Pro Sony není důležité vydat další konzoli první
zdroj: tisková zpráva

Pro Sony není důležité vydat další konzoli první

6. 6. 2012 14:15 | Téma | autor: Adam Homola |

O další generaci konzolí nám na letošní E3 nikdo oficiálně nic neřekl, ale to nic nemění na tom, že oznámení jsou už v podstatě za rohem (= nejpozději snad na příští E3). Na současné generaci toho bylo a je unikátního hodně, ale snad nejzajímavější je zvrat, který se stal mezi Microsoftem a Sony. PlayStation 2 naprosto jasně dominovala a když to trochu přeženu, tak první Xbox mělo jen pár američanů. Karta se ale obrátila, Xbox 360 je pro Microsoft fenomenální úspěch a Sony s PS3 dost dlouho zápasila. Opožděný a komplikovaný start, vysoká cena a navíc ještě Microsoft zabíral spoustu starých exkluzivit a dělal z nich multiplatformovky. Roční náskok Xboxu 360 bez debat hodně pomohl, ale Sony i přesto tvrdí, že není důležité vydat příští PlayStation před novým Xboxem. Opravdu?

Jack Tretton ze Sony na otázku Keighleyho ze Spike TV, jestli je pro Sony důležité být první odpověděl dobře: “Když se podíváte do historie, tak my jsme nikdy nebyli první, nikdy jsme nebyli nejlevnější. Je to o tom být nejlepší. Když uděláte lepší stroj, který vyjde o trochu později, tak je to podle mě lepší, než když to uspěcháte a pak vám po čase dojde pára.” Ne snad, že by Xboxu 360 docházela pára, ale Tretton má pravdu. Roli hraje především kvalita. Přiznal tak nepřímo, že se PS3 tak úplně nevyvedla, když je teď Xbox 360 obecně považovaný za toho úspěšnějšího?

Sony na tom obecně není zrovna nejlíp, akcie padají a celé společnosti se moc nedaří. Alespoň ne tak, jako dřív. Tyhle změny ve stylu jednou nahoře - jednou dole ale nejsou neobvyklé. Každý byl jednou na dně. Stačí se podívat na Nintendo, které bylo na vrcholu, pak se jim nedařilo a teď se Wii a DSko povedlo fenomenálně. Nebo Apple. Kdysi špička, pak těsně před krachem, teď zase nahoře. Nebylo by tedy neobvyklé, kdyby se Microsoftu další Xbox nepovedl a Sony by se vrátila na pomyslný trůn, kde si po dobu PS One a PS2 velebila.

“V ideálním světě chcete mít samozřejmě nejlepší mašinu, která vyjde první a bude nejlevnější, ale naším hlavním cílem je mít tu nejlepší mašinu a na to se soustředíme,” dodal Tretton. Rozhovor s prezidentem a šéfem Sony Computer Entertainment of America skončil ale na veselé notě. Pamatujete na oznámení PS3 exkluzivní hry Agent od Rockstaru, které proběhlo před několika Etrojkami? Tretton tehdy ukázal jen logo hry, vlastně nic neřekl a tím to skončilo. Otázce na stav hry se od té doby vyhýbal a nejinak tomu bylo i teď. Na otázku, jak to vypadá s Agentem od Rockstaru, Tretton se širokým úsměvem odpověděl:

“Nemohl jsi to říct lépe. Agent od Rockstaru. Já pracuju pro Sony Computer Entertainment. V momentě, kdy začnu pracovat pro Rockstar, budu mít pro tebe o Agentovi definitivní informace. Takže by ses měl zeptat Rockstaru.” Takže jsme se zase dozvěděli velké kulové. Existuje ta hra vůbec? Vyjde ještě na tuhle generaci konzolí? Ví to vůbec někdo v Rockstaru?

Nejnovější články