Tvůrci Hellblade ukazují, jak udělat „drahou“ hru za pár korun
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci Hellblade ukazují, jak udělat „drahou“ hru za pár korun

28. 4. 2015 13:21 | Video | autor: Aleš Smutný |

Ninja Theory jsou mými oblíbenci, jejichž hry skoro nikdy nedostaly tolik lásky vyjádřené bankovkami, kolik by si zasloužily. Jejich další chystaný počin, Hellblade, proto vzniká v podmínkách skoro až spartánských, s cílem vytvořit AAA titul v rozpočtu, který se zdá být s tímto záměrem neslučitelný. Nicméně, jak vám ukáže nejnovější vývojářský deníček, který se věnuje natáčení motion capture, když nejsou peníze, ale jsou nápady, všechno jde.

V Ninja Theory zjevně působí banda MacGyverů, protože jejich nápady, jak vytvořit za pomoci levné techniky systémy, které nahradí mnohem dražší přístroje, jsou skvělé. Nemáte speciální velkou kameru pro snímání drobných detailů? V Ninja Theory vezmou tyč, na ní připevní GoPro kamerku a za ní posadí LCD displej, kam se promítá snímaný obraz a máte potřebné zařízení. Tyto zkratky a řešení jsou bez diskuse nutné, protože tým pracující na Hellblade má jen třináct lidí. Celý tým. Na zpracování standardních informací z motion capture do filmečku je přitom potřeba třicet až čtyřicet grafiků.

Jak vám vysvětlí video, v němž se podíváme i na tvorbu Heavenly Sword v roce 2006, používání performance capture, tedy systému, který snímá celé tělo i obličej zároveň, je velice drahé a pro Ninja Theory v současných podmínkách nedosažitelné. Proto tým začal vytvářet vlastní nápady. Hydra systém kupříkladu představuje stromeček, na němž jsou GoPro kamery, jež snímají celé místo a tradiční referenční body (ony puntíky na oblecích herců) nahradily barevné tečky na papírových páscích.

zdroj: Archiv

To ale nestačilo a tak tým získal od Vicon sadu kamer, které umožňují snímání v prostoru. Problém? Ninja Theory nemá dost velké studio pro natáčení a tak vývojáři museli vyklidit zasedačku a místo standardního vybavení pověsili kamery na věšáky na šaty. Problém vyřešen. Jak ale natočit detaily obličeje? Drahé řešení není přípustné a tak přichází na řadu fotogrammetrie, která se používá pro vymodelování trojrozměrného objektu ze statických fotek. Jak se zdá, Ninja Theory díky svému Hydra systému GoPro kamer zvládli i tuhle překážku a fotky nahradili záznamem. A jak na snímání velmi jemných detailů, jako jsou póry a vrásky? Odpověď se skrývá v prototypu Plant-Pot, což opravdu je, jak název říká, sada světel a kamery namontované do květináče.

Jak je vidět, Ninja Theory se nebojí přicházet s novými nápady a rozhodně nehodlají ustoupit ze záměru vytvořit špičkovou hru v méně špičkových podmínkách. Zda jim nedojde dech, respektive peníze, je ve hvězdách, ale minimálně za snahu si držení palců zaslouží. Hellblade vyjde na PS4 a PC, možná je i verze pro Xbox One.

Nejnovější články