Best of 2011: Nejlepší akční hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2011: Nejlepší akční hra

1. 1. 2012 20:15 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Vybírat nejlepší akční hry za letošní rok, to není záležitost na půl hodinky. Kde jsou ty časy, kdy jsme měli každý svou jasnou trojku a k tomu bychom třeba přidali jeden nebo dva slušné tituly. Kdepak. V roce 2011 jsme byli bezohlednými vývojáři a distributory šikanováni vysokým počtem opravdu kvalitních akčních her, takže dobrat se k finální pětce se dalo jen přes sérií Sophiiných voleb. Ne, letos nestačilo být jenom dobrý. Museli jste mít „něco“. Něco, co by vaši hru odlišilo, co by vaši hru podtrhlo jako pořádný kus vývojářské práce. Něco, co ředí ty opravdu dobré boxery od těch nejlepších. Takže pod vrcholem pyramidy zůstal třeba Assassin's Creed: Revelations nebo Crysis 2 a někteří z nás se smutkem vyškrtli Killzone 3 nebo Red Orchestru 2. Takhle bychom však letos mohli pokračovat hodně dlouho. Proto dost o poražených, vzhůru za finální pětkou, kterou vám jako garant kategorie akčních her představí Aleš Smutný.

Batman: Arkham City

„Stále nervóznější nepřátelé kibicovaní na dálku svým šéfem a do toho Batman, tichý jako lví pšouk, vznášející se nad hlavami nepřátel,“ zní věta z recenze Martina Bacha, která skvěle charakterizuje atmosféru téhle vynikající komiksové adaptace, jež opět ukázala, že jde i z komiksu udělat parádní AAA hra. Proč je v TOP 5? Nu jednoduše díky vynikající hratelnosti, velkému rozsahu a pořádnému uchopení postavy titulního ikonického hrdiny. Pro milovníky komiksu je to povinnost, pro milovníky kvalitních her také. Nejde neroztát po prvním pořádném střetu s hloučkem protivníků či útocích ze zálohy. O využití gothamského panoptika ani nemluvě.

Battlefield 3

První opravdu frontální útok na pozice držené sérií Call of Duty je vlastně jen otázkou marketingovou a nás nemusí moc zajímat. Ve výsledku se totiž podepsal jen na kampani, která je standardizovaným produktem s řadou chyb, ale po většinu času to nejsou chyby, co opakovaně iritují jako třeba ty v Modern Warfare 3. Ale copak v BF hrách někdy šlo o kampaň? Na první místě byla a bude multiplayer a ten v BF3 je... špičkový. Široké spektrum map nabízí prostor pro vybouření všem typům hráčů, což se snoubí s dobrým vybalancováním zbraní a chvályhodným ražením si cesty v některých oblastech (scout není sniper, ale scout). A navíc je tu ohromující grafika a ještě lepší ozvučení. Tohle je taktická i zběsilá válka, v níž není problém pilotovat stíhačku, sestřelovat vrtulníky i vytvářet nové možnosti pomocí RPG. Prostě špička multiplayerových stříleček.

Gears of War 3

Co Epic slíbil, to splnil. Závěrečný díl trilogie je nejen nejlepší, ale hlavně momentálně definuje špičku ve škatulce third-person akcí se systémem krytí. Ve trojce se jednoduše ukazuje, jak moc tvůrci série vyzráli. Skvělá práce s dynamikou hratelnosti vytváří neustávající adrenalinovou jízdu, v níž ale nikdy nesmíte úplně vypnout, protože je tu hned několik faktorů, které naopak váš mozek vyžadují. Příběh o osudu planety Sery a party, co si říká Delta Squad, je konečně nápaditý díky solidnímu zakomponování třetí strany konfliktu a snaze o vytvoření atmosféry beznaděje. Konečně tak díky propojení s hrdiny funguje i to, když třeba někoho scénář bez okolků odpraví. Na konto toho všeho se v GoW3 skvěle snoubí vyprávění, velmi dobře odhadnuté tempo hraní i střídání prostředí a herních činností tak, abyste se při překvapivě dlouhé herní době ani na chvíli nenudili. A to byl pekelně těžký úkol. Nu a když dojedete kampaň, je tu masivní multiplayerová část, která boduje jak bojem proti sobě, tak, a to především, vynikající Hordou 2.0.

