Do Blitzkrieg 3 dorazila pokročilá umělá inteligence Generál Boris
zdroj: tisková zpráva

Do Blitzkrieg 3 dorazila pokročilá umělá inteligence Generál Boris

28. 3. 2017 14:57 | Video | autor: Václav Pecháček |

Umělá neuronová síť, to je panečku vynález. Jde o jeden z modelů používaných při tvorbě umělé inteligence, který napodobuje strukturu biologického mozku, a dobře funguje například v lékařství nebo na burze. A podle ruského studia Nival, stojícího za druhoválečnou strategií Blitzkrieg 3, se hodí i na bitevní pole. Jejich nový výtvor, který do hry dorazil před pár dny, se jmenuje Generál Boris. A soudě dle videa by vám mohl pořádně zatopit.

Ještě než se pustím do popisu všeho, co nová umělá inteligence dokáže, musím se pozastavit nad samotným jménem. Generál Boris? Vážně? Opravdu chcete svou AI naučit, jak co nejefektivnější vést zničující válku proti lidské rase, a pak ji pojmenovat tak, že by se výborně vyjímala jako záporák v Jamesi Bondovi? Až se Boris vzbouří a chytře provedenými obchvatnými manévry dobude západní Evropu, neříkejte, že jsem vás nevaroval.

Ale teď vážně. Boris ve skutečnosti ani nemá být zabijáckým superpočítačem. Cílem umělé inteligence v Blitzkrieg 3 je, aby co nejvíce připomínala živého hráče. Abyste neviděli stále stejné rigidní strategické postupy, ale spíš netradiční či nepředvídatelná rozhodnutí. A tak si na videu můžete všimnout hbité improvizace, kdy Boris obratně manévruje svými jednotkami, využívá prostředí, pomocí pěchoty rekvíruje opuštěné těžké zbraně, využívá ústupů a protiútoků, a tak dále.

zdroj: tisková zpráva

Důležité je, že Boris nepodvádí. Využívá jen takové informace, které by měl hráč sedící na jeho místě. Spoléhá se tak na důkladný průzkum mapy, ale zároveň je možné jej překvapit. Ve studiu Nival téhle technologii věří natolik, že podle nich „dříve či později generálové založení na AI překonají své lidské protějšky a armády ovládané umělou inteligencí budou bránit národní hranice.“ Prý k tomu dojde už v nepříliš vzdálené budoucnosti. No, uvidíme.

Blitzkrieg 3 rozhodně není první hrou, která se pokouší o implementaci funkční neuronové sítě. S něčím podobným přišla i RTS Supreme Commander 2 z roku 2010. Počin studia Gas Powered Games veškerou konkurenci zrovna nepřeválcoval a lidská civilizace taky pořád ještě existuje, tak jsem zvědav, zda se Borisovi zadaří lépe. Jeho komandérské schopnosti můžete rovnou otestovat, tedy pokud zaplatíte 30 dolarů na Steamu. Jen mějte na paměti, že Blitzkrieg 3 se stále nachází v předběžném přístupu, kde prý zůstane ještě několik měsíců.

Nejnovější články