Steam omezuje funkce pro uživatele, kteří neutratili alespoň 5 dolarů
zdroj: tisková zpráva

Steam omezuje funkce pro uživatele, kteří neutratili alespoň 5 dolarů

20. 4. 2015 13:46 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Ve Valve zvolili zajímavý styl boje s podvodnými a spamujícími účty na Steamu. Každý účet, z nějž nebylo utraceno přímo na Steamu alespoň 5 dolarů bude mít omezený přístup ke spoustě funkcí, které souvisí primárně se sociálními funkcemi. Valve tak chce bojovat se spamováním a phishingem ze strany nových účtů. Protože si na Steamu můžete tvořit nové účty, likvidace škodlivých účtů neměla velký smysl. Nyní je magická hranice, kdy máte prostor prakticky komunikovat s "vnějškem" na Steamu, stanovena na oněch zaplacených 5 dolarů.

Seznam funkcí, k nimž nebudete mít přístup jako „limitovaný uživatel,“ není malý. Nemůžete posílat pozvánky ke spřátelení, otevírat skupinový chat, hlasivat na Greenlightu a Workshopu, účastnit se obchodování na Steam Marketu, příliš často přispívat na diskusích, získávat úrovně na profilu, dostávat sběratelské karty za hraní, dávat obsah na Workshop a používat Steam Web API. Z celého výčtu vidíte, že je cílem odstranit možnosti nových účtů někde spammovat a oslovovat jiné uživatele, dokud skrze kupování her nepotvrdíte, že jste „regulérní“ uživatel.

Má to ovšem háček, protože oněch pět dolarů musí být skutečně utracených na Steamu a nebo alespoň převedených do Steam Wallet. Můžete i koupit dárek někomu jinému, můžete si jen nabít Wallet, ale prostě musíte utratit oněch pět dolarů přes Steam. Z pozice limitovaného uživatele vás nedostane uplatnění kódu z krabicové verze hry, nepomůže vám, pokud vám někdo dal hru, i kdyby stála třeba sto dolarů, nepomohou vám promo kódy, třeba z grafické karty. Samozřejmě vám nepomůže ani hraní free-to-play her, dem a her při Free Weekends. Musíte prostě utratit pět dolarů přímo na Steamu.

Zcela teoreticky nejde o nějakou velkou překážku, protože velmi brzy oněch pět dolarů na Steamu utratíte. Znám ale kupříkladu člověka, který na Steamu nic nekoupil a používá jej jen jako platformu, na níž, nuceně, aktivuje své krabicové verze her. Pro něj už nový systém představuje solidní omezení, protože se nedostane k věcem, které užívá, tedy Greenlightu, Workshopu a seznamu přátel. Můžeme sice namítnout, že si tedy holt něco koupí za pět dolarů, ale už je to příklad standardního uživatele, který je k něčemu nucen, ačkoliv Steam využívá zcela legálně a v rámci jeho, nyní už neplatných, podmínek využití.

Nejnovější články