Kdo nehledá, nestaví - Fortnite sází vedle boje a stavění i na průzkum prostředí
zdroj: tisková zpráva

Kdo nehledá, nestaví - Fortnite sází vedle boje a stavění i na průzkum prostředí

25. 8. 2014 14:46 | Video | autor: Petr Poláček |

Tvůrci z Epic Games dlouhodobě prezentují free to play akci Fortnite jako primárně kooperativní mix akce, stavění a tower defense s výraznou komiksovou stylizací. V následujícím čtvrthodinovém povídání o hře však designér Cameron Winston s pomocí záběrů ze hry (nejsou nové, už jsme je viděli, leč bez komentáře) přibližuje další podstatnou rovinu hratelnosti Fortnite – průzkum prostředí.

Hráče samozřejmě nikdo nenutí, aby se vydali na průzkum neznámého prostředí, protože Fortnite podporuje různé herní styly, a některé z nich nevyžadují pečlivou kumulaci materiálů za účelem stavby složitějších struktur. Průzkum však může přinést nejenom nález pokladů a surovin potřebných k výstavbě. Zmapování lokality přináší potenciální taktickou výhodu v boji, který začne v momentě, když se hráč pokusí s pomocí zařízení zvaného Atlas uzavřít bránu, kudy proudí příšery. Hráč s povědomím o vzhledu mapy a prostředí může lépe rozmístit pasti, lépe vybrat druhy pastí a samozřejmě lépe umístit sebe samého na místo, kde bude nejvíce platný.

Pokud jde o zmíněné strategie, naťuknul Winston minimálně dvě základní možnosti. Tým hráčů, kteří preferují akční část před stavěcí, může ošidit sběr surovin a budování opevněné základny na úkor posbírání nejnutnějších propriet pro budování maximálního množství pastí. Jakmile mají základní přístupové cesty oblepené všemožnými pastmi, stačí spustit Atlas a vrhnout se na útočící příšery. Pečlivější hráči si naopak prolezou celou mapu, vybudují pevnost a k likvidaci protivníků se pokusí přistoupit více takticky.

zdroj: Vlastní

Zvolený přístup je moudré podpořit volbou správného povolání. Pro tradiční vyznavače stříleček je k dispozici komando, pro fandy adrenalinového boje je naopak vhodný ninja. Stavitel zase bude v boji plnit roli tanka s velkou výdrží a zásobárnou života. Jde o klasické archetypy, aby se hráč mohl rozhodnout snadno a šance, že si vybere špatně a hra jej na to konto nebude bavit, byla co nejmenší.

Informace a ukázky z videa potvrzují dojem, že z původně spíše survival týmové akce se stává designem mnohem umírněnější kooperativní akce s příměsí stavitelských mechanik a snadno pochopitelnými pravidly. Jakkoli není podobný posun, daný možná i subjektivním vnímáním doposud prezentovaných informací, na škodu, na výjimečnost hře krapet ubírá. Alespoň v mých očích, která by ze všeho nejraději sledovala akci takříkajíc naživo. Jakékoli termíny uzavřené či otevřené alfy nebo bety však tvůrci prozatím drží zavřené v hlubokém sklepení. Zatím se tak můžete do uzavřené alfy jen zapsat a čekat.

Nejnovější články