Hodinové video z Civilization: Beyond Earth představuje tvorbu civilizace
zdroj: tisková zpráva

Hodinové video z Civilization: Beyond Earth představuje tvorbu civilizace

26. 8. 2014 12:02 | Video | autor: Petr Poláček |

Jednou z nejzásadnějších odlišností, kterou Civilization: Beyond Earth nabídne oproti předchozím dílům v sérii, je výběr a nastavení základních charakteristik civilizace. Zatímco v předchozích dílech jste na začátku vybírali civilizaci či národ, který znáte z historie s tím, že mu náleží vaše sympatie (samozřejmě Japonsko!), v Beyond Earth s ohledem na použitou sci-fi tématiku podobnou možnost nemáte. Tvorba vaší civilizace v několika základních krocích je tedy v Beyond Earth mnohem více „osobní“ záležitosti - neřídíte se sympatiemi k určitému národu, ale opravdu řešíte plusy, mínusy a ideologické zaměření jednotlivých možností. Prvním krokem je konkrétně volba hlavního sponzora, jak uvidíte na záběrech hodinového videa ze hry, které podrobným komentářem opatřili Pete Murray a David McDonough z Firaxis.

Součástí procesu určení charakteru vaší civilizace je dále volba kolonistů, přičemž každá z možností má opět vlastní specifika. A jak uvidíte na videu, důležitá je také volba vesmírné lodi, která ze všeho nejvíce ovlivní počáteční fáze hry a vaše možnosti či příležitosti až přistanete na některé z planet. Další fází je poté volba nákladu, s nímž přistanete (laboratoř, zbraně atd.) a poslední částí celého procesu je volba planety. Jejich nabídku si můžete nechat vygenerovat hrou nebo si v rámci pokročilého nastavení můžete sestavit planetu podle vlastních představ se všemi riziky, která to přináší.

Po podrobném představení a vysvětlení možností ve všech krocích procesu sestavení civilizace video ukáže několik prvních tahů ze hry a tím pádem i možnosti, které se na začátku hry nabízí. Nejde samozřejmě o první souvislé záběry ze hry. Tvůrci z Firaxis zveřejnili na YouTube už dříve hodinové video, které názorně představuje rozdíl mezi barbary z Civilization V a mimozemšťany v Beyond Earth. Video obsahuje spoustu zajímavých tipů, které se vám při hraní hry budou hodit.

Když se ale vrátím k tvorbě civilizace, přiznám se, že jde o jeden z hlavních důvodů, proč Beyond Earth nepovažuju za přeskinovanou Civ 5 navzdory zachování řady tradičních herních mechanismů (a společně s tím i nedostatků). Proces tvorby vlastní identity poskytuje v pěti krocích mnohem více prostoru k tvorbě skutečně unikátní civilizace, která odpovídá mému hernímu stylu a vlastně též ideologii - ta je pro mě dlouhodobě významnou součástí zážitku při hraní Civ her.

Obvykle nespěchám k jednomu z několika druhů vítězství, ale snažím se naplnit ideologické cíle a zásady, kterými se řídím i při řešení různých herních situací. A podle dostupných informací se mi zdá, že Beyond Earth tento styl hraní podporuje v mnohem větší míře než předchozí díly, které mě často postavily před volbu s tím, že ani jedna z možností neodpovídala mému stylu hraní.

Kuba viděl Civilization: Beyond Earth letmo na letošním Gamescomu a jeho dojmy si můžete přečíst v tomto článku. Brzy bychom měli mít možnost hrát v klidu preview verzi, samozřejmě se pak s vámi podělíme o své dojmy. Civilization: Beyond Earth si jinak můžete všichni zahrát od 24. října, kdy hra na PC vyjde.

Nejnovější články