Ohlédnutí designéra za úspěšným BioShockem
zdroj: tisková zpráva

Ohlédnutí designéra za úspěšným BioShockem

23. 9. 2007 19:19 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Dalšímu vizionáři se splnil bláznivý sen. Jak hodnotí Ken Levine ohlasy na jeho dílo z odstupu několika týdnů? A kam se vlastně poděl multiplayer?

Obrázek zdroj: tisková zpráva Dalšímu vizionáři se splnil bláznivý sen. Jak hodnotí Ken Levine, klíčový článek 2k Boston, ohlasy na BioShock z odstupu několika týdnů? Jedenačtyřicetiletý kreativní ředitel Irrational Games (nyní 2k Boston) je primárně spokojen s pro FPS velmi neobvyklou morální hloubkou svérázné, svým způsobem až umělecké hry, která, ač lineární, nepůsobí šablonovitě jako třeba předloňský FEAR. Když se ho redaktor serveru Games Radar zeptal, co pomáhalo formovat jeho majstrštyk, Levine se odvolal na klasické knihy/filmy 1984, Logan's Run, Citizen Kane, The Shining (obzvláště vypečený horůrek s Jackem Nicholsonem), Fight Club a The Manchurian Candidate (možná paralela mezi hrdinou TMC a hrdinou BioShocku).

Zkušený matador mezi designéry také potvrdil báchorky o původní nosné lince s "nácky na nějakém ostrově", ačkoliv vzápětí dodal, že se nic podobného nedostalo dál než na papír s hrubým design dokumentem. Naopak potvrdil velkou spontánnost některých kvalitních nápadů: "Jeden z umělců načrtnul hrubou podobu skvělé mašinky Gatherer's Garden, zatímco jsem vedle pracoval s herečkou na úplně jiném problému, načež za ní ten grafik přišel a říká, 'Hej, můžeš pro mě namluvit malou holku? Skládám k tomu heblu doprovodný song a ty bys ho mohla nazpívat.' Takhle nějak celé to cingrlátko vzniklo, tady a teď, prostě momentální nápad."

Dále Ken Levine srovnával BioShock se starším velikánem System Shock 2, který byl podle něj příliš moc zaměřen na RPG prvky a příliš hardcore, což je také jedna z příčin, proč se na BioShocku spokojeně namlsalo i nenáročné konzolové publikum, které bylo mj. špičkovou simulací ohně, vody a elektřiny nadšeno. Podle jeho slov byl BioShock oproti původnímu plánu ochuzen o řadu nezahrnutých plasmidů - prý by kvantitou ztrácely na unikátnosti a někdy i na smyslu (spekulaci ohledně bonusového obsahu pro Xbox Live v podobě nových plasmidů se mimochodem zdráhal okomentovat).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Zajímavou story měl po ruce i v otázce absentující hry více hráčů: "Nyní mám hrubou představu, jak bychom mohli multiplayer úspěšně zakomponovat do takové hry. Na začátku jsme samozřejmě neměli nic. Později na to přirozeně nezbýval ani čas, ani prostředky, sám jsem proti němu dokonce důrazně bojoval a vydavatel mé řečnění díkybohu neignoroval... Protože poslední věc, co jsem si přál, byla oblbovací MP nálepka na krabici se hrou. Multiplayer je dnes na všech platformách záležitostí několika málo vyvolených, kteří na něm makali opravdu tvrdě. Jednou jsem na pultech míjel jistou populární "singlovku", kde to bylo samé 'multiplayer mód, multiplayer mód!' Mrknul jsem se na Xbox Live, na němž tu hru hrálo asi šest lidí na celém světě, z čehož mi bylo do breku. Krédo MP BioShocku by potom nejspíš znělo všechno, nebo nic a přesně to jsme si nemohli dovolit." Třeba příště, pane Levine.

Na závěr dodal, že jej příjemně zaskočily reakce v řadě renomovaných neherních plátků, které mají často neblahý zlozvyk jen tak letmo šmírovat herní průmysl skrz prsty. Je potěšen, že jeho teorie moderní FPS s poněkud hlubším a komplexnějším zážitkem v praxi velice dobře funguje (BioShocku se ke dnešnímu dni prodalo více než půldruhého milionu kusů) a že se určitě nebude bránit eventuálnímu pokračování. Pokud ho samozřejmě bude moci opět režírovat jeho maličkost. Šťastný to vývojář...

zdroj: GamesRadar

jester

Nejnovější články