Tvůrce Braidu představuje hádanky z další hry The Witness
zdroj: tisková zpráva

Tvůrce Braidu představuje hádanky z další hry The Witness

17. 2. 2014 18:13 | Video | autor: Petr Poláček |

Úspěch puzzle plošinovky Braid stál na počátku vlny nezávislých her, které se začaly výrazně prosazovat komerčně i na XBLA, PSN a samozřejmě i Steamu. Nebyla to první masově úspěšná indie hra, ale byla vidět, protože se o ní zcela zaslouženě psalo, hovořilo – no zkrátka dostala se do centra pozornosti. Tvůrce Braid Jonathan Blow v současnosti připravuje puzzle adventuru The Witness a je jasné, že pozornost na jeho samého a hru upřená, je do jisté míry svazující.

Snad právě proto zatím Blow z The Witness moc neukázal krom zvláštním způsobem kouzelně zpracovaného prostředí, které na první pohled působí sterilně, ale zároveň na zrak útočí sytými a do popředí vytaženými barvami. K čemu by ale adventuře bylo prostředí jako v žádné jiné hře, kdyby jí chyběly hádanky, adventuření a obecně potrava pro mozek. Hlavní pákou The Witness na hráče by přitom mělo být právě zajímavé pojetí hádanek, jejichž koncept si nyní můžete prohlédnout na desetiminutovém videu ze hry s komentářem přímo od autora.

Jde o ukázku z tutoriálu nebo přinejhorším úplného začátku hry. Primitivní hádanka střídá ještě primitivnější dokud nezjistíte, že jde jen o podání nejzákladnějšího principu v nejvíce srozumitelné podobě (čili něco pro mne). Přichází stále obtížnější druhy hádanek podle vzorce, který sám upřímně hned na první pohled nechápu, ale zjevně tam nějaký je. A nejenom vzorec, nýbrž i vizuální a logické hinty. Mám při pohledu na hádanky z The Witness stále silnější dojem, že Blow část jejich logiky převzal z windowsích Min, které mi někdy nešly. Na druhou stranu to může být jen dojem vyvolaný přítomností mřížky, na níž se hádanky odehrávají.

Po zhlédnutí deseti minut z The Witness mi tak v hlavě znovu zůstává jasná vizuální vzpomínka na grafiku, která má styl, ale nejsem si jistý, co se dělo pokud šlo o hádanky. Viděl jsem jak fungují, snad i chápu cíle autora, ale představit si, jak se tím bavím přes deset a více hodin? Zatím si to představit neumím. Zatím ale také The Witness hrát nemůžu. Hra bude k dispozici na PC/ Mac a po časově omezenou dobu exkluzivně na PS4 - poté se jí dočkáme na ostatních konzolích. Termín vydání ani jedné z verzí však zatím neznáme. Snad někdy v polovině roku bychom se mohli dočkat.

Nejnovější články