V párty hře Frantics vás zlá liška donutí zradit kamarády, a pak je přejet parním válcem
zdroj: tisková zpráva

V párty hře Frantics vás zlá liška donutí zradit kamarády, a pak je přejet parním válcem

19. 6. 2017 13:40 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Obraz skupiny kamarádů sedící před televizí a intenzivně zírající do svých smartphonů může z dálky vypadat jako dystopická vize budoucí společnosti, v níž veškerá osobní komunikace zcela zanikla. Kdyby však nehmotný pozorovatel přiletěl o něco blíž, všiml by si, že se všichni ve skutečnosti velmi dobře baví – spolu, navzájem, na svůj účet. To dokážou hry jako The Jackbox Party Pack nebo třeba Frantics, nový exkluzivní projekt na PlayStation 4, jehož vývoji ve studiu NapNok Games velí Vláďa Geršl (dříve Cauldron a Fun 2 Robots).

Frantics využívá technologii PlayLink, díky které se nejrůznější chytrá přenosná zařízení, tedy telefony či tablety, přemění v ovladače. V tomhle případě jimi budete třepat, naklánět je, používat dotykovou obrazovku i kameru, číst si tam privátní informace, které nikdo jiný neuvidí… A proč že to všechno děláte? Přece abyste porazili svoje kamarády v 15 minihrách, které si pro vás přichystala ďábelsky vychytralá liška.

Abyste zvítězili, musíte být připraveni bez okolků vrazit svému soupeři kudlu do zad, když to nejméně čeká, a co nejlépe se orientovat v chaosu, který svými hromadnými i tajnými instrukcemi způsobí Zmikundova sestřenice. Ke slovu se dostanou baseballové pálky, parní válce i skopnutí z útesu, ale vzhledem k tomu, že všechny figurky jsou vymodelované z hlíny, si Frantics klidně mohou zahrát i děti.

Hry se mohou najednou zúčastnit až 4 hráči a na výběr mají z 12 různých postav, jejichž vizáž si lze upravit podle svého. Samozřejmě je otázkou, jak přesně bude vypadat zmiňovaná patnáctka disciplín a co přesně si máme představit pod „zlými bonusovými výzvami“, v nichž máte za úkol své nepřátele nikoli rozjezdit na placku, ale spíš zmanipulovat a přechytračit.

Sympaticky stručné shrnutí nabídl jeden z vývojářů dánského studia Napnok, Lau Korsgaard: „Tahle hra je velice kompetitivní, ale ne v tradičním smyslu skillu – často zvítězí nikoli ten, kdo umí nejlépe ovládat hru, nýbrž ten, kdo umí nejlépe ovládat ostatní hráče.“ Uvidíme, jak se tyhle sliby promítnou do praxe. Datum vydání je prozatím neznámé, a jak už jsem psal v prvním odstavci, jinde než na PS4 si Frantics nezahrajete.

Nejnovější články