Přehled oznámených her, videí a informací z VGA 2010
zdroj: tisková zpráva

Přehled oznámených her, videí a informací z VGA 2010

13. 12. 2010 17:05 | Téma | autor: Petr Poláček |

Během víkendu došlo v kalifornském Los Angeles k vyhlášení cen VGA (Video Game Awards), což je rádoby honosná akce provozovaná už od roku 2003 kanálem Spike TV. A zatímco samotné ceny příliš velkou váhu nemají (viz článek), je každoroční vyhlašování cen sledováno zejména kvůli novým hrám, které při té příležitosti bývají oznamovány a poprvé prezentovány.

Letošní ročník VGA byl v tomto ohledu velmi výživný – došlo na představení The Elder Scrolls V: Skyrim, Mass Effect 3, hororové hry Insane od režiséra Dell Tora a prezentaci prvních in-game videoukázek z Resitance 3 a Uncharted 3. Bylo toho hodně, a aby vám nic z toho neuniklo, všechny články a videa vydané v souvislosti s VGA jsme shrnuli do tohoto přehledového článku.

Vítězové VGA cen za rok 2010

Vyhlášení vítězů VGA 2010 s kompletním výčtem všech kategorií. Hrou roku se stala westernová akce Red Dead Redemption, nejlepší PC hrou StarCraft II, nejlepší PS3 hrou God of War III a nejlepší X360 hrou Mass Effect 2. Kompletní výčet najdete v tomto článku.

Mass Effect 3 - oznámení, první informace i video

Virální kampaň, kterou EA a BioWare spustili před oznámení hry, nebyla účinná, poměrně brzy díky aktivitám ruské pobočky Sony prosákla na veřejnost informace, že s jedná o Mass Effect 3. A nakonec byla pravdivá. Fantastický první trailer ukazuje Zemi čelící útokům Reaperů, které musí Shepard zastavit. Hra vyjde na podzim 2011 na PC, PS3 a X360. Další podrobnosti a zmíněný trailer najdete za tímto odkazem.

The Elder Scrolls V: Skyrim - oznámení, zevrubné informace o hře a datum vydání

Oznámení The Elder Scrolls V: Skyrim bylo největším překvapením celého ceremoniálu VGA. Už víme, že hra bude přímo navazovat na Oblivion, měla by vyjít 11. listopadu 2011 a bude používat vlastní grafický a herní engine (na rozdíl od minulosti, kdy hra používala engine Gamebyro). První trailer a další informace o hře jsou k dispozici v tomto článku.

Batman: Arkham City - první plnohodnotný trailer, odhalení hlavního záporáka

Batman se v prvním pořádném videu z Batman: Arkham City dozví jméno svého úhlavního nepřítele a v povedené akční scéně rozseká ve stylu stealth akce Splinter Cell celou speciální jednotku. Video najdete za tímto odkazem.

Resistance 3 - záběry ze hry

PS3 střílečka Resistance 3 byla ohlášena už v létě, až skoro do konce roku si však fanoušci museli počkat na první video přímo ze hry, které ukazuje, v jak velké šlamastice se lidstvo v boji s chimérou nachází, a co všechno bude muset Nathan řešit. Trailer se velmi povedl, sledujte tady, na jeho konci čeká termín vydání hry: 6. září 2011.

Prototype 2 - oznámení, záběry ze hry

Představení Prototype 2 nebylo pro nikoho žádným velkým překvapením, to samé se dá říci i o hře samotné, alespoň podle toho, jak se prezentovala na videu. Na prvním místě stojí masivní destrukce městského prostředí, která alespoň vypadá efektně, i když nezdravě chaoticky. Nejsme si jistí, jestli je cesta „vezmeme všechno z původní hry a uděláme to 10x brutálnější a větší“ je ta správná. Posuďte sami, první video najdete tady.

Insane - oznámení

Spolupráce režiséra Guillerma Dell Torra s THQ trvá půl roku, během té doby vznikl nástřel scénáře hororové hry Insane. První video ze hry nic nenabídlo a nedá se, s ohledem na stav vývoje hry, nic konkrétního čekat minimálně další rok. Základy hry jsou však slibné. Podrobnosti v tomto článku.

Forza Motorsport 4 - (znovu) oznámení

Další díl v závodní sérii Forza byl představen už na E3, tedy technicky vzato. Tehdy bylo pouze prezentováno video ze hry s tím, že má spolupracovat s Kinectem. Nyní byla hra znovu představena jako regulérní čtvrtý díl Forza Motorsport 4 s tím, že napojení na Kinect stále platí. Jak se to bude hrát a ovládat, to ještě nevíme, ale tvůrci se ohání hesly „nejrealističtější“ závodní hra na konzolích, což na jejich bedra uvaluje hodně těžké břemeno. Nebude jednoduché tomu dostát. Více v tomto článku.

Uncharted 3 - první video ze hry

Po komerčním i kritickém úspěchu prvních dvou dílů nebylo pochyb o tom, že se připravuje Uncharted 3. Hra samotná byla prostřednictvím článku v EW představena koncem minulého týdne (článek), VGA ceremoniál však přinesl první in-game video. To nenabídlo směsici ukázek z akčních momentek (bylo jich pouze pár na samotném konci), ale představilo alespoň hlavní motiv hry a poskytlo majitelům PS3 možnost omrknout posun v kvalitě grafického zpracování. A zveřejnění termínu vydání (1. listopad 2011) také potěšilo. Video a článek najdete zde.

Portal 2 - nové video

Vývojáři z Valve využili vyhlášení VGA cen ke zveřejnění vtipného videa z Portal 2, která byla zároveň vyhlášena za nejočekávanější titul současnosti. Video sledujte tady.

SSX: Deadly Descent - oznámení, první video a podrobnější informace

Ještě před vyhlášením VGA cen se po internetu pohybovala poměrně početná skupina lidí, kteří si moc přáli, aby zvěsti o ohlášením další snowboarďácké SSX byly pravdivé. A když na to skutečně došlo, tak se řada z nich těšit přestala. Extrémně sportovní hra se proměnila v dramatickou šarádu, kde půjde o ježdění v divočině, vyskakování z helikoptér atd. Hra je navíc vyzbrojena potemnělou stylizací - těžko říci, jestli marketingový průzkum ukázal, že je tento styl nyní populární. Bůhvíjak lákavě to nevypadá. Podrobnost ze hry a první trailer hledejte za tímto odkazem.

Thor: God of Thunder - první video ze hry

Prezentace prvního videa z akční hry Thor: God of Thunder patřila k nejslabším momentům celé show. Nepříliš atraktivní video, na němž hra působí jako amatérská předělávka God of War dává jasně najevo, že se jedná o filmovou rychlokvašku. Pokud máte dost odvahy, trailer najdete zde a podrobnosti o hře v tomto starším článku.

Mortal Kombat - Kratos z God of War série hratelnou postavou v PS3 verzi, video

Další Mortal Kombat vyjde už příští rok na jaře, a jak ukázal VGA trailer, jednou z hratelných hostujících postav bude i Kratos ze série God of War. Platí to samozřejmě jen pro PS3 verzi, kdo bude hostovat v X360 verzi zatím oznámeno nebylo. Zmíněné video najdete tady.

Nejnovější články