolní prázdnoty. Protože hrajete s opičkou (dokonce si můžete vybrat s jakou), čekají vás cestou bonusy v podobě banánů a občas i nějaká ta mezihra, ve které se to tímto ovocem jen hemží a vy budete mít za úkol sebrat ho co nejvíce apod. Zvuk u této hry je naprosto skvělý, pokud nechcete rušit okolí hlasitými výkřiky opičky, můžete použít sluchátka.

Hry se ovládají vcelku dobře, navíc si klávesy můžete v menu hry sami nadefinovat. Akční tlačítka (5 a 7) jsou na numerické klávesnici červeně zvýrazněna a jsou i lehce vystouplá nad ostatní, takže je poznáte i pohmatu. Jediná zásadnější chybička, která se vkradla do herního ovládání N-Gage jsou výše zmínění horké klávesy pro MP3 přehrávač, FM rádio a menu. Pokud se totiž během hraní uklepnete na jednu z těchto kláves, dostanete se ze hry nechtěně ven a budete se muset přes menu propracovat zpět. Docela nepříjemná věc, možná by se lidé u Nokie měli zamyslet, zda tyto tři klávesy během hraní nějak nezakázat.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zvětšit zdroj: tisková zpráva
vlevo Puzzle Bobble, vpravo Super Monkey Ball, další screenshoty jsou zde

Asi nejlákavější herní vlastností N-Gage je možnost multiplayerové pařby přes implementované Bluetooth rozhraní. Není pochyb, že bezplatný bezdrátový (a hlavně nelagovací) multiplayer určitě přitáhne k této platformě hodně zájemců. Samozřejmě bude dost záležet i na tom, jak se s touto možností vypořádají sami vývojáři her. Většina titulů má mít podporu alespoň pro dva hráče. Nokia navíc plánuje v dohlednu spustit novou multiplayer službu nazvanou N-Gage Arena, kde budou žebříčky her, cheaty, návody apod.

Je opravdu škoda, že nám nebylo ze strany Nokie poskytnuto více her. Tituly jako MotoGP, Tomb Raider, Red Faction nebo Splinter Cell by určitě stály za vyzkoušení. Snad holt někdy příště.

 Slabá životnost baterií
A další důležitá věc. Životnost baterie vás bohužel asi moc nepotěší. Pokud budete hrát na N-Gage hry, můžete čekat že ji vybijete již za 3-6 hodin. Při telefonování asi tak za 4 hodiny. Takže je jasné, že pokud chcete N-Gage na delší cestu, nezbývá než si koupit jednu poměrně drahou baterii do zásoby. Ostatní funkce už tolik energie nespotřebují, poslouchání MP3 vydrží 8 hodin a rádia až 20 hodin. Plné dobití baterky v nabíječce trvá 3-6 hodin.

 N-Gage versus GBA
Přestože N-Gage není výhradně pouze herní konzolí, nicméně tato funkce je tím, proč se zde o ní vůbec zmiňujeme, věnujte pozornost tomuto malému srovnání s GBA SP:

Zařízení N-Gage    GBA SP
Procesor104MHz ARM9 16 MHz 32 Bit RISC-CPU + 8 Bit CISC-CPU
Paměť3.4MB32 Kbyte + 96 Kbyte VRAM (v CPU), 256 Kbyte WRAM (mimo CPU)
Displej176 x 208 bodů240 x 160 bodů
BaterieBL-5C Li-Ion Baterie (850mAh)Dobíjitelná Li-ion baterie
Životnost baterie3-6 hodin10hodin, 15-18 bez podsvícení displeje
Výstup na sluchátkaanone (dá se dokoupit redukce)
Reproduktoranoano
Multiplayerano, přes Bluetooth ano přes kabel, bezdrátový adaptér lze dokoupit
Herní komunikace s jinou konzolíneano, GameCube
Rozměry133,7 x 69,7 x 20,2 mm 84,6 x 82 x 24,3 mm
Hmotnost 137 g 143 g
Počet hercca 20přes 700
FM Rádioanone (dá se dokoupit)
MP3 přehrávačanone (dá se dokoupit)
TV Tunernene (dá se dokoupit)
Mobilní telefonanone
Cena cca 10.999 Kčcca 4.000 Kč

K této tabulce není asi co dodat. Pokud chcete něco jen na hry, určitě doporučuji GBA, které je relativně levné a je pro něj i spousta kvalitních her. Můžete také počkat, jak dopadne nová herní konzole Tapwave Zodiac, která běží na Palm OS 5.2, ARM9 procesoru Motorola MX1 taktovaném na 200MHz, grafickém akcelerátoru ATI Imageon, zvukovým čipem Yamaha a s displejem 420x320 bodů (úhlopříčka 89 mm) / 65526 barev. Cena (v USA) pro 32MB verzi je stejná jako pro N-Gage, tj. $299. Tahle pecka má MP3 player, Bluetooth, dva SDIO sloty a se silnou baterií o kapacitě 1540mAh výdrží údajně až 16 hodin pařby (!). Hrát na tom půjde Doom II, Duke Nukem Mobile a Neverwinter Nights. To už je trošku jiné kafe, nemyslíte? A to je ještě v dohledu další konkurence - PSP od Sony, která má být k mání koncem příštího roku. Tím nechci N-Gage nijak pohanit, jen chci naznačit, že čas žene technologie neúprosně kupředu a kdoví, čeho se ještě dočkáme.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Kdo si N-Gage koupí?
N-Gage toho umí opravdu hodně. Je to sice jen průměrný telefon, průměrný MP3 přehrávač s rádiem a průměrná herní konzole, ale ten, kdo nemá nic a chtěl by mít všechno v jednom, tuto kombinaci možná nakonec uvítá. I přes poměrně vysokou cenu zařízení i her se podle mě pořád nejde dost nadšenců do takových "hraček", kteří si N-Gage pořídí. Vždyť není nad to, něčím zabít čas, když se člověk zrovna nudí a nemá po ruce nic jiného, než svůj mobilní telefon, v tomto případě svoji N-Gage. Není pochyb, že o celkovém úspěchu N-Gage na herním trhu rozhodne obchodní politika a kvalita her.

 Verdikt
Chcete-li s sebou nosit mobilní telefon, herní konzoli a MP3 přehrávač s rádiem pěkně pohromadě, pak je pro vás N-Gage jako ušitá. Připravte si dost peněz (v ČR přístroj stojí 10 999 Kč), obrňte se trpělivostí a nečekejte zázraky, je to "jen" multifunkční stroj. Pokud však chcete kvalitní (přenosnou) herní konzoli, kupte si radši GBA SP nebo počkejte na Zodiac.

Stáhněte si: Promo video

Související články: První dojmy z tiskové konference (7/2003), Novinky, Homepage



Korgull
Korgull spatřil světlo světa před více než 24 lety, protlouká se, jak se dá, a na Tiscali Games píše především novinky. Nejraději hraje adventury (staré dobré Grim Fandago, Neverhood), ale nepohrdne ani dobrou strategií, RPG nebo akcí (všechny články autora)

 
 
Korgull

Nejnovější články