Dream Pinball 3D - recenze
5/10
zdroj: tisková zpráva

Dream Pinball 3D - recenze

6. 5. 2007 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Vydavatel Zuxxez zbrojí hlavně na Two Worlds, na nějž vecpal reklamu i do pinballového stolu ve hře s kuličkami z různých materiálů. Proč ale i jinak působí jen jako předskokan než jako vrchol žánru?

Autor: Lichtenberg
Publikováno: 6.května 2007
Verze hry: finální/česká/PC
Doba recenzování: 1 týden

Recenze byla 7.5. aktualizována, konkrétně odstavec o multiplayeru a povinné registraci hry.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Herní vydavatel Zuxxez už několik měsíců zbrojí většinu svých prostředků na dokončované fantasy RPG Two Worlds, takže menší projekty, které ještě stíhá posílat do světa, alespoň markuje menší či větší reklamou na toto veledílo. Jedním z těchto titulů je Dream Pinball 3D, hra, která bohužel působí spíše jako předskokan, než aby připomínala vrchol svého žánru.

 Okénko do historie
Kdo nikdy nehrál skutečný pinball v zaplivaných nonstop barech, pravděpodobně aspoň jednou vyzkoušel některou z mnoha her. Aby ne, když jedna z nich je součástí Windows XP, ale co se týče velkých „pinballovek“, těch skutečně kvalitních jich najdete minimum i proto, že v posledních letech téměř žádné nevychází. Zatímco starší čtenáři nostalgicky vzpomínají na Pinball Fantasies či Pinball Illusions, mě se nejvíce do paměti vryla skoro deset let stará série 3D Ultra Pinball, jenž se dočkala řady víceméně kvalitních pokračování. Za zmínku stojí i průměrný Adventure Pinball, běžící netypicky na Unreal enginu a stále ještě relativně nový Pure Pinball z roku 2003, který je dosud jedním z nejlepších ve svém žánru. A právě od jeho tvůrců ze Švédska se k nám dostala Hypermaxem lokalizovaná podoba pokračování s názvem Dream Pinball 3D.
Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Pokud si někdo z vás na Pure Pinball pamatuje, vybaví se mu jeho osobitý styl hraní, několik zajímavých inovací a výjimečně navržené herní stoly. Dream Pinball 3D působí zdánlivě podobným dojmem, ale ve výsledku se dle mého názoru jedná o horší hru. Proč?

 Dění na stole
Na základních pravidlech samozřejmě nic změněno nebylo. Spodními páčkami (flippery) bráníte propadnutí hrací kuličky a společně s těmito pákami se aktivují i menší, postranní, díky nimž můžete změnit směr koule i v horních částech stolu. Pracujete také hrubou silou, čili do stolu lze imaginárně praštit ze stran nebo jej jednoduše nadzvednout. Tyto akce se hodí především v situacích, kdy se kulička nebezpečně řítí do skulinky mezi páčkami a vy s ní potřebujete nepatrně pohnout do strany. Ale pozor, stejně jako ve skutečnosti vám po příliš častém hýbání stolem hra zasekne flippery.

Na každém stole ve hře jsou i klasické rampy, které zvedají míček na jinou rovinu, nárazníky s terči, za jejichž sestřelování vám nabíhá hromada bodů a další tradiční nástroje, na něž jsme léta zvyklí. Na druhou stranu jsem tu nenašel třeba zkušenostní ránu (Skill Shot), ve které máte za úkol něco udělat hned při prvním odpalu. Jak je tomu již zvykem, nechybí ani tradiční Combo, Double Combo a Super Combo, které se spustí opakovanou trefou kuličky do určitých míst. Absencí netrpí ani příjemný Multiball, ve kterém se na vás ve stejnou chvíli řítí více kuliček naráz.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Ani po několika dnech jsem si nedokázal zvyknout na línější pohyb kuličky, díky němuž se vytrácí ten rychlý šarm třeba z 3D Pinballu pro Windows, dokonale cvičící hráčův postřeh. Samozřejmě je to teď v Dream Pinball mnohem blíže skutečné barové hře, i vzhledem ke ztvárněnému okolí stolu ve 3D, ale u počítače je to přeci jen o dost menší adrenalinový požitek, než někde po nocích v oblíbeném lokále.

