Epic předvedl v Rivalry demu PC grafiku běžící na Androidu
zdroj: tisková zpráva

Epic předvedl v Rivalry demu PC grafiku běžící na Androidu

27. 6. 2014 13:45 | Video | autor: Adam Homola |

Google před několika dny uspořádal svou konferenci Google I/O 2014 a vedle hromady nových věcí pro mobily, desktopy, hodinky, auta a televize se řeč stočila i na hry. Bez nich to už dnes nejde ani na mobilních platformách. Herní vývojáře navíc potěšil před pár týdny i Apple a Google nemohl zůstat pozadu. Vytáhl se na pódiu s demem Rivalry od Epicu, které běželo na Nvidia Tegra K1 a díky Android Extension Pack (AEP) záběry připomínaly hry z PC.

Právě AEP může za to, že se na mobilní platformy v blízké budoucnosti dostanou technologie a postupy, které mají dnes domov na PC - například teselace, shadery a podobné vymoženosti, které v současné chvíli na mobilních zařízeních nenajdeme.

"Tohle j grafika na úrovni PC her ve vaší kapse. Chtěli jsme smazat rozdíl mezi desktopovou DX11 grafikou a mobilní grafikou, čehož dosáhneme s pomocí Android Extension Pack," řekl Dave Burke, šéf vývoje pro Android.

Samotné demo Rivalry je grafickými technologiemi z PC a konzolí narváno po okraj. Ostatně Tegra K1, na které demo na konferenci běželo, podporuje DirectX 12, OpenGL 4.4, OpenGL ES 3.1 a teď i AEP.

Tim Sweeny z Epicu prohlásil, že se jim podařilo obsah určený pro nadupané PC a DX11 grafiku portovat na Android za necelé tři týdny. I Nvidia má na herních funkcích Androidu velký zájem - nejen že má svůj obchod TegraZone, ale hlavně nezapomínejme na její herní "handheld" Nvidia Shield.

zdroj: Archiv

Shield bude mimochodem také těžit z nově oznámené Android TV především díky větší podpoře a optimalizaci her pro ovladače a možnosti společného hraní multiplayerových her napříč televizí, tabletem a třeba i Shieldem. Shield se pravda na Google I/O 2014 neukázal, ale Google na pódiu ukazoval možnosti multiplayeru v basketbalové hře, kdy jeden hráč seděl na gauči s tabletem a druhý hrál s gamepadem tu stejnou hru v multiplayeru na televizi.

Chvíli bude trvat, než na mobilech a tabletech začnou vycházet hry těžící z Unreal Engine 4 alespoň tak, jako ukazovalo demo Rivalry od Epicu. Pokud pak bude portování a podpora pro gamepady bezproblémová, mohly by se začít objevovat za pár let porty PC a konzolových her na mobilech mnohem dříve, než se tomu děje dnes. Na druhou stranu na mobilních zařízeních je hromada skvělých her, které jsou na dotykové platformy optimalizované a využívají jejich přednosti lépe, než kdyby se na tabletech objevil například port Red Dead Redemption.

"Skvělé hry potřebují ke svému úspěchu obrovské publikum. A na Androidu to publikum je: jen tento rok si koupí zařízení s Androidem více než jedna miliarda lidí. A díky technologiím jako je AEP a Tegra K1 budou mít androidí zařízení ještě lepší základ pro hraní. Další krok: udělat skvělé hry. Pojďme se do toho pustit," píše Nvidia na svém blogu.

Nejnovější články