Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Spory v TOPce? Praha syčí na Kalouska, přidávají se Starostové

Spory v TOPce? Praha syčí na Kalouska, přidávají se Starostové
zdroj: Mediafax

V dosud jednotné TOP 09 se podle MF Dnes rýsují tři nesourodá křídla – pragmatici, starostové a pravdoláskaři. Uvádět to třetí ale považuje politolog Pehe za výraz intelektuální lenosti, protože nic takového neexistuje.

Ve druhé nejsilnější vládní straně, která byla mnohými vnímána jako faktický vítěz parlamentních voleb, se začíná probouzet každodenní stranický život, v v němž bojují o moc různá křídla. Podle MF Dnes se nyní v TOP 09 začínají rýsovat tři směry. Pragmatiky vede Miroslav Kalousek, hnutí pravdy a lásky symbolizuje Karel Schwarzenberg a Petr Gazdík je v čele křídla starostů.

„Označovat nějaké hnutí jako pravda a láska je výrazem intelektuální lenosti, protože žádné takové hnutí neexistuje. Ti, co s tím opakovaně přicházejí, ničí seriózní politický diskurz," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe. Proto nesouhlasí s tím, že by momentálně v TOP 09 existovala tři stranická křídla.

Lidé kolem Schwarzenberga nejsou pravdoláskaři

„TOP 09 se dá vnímat jako složení dvou skupin, tedy pragmatiků a starostů. Mimochodem to bylo od pánů Kalouska a Schwarzenberga chytré dát se dohromady se Starosty, protože to spojení jim dalo jednak silnější základnu, jednak regionální zakotvení," připomíná Pehe jeden z mistrovských kousků zakladatelů TOP 09, kdy našli společnou řeč s hnutím STAN, tedy Starosty a nezávislými.

Ve skupině konzervativců pak existuje ještě další členění na ty, kteří více souzní s idealistickým Schwarzenbergem a pragmatickým Kalouskem. „Kolem pana Schwarzenberga jsou lidé pravicově smýšlející, jejichž strany vyhořely, a oni hledali novou. Vždyť i sám Schwarzenberg kandidoval do Senátu za ODA, takže to není nic překvapivého. A mezi nimi jsou i lidé, kteří Václava Havla, jenž je s pravdou a láskou spojován, takzvaně nemusí," vysvětluje politolog.

 

Celý článek na parlamentnilisty.cz