Britský distributor reaguje na obvinění Amanity a další vývojářů
zdroj: tisková zpráva

Britský distributor reaguje na obvinění Amanity a další vývojářů

13. 2. 2013 17:50 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Otevřený dopis českého studia Amanita, resp. i jejich kolegů z Colibri Games a Daedalic Entertainment, snažící se vysvětli postoj vývojářů v jejich sporu proti britské firmě Lace Mamba, samozřejmě vyvolal reakci druhé strany. Lace Mamba poskytla vyjádření pro RPS, v němž firma vysvětluje, že se snaží zahladit všechna nedopatření, která prý vznikla neplněním smluv ze strany Mamba Games. V případě Colibri Games a Daedalic Ent. už se to podařilo, Amanita je prý v řešení v rámci snahy Lace Mamba znovu si získat „důvěru herního průmyslu“, jak se ve vyjádření uvádí.

Celá situace se má ale takto. Mamba Games a Lace International utvořili partnerství v roce 2010. Mamba Games však nadále fungovala jako samostatná firma a zůstaly jí tedy závazky vyplývající ze smluv uzavřených před spojením firem. Pokud některé z her, licencované pro Mamba Games, vycházely v různých světových teritoriích pod nálepkou Lace Mamba, pak to bylo na základě obchodu, který mezi oběma firmami proběhl. Jinak řečeno, Mamba Games licenci dále prodala Lace Mamba, která tituly distribuovala.

Lace Mamba tedy hlásí, že pokud Mamba Games, zastupovaná v té době Jasonem Coddem (jenž měl ale řídit i Lace Mamba, než nedávno odešel), neplnila vůči vývojářům nějaké závazky, popřípadě porušovala smluvní podmínky (prodejem her v teritoriích, na která se práva nevztahovala), tak za to může jenom Mamba Games, a ne Lace Mamba. Což zní dost divně, že v obou firmách de facto působili stejní lidé, zejména tedy již jmenovaný Jason Codd. Hlavně se však zdá, že v době podpisu některých kontraktů vývojáři neměli ani potuchy o tom, že Lace Mamba vlastně není jedna firma, ale dvě – jak se to nyní Lace Mamba snaží prezentovat. Ano, je to zamotané.

Ať už to ale bylo jakkoli, Lace Mamba se zaklíná tím, že se maximálně snaží oprávněné požadavky vývojářů vyrovnat. Doufejme, že k tomu dojde. Hodně ale pochybuju, že nějaký nezávislý tým či vývojář při smyslech bude mít vůbec chuť s Lace Mamba ještě spolupracovat …po tomhle divadélku. Ostatně, poslechněte si náš včerejší podcast Fight Club #117, kde Lukáš Macura z Cinemaxu také vypráví historky o problémech s distributory, z nichž se vám možná zježí chlupy po celém těle.

Nejnovější články