Hardwarový průzkum Steamu ukazuje, že herní PC oslabuje
zdroj: tisková zpráva

Hardwarový průzkum Steamu ukazuje, že herní PC oslabuje

25. 7. 2012 18:47 | Hardware | autor: Aleš Smutný |

Moc zajímavé výsledky přinesly výsledky nového hardwarového průzkumu na Steamu, který shromažďuje získaná data z počítačů uživatelů.

Je zajímavé, že nárůst zaznamenávají integrované grafiky od Intelu a dvoujádrové procesory. Lehký nárůst zaznamenaly i grafiky nižší kvality. Co se týče rozlišení, nejčastější je 1920x1080, které si zvolila celá čtvrtina uživatelů. Na kompletní výsledky průzkumu se podívejte sem.


Předem je třeba říct, že částečně je celý průzkum ovlivněn bugem, který nezapočítává nově přidané (druhé, třetí...) počítače, pokud už mají uživatelé Steam na nějakém starším počítači. Redaktor PCGamesN vidí za tímto příklonem (nebo spíše zvýšení jejich výskytu) k méně výkonným počítačům hlavně to, že se začíná hrát i na noteboocích. Tedy nejenom na těch herních, nadupaných, ale i na těch, které jsou určené pro práci a uživatel na nich nějakou hru také spustí.

Podporuje to dle něj (a opět s ním musím souhlasit) i nárůst obliby nezávislých her, které váš počítač nestrhají. Každopádně, je jasné, že se toho zase tolik ve vývoji herního PC neděje. Někomu se to asi nelíbí, ale když vzpomenu na závody, kdy člověk po roce mohl vykuchat polovinu počítače, osobně jsem za tohle zpomalení i rád. Každopádně jde ale o zajímavá data, do nichž se vyplatí pořádně zahrabat a zanalyzovat si je dle svých měřítek a vyvodit vlastní závěry a hypotézy.

Nejnovější články