V deskovce podle Shadow Tactics bojuje jeden proti všem
Novinka zdroj: tisková zpráva

V deskovce podle Shadow Tactics bojuje jeden proti všem

16. 1. 2019 10:56 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Z mé strany velmi očekávaná deskovka právě vtrhla na Kickstarter a místo toho, aby zde rozpoutala obrovský povyk, dočkala se až překvapivě chladného nezájmu. Tvůrcům z Antler Games se během chvilky nenahrnuly ani miliony, ani statisíce, dokonce ani desetitisíce dolarů. Po několik prvních hodin šlo o pouhé tisíce. V době psaní článku už to nevypadá tak zle, ale do pokoření požadované částky téměř 46 tisíc dolarů stále zbývá ještě jedna čtvrtina.

Na moc úspěšnou kampaň to bohužel nevypadá. Je to škoda, ale není se čemu divit. Samotného mě kampaň ničím nenadchla. O hře se zde moc nedozvíte, nedostanete pořádný pohled na její obsah, některé informace jsou zavádějící a obecně tu chybí kouzlo, kterým oplývaly například deskové Dark Souls.

Ani se to nedá svést na amatérismus tvůrců, protože Antler Games – tříčlenné indie studio z Maďarska – už má za sebou dva úspěšné Kickstartery: survival Critters Below a dobře přijatou deskovku Saltlands.

Shadow Tactics zdroj: tisková zpráva

To je jen takové varování na začátek, že by desková verze nemusela splnit předpoklady a očekávání. Nicméně mechanismy hry nezní vůbec špatně. Shadow Tactics (bez přídomku) je semikooperativní hrou plnou plížení, jak jinak.

Jeden hráč se ujme role Daimjóa, tedy povede kroky stráží, zatímco zbylých 2–5 hráčů složí své síly proti němu. Každý z nich se ujme jednoho z pěti unikátních hrdinů známých z videoherní předlohy a pokusí se přechytračit soupeře. Stráže mají klasické výseče znázorňující jejich zorné pole a mohou mít různé stavy obezřetnosti.

Hrdinové plánují všechny své akce pro dané kolo dopředu, ale než je vykonají, Daimjó zahýbe „šachovými figurkami“ a akce hrdinů pak mohou podle situace přijít vniveč. Deskovka se samozřejmě chlubí detailními figurkami a modulárním hexovým herním plánem, ale možná úplně největším lákadlem je příběhová kampaň.

Můžete si zahrát libovolnou z jejích misí jen tak, nebo jet celou kampaň hezky popořadě. V takovém případě se začne odvíjet příběh, ve kterém se zároveň vyvíjejí jak postavy hrdinů, tak i Daimjó. Mezi jednotlivými misemi se přenáší jejich vybavení a stávají se mocnějšími.

Shadow Tactics zdroj: tisková zpráva

Pokud se nakonec rozhodnete po deskovce skočit, máte na výběr ze dvou různých edic. Ta základní obsahuje vše potřebné k plnohodnotnému hraní spolu s deseti misemi rozdělenými do dvou kapitol. Díky nízkému poštovnému ve výši 9 eur vás tato krabice vyjde se vším všudy na cca 1 700 korun.

Druhá edice je o něco lákavější a ne zas o tolik dražší. Přihazuje další dvě kapitoly, jednu o pěti a druhou o třech misích, nové mapové díly, figurky, žetony, kovové mince a dva herní módy. V jednom vás trápí sníh, kvůli kterému vás mohou prozradit vaše stopy, ve druhém noc, která má své výhody i nevýhody, když jsou nepřátelé u zdroje světla. Za tuto edici necháte v přepočtu i s poštovným 2 100 korun.

Škoda, že to není od prvního pohledu jasná koupě. Po pročtení kampaně mě zahalily nepříjemné pochybnosti a možná si tak radši zahraju původní hru, kterou si mimochodem můžete k deskovce přikoupit za 5 eur.

Ale do konce kampaně zbývá ještě měsíc a věřím, že se deskovka Shadow Tactics do té doby ještě vybarví a přesvědčí mě a spousty dalších, že bude stát za to. Pokud se zafinancuje, měla by vyjít ještě letos.

Nejnovější články