RAGE

Asi nejpřekvapivější člen finálové pětky, že? Jenže, když se oprostíme od zátěže, která na hře ležela, protože od ní všichni čekali amalgam Borderlands a Falloutu, zbude vám akce. Ryzí akce. Přesně to vystihl Martin Bach v recenzi: „Akční mise nejsou freneticky krvavou zábavou ani promyšleným bojem založeným na taktice a umělé inteligenci. V některých chvilkách mohou sice jedno nebo druhé připomínat, vždy jde ale jen o důsledky perfektního vyvážení tempa a přirozeného stylu hratelnosti. Přímočará, ale ne primitivní, taková je akce v RAGE.“ Je to přímočarý tah na branku, který ukazuje, že id Software prostě chtěli udělat postapokalyptickou a hlavně ryze akční střílečku bez výrazných žánrových odboček (když si odmyslíme trochu toho ježdění), a koneckonců i odboček v misích. Jde tu o vás, o to jak zvládnete zbraně a adaptujete se na jednotlivé nepřátele. RAGE jde vlastně až na dřeň, což mnohé zklamalo... a mnohé nadchnulo právě díky těmto vlastnostem.

Uncharted 3: Drake's Deception

Indiana Jones moderního věku nám prostě a jednoduše učaroval. Ukazuje totiž, jak se dá zacházet s lineární (to, prosím vás není negativum) cestou, která je dynamicky poháněna jak akcí, tak skriptovanými scénami a samozřejmě příběhem. Ani bez jednoho by totiž třetí Uncharted nebyla tak skvělá hra. Nepohne se bez příběhu, nepohne se bez onoho skriptovaného puncu ryzího dobrodružství a ano, vede vás velkou filmovou jízdou, v níž si ale nepřijdete jako na důlním vozíku, čili v jedné koleji. Přičtěte k tomu skvěle, opravdu skvěle vyhlížející grafiku a dostanete špičkovou dobrodružnou hru, která vás provede bezpočtem lokací, jak se na tenhle žánr sluší a patří, dostane vás do desítek ošemetných situací, jak se sluší a patří pro změnu na hrdinu tohoto žánru a hlavně vás chytne za límeček vaší ošoupané kožené bundy a protáhne vás celou touhle filmově-herní jízdou, aniž byste měli čas se nadechnout či se nedejbože nudit.

 

 

Nejlepší akční hrou roku 2011 podle redakce Games.cz se stává:

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Po sérii redakčních, neméně akčních, střetů vykrystalizovali dva značně rozdílní favoriti – Gears of War 3 a Batman: Arkham City. A že to byl souboj, který byl dlouhý, náročný a stejně to nakonec skončilo o pomyslný chlup z (pravděpodobně) zarostlé hrudi Marcuse Fenixe. Jeho četa střet s Temným rytířem vyhrála i díky opravdu masivnímu a návykovému multiplayeru. Kde si v kampani kvalitativně neměli oba soupeři co vyčítat, v multiplayeru sci-fi akce nakonec zvítězila.

V rámci naší série Best of 2011 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2011, doposud vyšly následující: Best of 2011: Události roku (část první)Best of 2011: Události roku (část druhá)Best of 2011: Nejlepší nezávislá hra; Best of 2011: Nejlepší akční hra; Best of 2011: Nejlepší závodní hraBest of 2011: Nejlepší adventuraBest of 2011: Nejlepší strategieBest of 2011: Nejlepší sportovní hraBest of 2011: Nejlepší RPGBest of 2011: Nejlepší logická hraBest of 2011: Nejlepší plošinovkaBest of 2011: Překvapení a zklamáníBest of 2011: Hra roku

Nejnovější články