Portal 2 se stal nejlépe hodnocenou hrou 2011 (zatím)
zdroj: tisková zpráva

Portal 2 se stal nejlépe hodnocenou hrou 2011 (zatím)

19. 4. 2011 17:17 | Téma | autor: Petr Poláček |

Portal 2 dnes zaplavil celý svět. Zítra už to bude něco jiného, ale Portal 2 si stejně nějaké to unikum po určitou dobu stoprocentně udrží – poslední dítko od Valve se vyšplhalo na příčku pro (prozatím) nejlépe hodnocenou hru roku 2011. Kde jinde bychom vzali tento údaj, než na Metacritic a je pravda, že zatím stojí pouze na hodnocení ze 11 14 recenzí. Další však postupně přibývají a nezdá se, že by se na vysokém průměru Portal 2 mělo cokoli měnit. PC verze má průměr 96 95, PS3 verze také, jen X360 verze má průměr 95 94.

Když se tedy podíváte na seznam nejlépe hodnocených her za rok 2011 (bereme PC), tak Portal 2 vede s přehledem nad Shogun 2: TW s průměrem 90, třetí je ACB s 89, čtvrtá Crysis 2 s 87, pátý Dead Space 2 s 87 a šestá překvapivě Amnesia a 85. Do konce roku zbývá samozřejmě spooousta času, čeká nás ještě řada potenciálně kvalitních her (BF3, ME2, Rage, Skyrim, Uncharted 3 a milion dalších). Portal 2 však nastavil laťku pořádně vysoko. Ostatně, po rozkliku najdete výpis dnes publikovaných recenzí Portal 2 (u některých s přeloženým verdiktem), které nám padly do oka:

Eurogamer UK 10/10 – Portal je perfektní, Portal 2 není. Je lepší než perfektní. Je to člověk: horkokrevný, hloupý, uštěpačný, neuctivý, geniální a milující. Nejde pod úroveň čisté video hry, ale nezřídka je něčím víc a na konci tohoto roku se na něj bude určitě pohlížet, jako na jednu z nejzábavnějších věcí bez ohledu na médium. Je to veledílo!

Giant Bom 5/5 – Přestože je o hodně větší než původní hra, měl jsem na konci Portal 2 pocit určité melancholie, protože je dnes tak těžké najít hru tak chytrou, zábavnou a bohatou na detaily. Povyšuje to Portal z podivného a nezapomenutelného experimentu na jednu z nejdůležitějších sérií v portfoliu Valve, k němuž by měli s ohledem na vysokou kvalitu vzhlížet všichni vývojáři.

IGN 95/100 – Ve srovnání s tímhle vypadá první Portal jako prototyp, kterým vlastně byl. Dvojku naplňuje početná sada charakterů, které k životu přivádí brilantní dialogy a jeden z nejlepších herních dabingů..od počátku singleplayer kampaně až na konec kooperativního modu nabízí Portal 2 nezapomenutelný zážitek.

Guardian 5/5 -  Valve stvořili mistrovské dílo. Hloubka veškerého obsahu, skvělé herní mechanismy a fantastický zážitek stoprocentně uspokojí nejenom zapálené fanoušky první hry, ale i všechny, co se k sérii dostávají až nyní. Je to jednoduché: počítejte s tím, že vás Portal 2 totálně sejme..znovu a znovu

A zbytek už jen hodnocení:

PC Gamer - 94/100

CVG – 9.3/10

Eurogamer.cz – 9/10

Kotaku -  bez čísla

Game Informer – 9.5/10

RPS – bez čísla

Videogamer – 10/10

 

Nejnovější články