Prodeje Max Payne 3 a Spec Ops nenaplnily očekávání Take 2
zdroj: tisková zpráva

Prodeje Max Payne 3 a Spec Ops nenaplnily očekávání Take 2

1. 8. 2012 10:46 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Skoro mám chuť povzdechnout si, že většinový hráč už prostě neumí docenit kvalitu....

Skoro mám chuť povzdechnout si, že většinový hráč už prostě neumí docenit kvalitu. Nicméně to by byla asi až příliš velká generalizace. Jenže fakt, že Take Two hlásí za první kvartál propad v tržbách o 100 milionů dolarů, za což dle nich v první řadě mohou slabší prodeje Spec Ops: The Line a Max Payne 3, je trochu smutný. Za první čtvrtinu fiskálního roku byly zaznamenané tržby ve výši 226 milionů dolarů, což je oproti loňským 334 milionům výrazný propad.


Strauss Zelnick jasně deklaroval, že hlavní příčinou tohoto propadu jsou nižší prodeje výše zmíněných her, plus patnáctimilionová, dále nespecifikovaná, platba. Prý je to ale riziko, s nímž se počítá a výhled do fiskálního roku 2013, kdy vychází Borderlands 2, BioShock Infinite či XCOM: Enemy Unknown, je prý optimistický. Ale když se zamyslíme nad tím, co finančně selhalo, tolik optimistické to není.

Je pravda, že menší prodeje Spec Ops: The Line nejsou tak překvapivé. Vývoj se táhnul, marketing nebyl nějak masivní a hlavně, přinést v dnešní době dnešnímu konzumentovi antiválečnou hru, která sází hlavně na příběh a jeho emocionální ladění? Nenechte se vysmát, Take Two. Příště už jistě takovou chybu neuděláte a pěkně, po vzoru davu, vytáhnete nějaké to vojenské dobrodružství o záchraně světa. Max Payne 3 sice vypustil do světa tři miliony kopií, ale projekce prodejů zjevně byly vyšší.

Je tedy otázka, zda jde opravdu považovat tohle číslo za neúspěch. Pro očekávání Take Two určitě, ale jde prostě o starší značku, která, ačkoliv není nějakým filosofickým dílem a mozek si u ní určitě nenamáháte, moc nevyznává současné trendy ve stylizaci, profilaci hlavního reka ani herních mechanismů. Jen abychom nám pak nebyly servírovány hry na jedno brdo, pokud možno využívající několik úspěšných modelů, takže třeba free-to-play válečnou střílečku o příslušníkovi speciálních jednotek, který bojuje proti zombie teroristům, co chtějí zničit svět a vzít nám demokracii. Ale to je možná až příliš pesimistický výhled do budoucna.

Nejnovější články