 Marek Kulič a jeho kuličky
Hlavním tahákem Dream Pinball 3D je šest odlišných typů kuliček, které se vám během hry občas zaměňují, což více či méně ovlivňuje hratelnost. Jejich anomálie totiž nespočívají jen ve změně barvy, ale především v odlišnosti materiálu na ně použitého. Kromě klasické ocelové koule zde máme i kuličku ze slonoviny, dubu, ořechu, mramoru a zlata. Vzhledem k odlišným hustotám látek (vytrženo ze sešitu fyziky) mají koule samozřejmě každá jinou hybnost a tím je dostřelíte do různých míst. Bohužel tento zajímavý nápad je proveden velmi průměrně a mezi jednotlivými koulemi jsou v hratelnosti jen minimální rozdíly.

Kamenem úrazu jsou však herní stoly. Nejenže jich je pouze šest a všechny jsou otevřeny rovnou od začátku hry, ale veškerá zábava, kterou od nich očekáváte, je zakopána velmi hluboko pod zemí. Jejich design sice není úplně špatný a se stoly s tématikou Rytířského turnaje, Monsters, Vodního světa, Dinosaurů, Rotorů či RPG Two Worlds se nesetkáváme každý den, ale místo toho, aby každý z šesti stolů nabídl úplně jinou hratelnost, jsou si příliš podobné - nudné a nezajímavé.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Kdo by čekal nějaká výrazná specifika každého ze stolů, zažije opravdu velké zklamání. Kromě místy docela slušného obrázkového designu se jedná o téměř totožné konstrukce stolů, což je i pro zarytého fandu Pinballu poněkud nuda. Kdybych i tak měl vybrat nehorší stůl, pravděpodobně bych zvolil druhý jmenovaný, se strašidelnými motivy Monsters. Nejde o to, že by stůl byl vyveden o tolik hůře, než ostatní, ale jeho zvuková kulisa je jedna z nejhorších, co jsem kdy v posledních letech slyšel.

 Odpalte hráče
Ostatní zvuky už tak příšerné nejsou, i když výkřiky na herních stolech působí děsně lacině a nehezky. Naopak velice „cool“ se snaží tvářit grafika, která zahrnuje vysokou škálu odlesků, nasvícení atd. Jako špatný vtip chápu nastavení skla na povrch stolu, přes které je vidět asi jako v autě při prudkém lijáku. Zbytečné je i nastavení šesti různých herních kamer, z nichž jsou však použitelné sotva dvě.

Update - Faux pas se povedlo lokálnímu distributorovi, který má na krabici napsánu upoutávku na „Síťovou hru až pro 4 pinballisty“. Jak jste již možná sami zjistili, žádnou podobnou funkci Dream Pinball 3D neobsahuje, dá se hrát nanejvýš ve čtyřech lidech u jednoho PC. Za pozornost ještě stojí u hry tohoto žánru nestandardní požadavek (resp. otravná protipirátská ochrana) výrobce, že každý majitel originálky se povinně musí buď zaregistrovat na oficiální stránce (včetně osobních údajů) nebo zatelefonovat na helpline Cinemaxu, jinak si plnou hru (bez aktivace) nezahraje déle než patnáct minut. Tomu se říká pakárna (kupující se to dozví až v manuálu).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry si prohlédněte v naší galerii

Co se týče ceny, Hypermax nyní prodává hru za rozumných 399 Kč s kompletně počeštěnými texty a kromě již zmiňované zavádějící informace z balení se jedná o kvalitně provedenou práci, kde však ani nebylo moc co zkazit.

Při hraní Dream Pinball 3D jsem měl ten vzácný pocit, jako by se autoři hry příliš nesnažili a věnovali vývoji jen pár zimních večerů. Šest nedobře navržených stolů, pomalá hratelnost, nulový náboj a žádné pořádné novinky do již omletého námětu. Jedinými klady jsou tedy grafika a velmi nízké hardwarové nároky, díky nimž hru spustíte prakticky na všech současných strojích.

Stáhněte si: Demo...

Související články: Novinky

 
Lichtenberg
editor: jd






 
 

Verdikt:

Dream Pinball 3D se dá přirovnat k dílku velkého pomeranče, který někdo nechá týden ležet na stole. Sice je to pořád kousek ovoce, ale už nemá ani kapku šťávy. Doporučuji tedy sáhnout po kompotovaných, ale chutnějších vitamínech.

Nejnovější články