John Romero hraje Doom a přidává k dobru zajímavé postřehy a vzpomínky
zdroj: tisková zpráva

John Romero hraje Doom a přidává k dobru zajímavé postřehy a vzpomínky

24. 1. 2015 12:45 | Video | autor: Adam Homola |

O Johnu Romerovi si můžete myslet co chcete, ale Dooma mu už neodpářete. Střílečkou z roku 1993 se vlasatý svéráz nesmazatelně zapsal do herních kronik a zůstane v nich na věky věků. Proto je zajímavé, když se byť jen na chvilku Romero ke své legendární hře vrátí a kromě obyčejného hraní utrousí i nějaká ta stará moudra o designu úrovní, zbraní, nepřátel a vůbec o vývoji v době, kdy first person střílečky existovaly v podstatě jen v podobě Wolfenstein 3D.

Všichni fanoušci Dooma, Romera a vůbec herního vývoje z pohledu staré páky teď mají druhé Vánoce - programátor JP LeBreton, který pracuje v Double Fine, a podílel se například na zrušeném Spacebase DF-9, je velký fanoušek Dooma. Dalo by se říct až historik. LeBretonovi se podařilo zlanařit Romera a společně s chlapci z 2 Player Production (dokument o vývoji Broken Age) natočili sérii DEVS PLAY. A právě velkou součástí video série je Romero a jeho legendární Doom.

"Opětovný průchod Johna Romera hrou je plný encyklopedických informací o tom, jak se navrhovala hra, která definovala celý žánr a nastavila pravidla pro všechny střílečky z pohledu vlastní osoby do dalších let. V první epizodě si představíme JP LeBretona a jeho dlouho historii s Doomem, pak se vydáme k Johnovi domů a začneme herní maraton," píše se v popisku prvního videa.

V sérii DEVS PLAY není pouze Doom, najdete tam třeba The Lion King, Earthbound, Gountlet DS, The Legend of Zelda, nebo (samozřejmě...) Psychonauts. Minimálně na Dooma si ale udělejte spoustu času. 2 Player Production celou akci rozsekli na deset částí, kdy se stopáž jednotlivých dílů pohybuje zhruba mezi 13 - 21 minutami, takže vám to chvíli zabere. První epizoda se válí okolo, zbylé epizody najdete pod tímto odkazem. Celou sérii DEVS PLAY se všemi hrami pak za tímto odkazem.

Nejnovější články