Švédští studenti hrají ve škole povinně Minecraft
zdroj: tisková zpráva

Švédští studenti hrají ve škole povinně Minecraft

11. 1. 2013 10:00 | Téma | autor: Adam Homola |

Škola hrou? Ve Švédsku stoprocentně. Nedávno tam totiž na základní škole Viktor Rydberg ve Stockholmu nasadili třináctiletým žákům coby výukovou pomůcku Minecraft. Nešlo přitom o žádný dobrovolný kroužek pro mladé geeky, ale o povinné lekce pro všechny. Minecraftího vyučování se zúčastnilo kolem 180 žáků. Přemýšlíte, kde k tomu přišli učitelé a vedení školy? Nikde. Napadlo to samotné studenty, kteří to navrhli v národní školní soutěži nazvané Future City - v ní měli švédští žáci navrhovat, jak v budoucnu zlepšit některé věci.

Cílem žáků bylo naučit se budovat virtuální světy včetně elektrické sítě, rozvodů pro vodu a všechno ostatního, co bylo v Minecraftu možné a co studenty napadlo. Ze začátku se prý rodičům idea výuky pomocí Minecraftu moc nepozdávala, ale škola je škola a má v plánu využívat hru coby výukový nástroj i v budoucnu.

“Je to jejich svět a oni si to užívají. Naučí se tak něco o plánování města, enviromentálních problémech, dokončování věcí a dokonce jak plánovat do budoucna. Kluci o tom věděli už předtím, než jsme začali a holky si taky chtěly s chutí něco vybudovat. Byl to velký úspěch a rozhodně to uděláme znova. Myslíme si, že je to zábavný způsob jak se něco naučit a pro studenty je pěkné, když něčeho dosáhnou,” řekla pro web The Local učitelka školy Viktor Rydberg, Monica Ekman.

Já za sebe tleskám a říkám jen houšť. K výuce by se dalo použít dobře i Sim City, různé simulátory, managery, budovatelské strategie apod. Sám si pamatuju, jak nás na základce náš progresivní starší učitel angličtiny jednou nahnal do počítačové učebny, kam nainstaloval pirátskou verzi jednoho z prvních Caesarů. Chtěl nám tím výuku angličtiny trochu oživit, což se mu bez pochyb povedlo. Jestli mi zrovna Caesar něco dal, to si už nepamatuju, ale snaha se počítá.

Kapitolou samou o sobě je samozřejmě Jižní Korea, kde najdete StarCraft i v učebnicích. Obecně bude ale asi dlouho trvat, než budou počítačové hry běžnou a standardní pomůckou při výuce. Obzvláště u nás. “Naučíte se, jak věci fungují, protože se je sami pokoušíte vybudovat,” řekla televizi SVT o Minecraftích lekcích studentka Amanda Hillström. Vysvětlete ale něco takového českým ředitelům a procpěte to do osnov...

Nejnovější články