Ruská TV: může za výbuch na letišti Modern Warfare 2?
zdroj: tisková zpráva

Ruská TV: může za výbuch na letišti Modern Warfare 2?

26. 1. 2011 12:12 | Téma | autor: levis |

Bylo asi jen otázkou času, než si někdo spojí pondělní teroristický útok na moskevském letišti Domodědovo s videohrami. Tím někým se nakonec stal ruský satelitní TV kanál Russia Today, který podobně, jako téměř veškerá tamní televizní produkce spadá do skupiny dotované kremelskými oligarchy a každoročně získává několik miliard rublů z vládního rozpočtu. Russia Today se ve své reportáži soustředila na podobnosti mezi atentátem na Domodědovu a neslavnou misí No Russian ze střílečky Modern Warfare 2.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

"Krvavá scéna moskevského útoku připomíná scénář rok staré videohry, kde hráč v misi No Russian zabíjí civilisty na fiktivním ruském letišti," informuje reportáž, která několikrát neopomene zmínit fakt, že Modern Warfare 2 je původem americké videohra. Bezpečnostní analytik Walid Phares z Fox News navíc v rozhovoru s Russia Today připustil možnost, že džihádisté nebo členové Al-Kájdy mohou na videohrách skutečně nacvičovat své akce, byť na to neexistují žádné důkazy. Phares své stanovisko sice formuloval opatrně a neopomněl zmínit, že má na mysli "už zradikalizované" džihádisty, přesto je to pro Rusy samozřejmě voda na mlýn.

"Když tuhle hru hraje, stahuje nebo sleduje tolik lidí, nelze si povzdychnout nad tím, jak blízko se přibližíla k realitě," glosuje Russia Today konec své reportáže.

Připomeňme, že nejde o první kontroverzi, kterou úroveň No Russian vzbudila. Activision tento level kvůli dřívější kritice ze strany ruských herních médií nakonec museli vypustit z ruské edice Modern Warfare 2. Namlouvat si, že Rusové o této úrovni neví, je ale bláhové - zvlášť když Modern Warfare 2 patřilo k nejvíce zpirátěným hrám předminulého roku.

Nejnovější články