Předběžné soudní líčení Westa a Zampelly
zdroj: tisková zpráva

Předběžné soudní líčení Westa a Zampelly

17. 6. 2011 20:08 | Téma | autor: levis |

Více než rok poté, co vývojáři Jason West a Vincent Zampella zažalovali svého někdejšího...

Více než rok poté, co vývojáři Jason West a Vincent Zampella zažalovali svého někdejšího zaměstnavatele Activision, se soudní proces dává do pohybu. V úterý americký Nejvyšší soud v předběžném líčení rozhodl, že West a Zampella mají pro své požadavky reálný základ a tím pádem i šanci na to, aby od Activision získali nárok na odškodné. To by se mohlo pohybovat v řádech stovek milionů dolarů, protože West a Zampella požadují náhradu za ušlý zisk. Coby tvůrci série Call of Duty se považují za hlavní důvod, proč Call of Duty na prodejích celosvětově vydělalo již přes jednu miliardu amerických dolarů, z čehož oba vývojáři samozřejmě měli důležitá procenta zisku.

Activision se brání tím, že vývojáře vyhodila kvůli nesrovnalostem v kontraktech, nevhodnému chování a dalšímu porušenímu vnitřních pravidel firmy. Activision později vývojáře zažalovali za to, že prý chtěli značku Call of Duty unést a zneužít k vlastnímu prospěchu. West a Zampella naopak kontrují tím, že od firmy měli přislíbený vliv na další tvůrčí rozvoj série  a zvyšující se autorské honoráře v případě, že Call of Duty bude růst popularita.

Activision kontrovalo tím, že West a Zampella prý vážně jednali o přechodu či vzniku hry s EA, ačkoliv byli pod exkluzivní smlouvou. A výsledek? V březnu soudce Elihu Berle rozhodl, že Activision má ve své žalobě proti EA dost podkladů a může pokračovat do normálního soudního líčení. V úterý tentýž soudce rozhodl, že také West a Zampella se s Activisionem soudí poprávu. Ve finále to neznamená nic víc, než že z obou žalob budou plnohodnotná soudní líčení, nejspíš na konci roku nebo začátkem toho příštího.

Nejnovější články