Rozleťte se do vesmíru prostřednictvím Kerbal Space Program
zdroj: tisková zpráva

Rozleťte se do vesmíru prostřednictvím Kerbal Space Program

27. 11. 2012 16:02 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Byť uplynula více než dekáda od doby, kdy jsme dle někdejších vizí vědeckofantastických vizí měli mít orbitální hotely a pilotované mise k Jupiteru/Saturnu, současný stav lidských cest do vesmíru podobným rozmáchlým kolumbiádám žel bohu neodpovídá. Chuť si však lze spravit na Kerbal Space Program, jež zábavným způsobem simuluje kosmický program - od návrhu raketky po její poletování mezi planetami. První hratelná verze Kerbal Space Program je je už více jak rok stará, proto lze na YouTube najít už stovky videí různých průkopníků kosmoletectví. Od svého uvedení však hra také udělala pořádný skok, neustrnula na místě, proto stojí za to na ni znovu upozornit.

První verze KSP byly rájem kreativity ve fázi stavění raket, leč po samotném startu (pokud byl úspěšný) se let jako takový pohyboval na hranici rozumné hratelnosti. Chyběl pořádný time-warp, takže delší mise zabraly hodiny nic nedělání, a hodně dlouho absentovala i mapa, díky čemuž měly první pokusy nádech pořádné kovbojky. 

Oproti této prehistorii obsahuje nová verze (vydaná před několika týdny) další tělesa celé sluneční soustavy (původně ve hře byla jen zdejší verze Země), několik scénářů včetně tutorialu, možnost konstruovat raketoplány i meziplanetární lodě a jako bonus také virtuální kokpit či možnost chodit s paňáky po povrchu jiných planet. Čili skoro vše, co leží na srdci každému gaučovému kosmonautovi.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Budoucí updaty mají konečně zahrnout perzistenci či spojování více plavidel, díky čemuž lze vyhlížet skutečnou možnost budovat mimozemské kolonie a z nich se hrnout dále za virtuálním poznáním. Nutno rovněž podotknout, že i přes nutnou znalost kosmonautiky (je třeba znát rozdíl mezi tuhým a tekutým palivem) není Kerbal Space Program hardcore simulací na způsob Orbiteru. Naopak ho lze srovnat třebas s jednoduchým Minecraftem.

Kerbal Space Program je momentálně zpoplatněný 18 dolary (ke stažení zde), nicméně pro zájemce o okoštování konceptu hry nebude problém si na internetu najít prastaré verze hry, jež byly ještě ke stažení zadara…

Nejnovější články