Desetiminutovka z The Division ukazuje, že hra má blízko k MMORPG
zdroj: tisková zpráva

Desetiminutovka z The Division ukazuje, že hra má blízko k MMORPG

18. 6. 2015 11:50 | Video | autor: Aleš Smutný |

Po dvou letech mám už konečně trochu víc jasno. Až doteď mi byly žánrové mechanismy The Division poněkud skryté, protože autoři neustále mlžili ohledně toho, jak vše vlastně bude fungovat. A ačkoliv samozřejmě nezjistíme detaily o všech složkách hry, desetiminutové video z jedné mise ukázalo hodně. A přiznám se, že pro mne jde o první okamžik, kdy mne hra začíná zajímat a zároveň vím, že na ni nebudu mít tolik času, protože v jádru jde opravdu o MMORPG. Akční, střílečkové, ale pořád systémově MMORPG. Kterému mimochodem momentálně Ubisoft nechce říkat MMO, ale to je podobný případ jako s Bungie a Destiny.

Jak vám video vysvětlí, trojice agentů v misi má rozdělené role healera, DPS a tanka, přičemž tyto role definují jejich schopnosti a zbraně. Zároveň si ale hra drží svou akční složku, kdy musíte umět střílet, kdy musíte využívat kryt, jinak jste brzy mrtví a to vše zapadá do modelu, v němž se přirozeně prolíná PvE s PvP složkou.

Sledujete tak útok hráčského týmu na AI protivníky v podobě dvou gangů. Ti první hlídají loot, který vždy musíte z jednotlivých instancí dostat. Mimochodem, velmi působivé je, že při přechodu do instance misí většina vašeho HUDu, což symbolizuje ztrátu připojení s civilizovaným světem a vstup do „divočiny.“ Klíčovou složkou sebrání lootu je ovšem nutnost jeho extrakce. K ní dochází na určeném místě, které během extrakce musíte minutu a půl udržet. Teoreticky může jít o bezproblémové předání kořisti do vrtulníku, jak se to může pokazit vám ukazuje právě video.

PvP složka je totiž ryze dobrovolná, což znamená, že jiní agenti mohou být spojenci, neutrálními cizinci a nebo se rozhodnout, že půjdou proti vám. Jedním z důvodů může být právě vaše kořist, jíž se snažíte extrahovat. Skvěle vyzněla past, jíž „rogue“ agenti na sledovaný tým nachystali a ještě lepší byla okamžitá zrada ze strany právě tohoto týmu, který se rozhodl, že se o lup z rogue hráčů nebude dělit a své spojence okamžitě napadl. Je zjevné, že tady je člověk člověku vlkem a jsem vážně zvědavý, jak moc budou hráči spolupracovat a jak často se rozhodnou porvat o kořist.

zdroj: YouTube.com

Samozřejmě, jde jen o desetiminutovou misi, takže těžko si udělat přehled o celé hře. Nicméně právě kombinace MMORPG se střílečkou z pohledu třetí osoby vypadá lákavě, tím spíše, když ji doplňuje konečně opravdu postapo vyznívající systém PvP. Snad ji tedy doplní i dostatečný herní obsah a nepůjde jen o vybírání jednotlivých instancí, protože systémové kosti by měly nést i dobrý příběh a variabilní herní obsah. The Division vyjde 8. března 2016 na PC, Xbox One a PlayStation 4.

Nejnovější články