Po Steamu bude vydávat hry na Linuxu i GOG
zdroj: tisková zpráva

Po Steamu bude vydávat hry na Linuxu i GOG

18. 3. 2014 18:49 | Téma | autor: Adam Homola |

Linuxu svítá na lepší časy od chvíle, kdy se do tohoto operačního systému se zanedbatelným podílem na trhu opřelo Valve. Kdo jiný by měl protlačit hry na Linux, než právě firma stojící za Steamem, jedničkou digitální distribuce na PC. Valve ale nejsou jediní a aby byl Linux za pár let opravdu použitelnou alternativou i pro náročného hráče, budou se muset dříve či později přidat i ostatní. Teď tu máme druhou významnou vlaštovku pro tohohle tučňáka a to polský GOG.com.

Ten funguje od roku 2008 pro Windows, od října 2012 vydává i hry pro Mac a od podzimu 2014 začne vydávat i hry pro Linux. Podpora je zatím slíbená pro Ubuntu a Mint, ale dá se čekat, že časem se snad rozšíří na více distribucí. Poláci by snad mohli mít výhledově v plánu minimálně Debian, protože právě na něm je postavený Steam OS. Ale to bychom předbíhali. Zatím můžeme být rádi, že se na podzim dočkáme podpory dvou distribucí.

Navíc se nebude startovat s hrstkou her, ale mělo by jich být kolem stovky, jak zní oznámení na webu. Jestli půjde primárně o staré retro kousky, nebo spíše ty novější, které GOG začal dělat relativně nedávno, zatím nevíme. Do určité míry to neví ani v GOGu, protože na podpoře pro Linux pracují teprve pár měsíců a tak nám ještě nemůžou definitivně zaručit konkrétní hry.

Těšit se ale máme na “plnohodnotnou GOG podporu”, takže tradiční záruka absence DRM, hromada bonusů navíc, férové ceny a všechny ostatní výhody, kvůli kterým máme GOG tak rádi. Jakkoliv se to mohlo zdát ještě před pár lety nepravděpodobné, tak velmi brzy přijde doba, kdy budeme moct považovat Linux za plnohodnotnou herní platformu. A vzhledem ke směřování chování uživatelů obecně (internet, cloud...) bude Linux dobrý nejen na hraní. Microsoft tak možná nemá tolik vrásek na čele z PlayStationu 4, ale z Valve, Googlu a jim podobných...

Nejnovější články