Tvůrci Far Cry Primal vysvětlují v zajímavém dokumentu zasazení hry do mezolitu
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci Far Cry Primal vysvětlují v zajímavém dokumentu zasazení hry do mezolitu

19. 2. 2016 10:21 | Video | autor: Aleš Smutný |

Popravdě řečeno jsem nečekal, že v kontextu psaní o hrách použiji slovíčko mezolit. A vida, nakonec na něj došlo. Po spoustě trailerů, veselých i brutálních videí se Ubisoft konečně rozhodl ve videu ze zákulisí tvorby hry nakousnout historicitu Far Cry Primal. V jedenáctiminutovém dokumentu autoři vysvětlují proč se rozhodli hru umístit do karpatské soustavy v mezolitu, ale i další detaily, které sice k hraní nepotřebujete, ale jsou zajímavé.

Jak už bylo řečeno, klíčovou dobou, v níž se podíváte do izolovaného údolí Oros je mezolit, tedy období mezi paleolitem a neolitem, kdy se lidská společenství vyrovnávala s koncem poslední doby ledové. Do Evropy se navíc blížila migrační vlna neolotických zemědělců, která mezolitiky podle některých teorií převálcovala a podle jiných spíše asimilovala.

Právě na rozdílnost různých typů kultur naráží i trojice kmenů, kolem které se bude příběh Far Cry Primal točit. Vás kmen Wenja představuje typické mezolitické lovce-sběrače, kteří v údolí Oros našli překvapivě plodný kus země, alespoň co se týká fauny k lovu a plodin ke sběru. Kmen Izila má blízko k blízkovýchodním neolitickým zemědělcům, byť hra nejde tak daleko, že by je označila za neolitiky. Nicméně jde o technologicky i kulturně nejpokročilejší kmen, na což scenáristé naroubovali tendenci k otrokářství.

Posledním kmenem je Udam, kanibalové, kteří představují extrémně izolovanou kulturu, která kvůli nedostatku kontaktů začala s příbuzenským křížením, což samozřejmě mělo neblahý dopad na jejich genofond. Jde o zaostalé lidi, kteří vidí, že je „něco“ špatně a hledají kromě sousedů k snědku i lék na své genetické „prokletí.“

Dalším z prvků, kterým tvůrci chtějí zaujmout je fakt, že ve hře uslyšíte unikátní jazyk a ne tradiční angličtinu respektive současný jazyk. Zajímavé je, že jejich prehistorický jazyk vychází z takzvaného protoindoevropského jazyka, což je teoretický předek současných indoevropských jazyků. Logicky se z něj nic nedochovalo, nicméně jde o uznávanou teorii, přičemž vědci došli tak daleko, že dokázali vytvořit teoretickou morfologii a syntax. Jak vám názorně vysvětlí video, zpětná rekonstrukce pochází z porovnávání slov z různých indoevropských jazyků, která mají stejný základ.

Popravdě řečeno, i kdybyste Far Cry Primal neměli zájem hrát, samotné video nabízí pár zajímavých postřehů, kvůli kterým stojí za zhlédnutí, včetně poznámky, že řeč těla tehdejších lidí musela být odlišná od současných, protože se pohybujeme v jiném prostředí a prioritní pro naše pohyby jsou jiné předměty a jevy. Nejde sice o žádný vědecký dokument, ale jsem si jistý, že může jít o dobrý impulz k tomu, aby se člověk začal o některou diskutovanou část začal zajímat víc. Far Cry Primal vyjde 23. února na PS4 a Xbox One a o týden později na PC.

zdroj: Archiv

Nejnovější články