Xbox 360 prožil své nejlepší Vánoce
zdroj: tisková zpráva

Xbox 360 prožil své nejlepší Vánoce

6. 1. 2009 22:22 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Microsoftu se s Xboxem 360 podařilo navýšit náskok před PS3 a zaznamenal přitom rekordní rok.

Microsoft se dnes vytasil s tvrzením, že od listopadu 2005 už v celosvětovém měřítku udal přes 28 milionů konzolí X360. Pro zajímavost, konkurenční PS3, která měla start o rok později, má mít na svém kontě celkově a celosvětově "pouhých" 20 milionů (stranou pozornosti nyní necháme Wii s více než 45 miliony zákazníky rozebraných kusů a hlasy, že tímhle tempem brzy překoná dosud rekordní PS2). "Oproti roku 2007 se prodeje téměř zdvojnásobily a v Evropě a oblasti EMEA bylo do konce roku 2008 prodáno osm milionů konzolí. Herní systém X360 tak v EU prodejích předčil o jeden milion kusů svého konkurenta PlayStation 3," uvádí tisková zpráva Microsoftu, která zdůrazňuje, že jde o istoricky nejlepší Vánoce Xboxu 360.
Microsoftu samozřejmě výrazně napomohlo hodně bohaté předvánoční období, před posledním kvartálem roku 2008 měl mít totiž před PS3 náskok toliko 5 milionů konzolí. Za dalším navýšením náskoku bylo samozřejmě dramatické zlevnění konzole X360 koncem léta (na 4990 Kč) a také příchod konzolově exkluzivních počinů jako Gears of War 2, Left 4 Dead či Fable II. "Veliký podíl na tomto úspěchu mají naše vynikající partnerské vztahy s maloobchodními prodejci, vydavateli a vývojáři. Přestože vstupujeme do roku 2009 za nejistých ekonomických podmínek, budeme i nadále nabízet našim zákazníkům atraktivní herní tituly a zábavu za dobrou cenu,“ dodal regionální viceprezident Chris Lewis z Microsoftu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Microsoft dále zveřejnil, že registruje už přes 17 milionů uživatelů v rámci u nás pořád oficiálně nepodporované služby Xbox Live (10 mil. to bylo ke konci roku 2007), z čehož má minimálně 8,5 milionu předplacené Gold konto. Online segment tak logicky zaznamenal signifikantní nárůst aktivit, oproti předešlému roku skrze Xbox Live proteklo o 84% více peněz. Od startu konzole tu již zákazníci údajně utratili přes miliardu amerických dolarů. S tímhle číslem samozřejmě úzce souvisí bohatá multimediální nabídka na Xbox Live, počítaje v to filmovou a TV produkci ke stažení. Pokud se soustředíme pouze na dění mezi svátky, největší zájem měl být o následující věci: v kategorii filmů The Dark Knight, Iron Man či Hellboy II, a v kategorii TV seriálů House, Heroes nebo South Park.

Pakliže v rámci online počítání zohledníme celý uplynuvší rok 2008, největší aktivita na Xbox Live byla zaznamenána u hraní multiplayeru Halo 3, Call of Duty 4, Grand Theft Auto IV, Gears of War 2 a Gears of War. U Arcade hříček se nejvíce kupovanými staly Castle Crashers, Geometry Wars: Retro Evolved 2, Braid, Kingdom for Keflings a Uno. A nakonec tu máme původní Xboxové kousky (Xbox Originals, u nás nezakoupitelné), kde byly na Live nejvíce protěžované dřívější hity Halo 2, Fable, Star Wars: Battlefront 2, Counter-Strike a Fable: Lost Chapters. Na závěr povídání snad jen nadšené resumé z Microsoftu, že rok 2008 byl pro celou Xbox divizi, co se týče prodejů, historicky rekordní, a že stejně jako mnozí analytici očekávají pádnou odpověď: brzké zlevnění PS3.
zdroj: GameSpot, Edge Online, PR

mart

Nejnovější články