Soma se prý prodává podle plánu a vývojáři už chystají nové projekty
zdroj: tisková zpráva

Soma se prý prodává podle plánu a vývojáři už chystají nové projekty

2. 10. 2015 16:54 | Téma | autor: Adam Homola |

Frictional Games se vrátili na scénu s hororovou novinkou Soma a stejně jako kdysi po vydání Amnesie vyrukovali i s čísly. Soma je na trhu 10 dnů a vývojáři se pochlubili nejen s prodejními výsledky. Za 10 dnů se jim podařilo prodat 92 tisíc kusů hry, přičemž se prodeje zatím ustálily na nějakých 2 tisících kusech denně, kde se zatím drží. Vzhledem ke smlouvám ale bohužel nemohou zveřejnit kolik kusů se prodalo na PS4 a kolik na PC.

Jen pro porovnání, Amnesia: The Dark Descent prodala za prvních měsíc nějakých 30 tisíc kusů, ale například Amnesia: A Machine for Pigs zvládla prodat za první týden 120 000 kusů. A tak i když je 92 tisíc kusů za prvních deset dnů slušný výsledek, nejsou vývojáři ještě ani zdaleka ve fázi kdy by měli zaplacené náklady na vývoj. To se jim podaří až se prodá nějakých 300 000 kusů, což nezní nereálně.

Ostatně jejich interním cílem bylo prodat 100 tisíc kusů za první měsíc, s čímž nebudou mít problém. Výhodou Frictional Games je, že si Somu vydávali sami. Stejně tak nemusí řešit žádné investory nebo jiné prostředníky, takže všechny výdělky z prodejů půjdou přímo do kapes vývojářů - tedy na zaplacení nákladů na vývoj a na zafinancování budoucích projektů.

zdroj: Archiv

Ve svém blogu se také stručně zmínili o pirátství, které se zdá být trochu menší, než v případě Amnesia. Soma je jejich první hrou, která neunikla na internet ještě před vydáním a studio prý také dostává mnohem méně požadavků na technickou podporu od lidí, kteří si hru ukradli. Zatím tedy mají Frictional hezky nakročeno k dalšímu úspěchu, který sice neotřese herním průmyslem a asi ani jejich studiem, ale vydělá jim dostatek peněz na další fungování a další hru.

Na té se už mimochodem pracuje, byť je to zatím zřejmě ve fázi plánování konceptu. Tvůrci na blogu mluví o několika tajných projektech, takže je možné, že tentokrát nebudeme muset čekat na hru pět let a třeba vyjde něco menšího dřív. V nejbližší době se ale chystají ještě pořádně zmapovat funkce enginu s cílem nabídnou dokumentaci moderské komunitě. Jestli se Soma u moderů chytí jako Amnesia ukáží až příští měsíce.

Nejnovější články