Tvůrce Space Engineers investuje miliony dolarů do vývoje ambiciózní umělé inteligence
zdroj: tisková zpráva

Tvůrce Space Engineers investuje miliony dolarů do vývoje ambiciózní umělé inteligence

10. 4. 2015 18:30 | Téma | autor: Adam Homola |

Marka Rosu a Space Engineers nebo Medieval Engineers, tedy hry jeho studia Keen Software House, není asi třeba představovat. Rosa se ale před časem pustil do dalšího projektu, který toho nemá na první pohled s hrami tolik společného, ale eventuálně se jich rovněž dotkne. Rosa a dedikovaný tým totiž pracují na ambiciózním projektu, který se zaměřuje na výzkum a vývoj adaptivní umělé inteligence, jejíž následně využití by nemělo být limitované na jediný průmysl, obor nebo snad herní žánr.

"Jedním z mých životních cílů vždycky bylo vytvořit umělou inteligenci, která bude na úrovni člověka. Po úspěchu Space Engineers jsem se do toho mohl konečně vrhnout naplno. V lednu minulého roku jsme založili nový tým jen pro vývoj AI. Dnes čítá AI tým patnáct počítačových vědců a inženýrů a máme v plánu expanzi minimálně na 30 lidí. Také zvažujeme otevření kanceláří napříč Evropou, abychom mohli oslovit talentované lidi, kteří se nemohou přestěhovat do Prahy," napsal Rosa v blogpostu.

Co pak s takovou umělou inteligencí? Mezi dlouhodobé cíle patří například eliminace nemocí, prodloužení lidského života, zlepšení lidské inteligence i těla, cestování do vesmíru, těžba asteroidů, odhalení přírodních zákonů, které jsou příliš komplexní pro lidskou mysl, a tuna dalších věcí. Řeč je samozřejmě o umělé inteligenci obecně, nikoliv exkluzivně o projektu Marka Rosy, ale ten by mohl, pokud všechno dopadne dobře, k podobným cílům teoreticky přispět.

Dlouhodobých cílů možná začnou Rosa a spol. dosahovat až za více než dekádu. Vedle nich mají také krátkodobé cíle, mezi které patří například vydání Brain Simulatoru pro navrhování virtuálních mozků včetně aplikací, nábor dalších lidí, propagace projektu a aktivní hledání případů, kde by šla AI využít i komerčně. S realizací těchto plánů začnou tvůrci brzy - v rámci tří, maximálně dvanácti měsíců. Vývojáři navíc nejdou na trh s holýma rukama. Už teď mají například formu umělé inteligence, která se umí sama naučit hrát Pong.

Další krok je pak jasný - posunout inteligenci kupředu, aby se mohla učit hrát složitější hry. Hrami to ale jen začíná. Marek Rosa to myslí s umělou inteligencí smrtelně vážně: důkazem budiž 10 milionů dolarů, které do projektu investoval z vlastní kapsy. V dohledné době ale bude řešit akvizici rizikového kapitálu a trochu jiný typ crowdfundingu, v jehož rámci by se stali backeři spolupodílníky ve firmě. Nic z toho ale není vyloženě urgentní. Masivní úspěch Space Engineers a Medieval Engineers zajistil vývojářům očividně dostatek finančních prostředků. A samotné hry? Bát se o ně nemusíme, Rosa je do jejich vývoje zapálen i nadále.

"Nic z toho nebude mít negativní vliv na vývoj našich her. Naše vývojářské týmy mají už teď víc peněz než by mohly utratit za x let a odvádí skvělou práci, i když já pracuji částečně na hrách a částečně na AI. Teď se zrovna soustředím trochu víc na AI, ale to se bude čas od času měnit. Pořád mám ve hrách stanovené cíle, kterých chci dosáhnout, a například vím, že se za půl roku vrátím s přípravami některých velmi specifických nových nápadů. Tvorbu her miluju a nezabrání mi v tom ani roboti :)," žertuje Rosa na webu.

Jako důkaz pokračujícího vývoje svých her na stránkách vyjmenoval několik nadcházejících věcí, na které se mohou fanoušci Space Engineers a Medieval Engineers těšit. Do obou her přibude umělá inteligence, kampaň, scénáře a nový síťový kód. Do Medieval Engineers chystají tvůrci multiplayer i zvířata a do Space Engineers zase planety, což má být prý obrovský update. A to samozřejmě není všechno, plánují i další, doposud neoznámené, věci.

Umělá inteligence, na které pracuje Rosa a jeho tým, není jediný projekt podobného charakteru na celé Zemi. Nedávno jsme psali o umělé inteligenci Googlu která se sama učí hrát hry. Google je v tomhle obecně asi nejdál, protože na jeho straně stojí Ray Kurzweil s prakticky neomezeným rozpočtem, výpočetním výkonem, objemem dat a špičkovým týmem expertů. Google se navíc o umělou inteligenci zajímá dlouhodobě a velice aktivně. Není si tak vůbec těžké představit scénář, kdy by se mohla Rosova firma jednou ocitnout v hledáčku Googlu či jiného technologického giganta...

Nejnovější články