Parodický Doom II mod pranýřuje Call of Duty a moderní střílečky
zdroj: tisková zpráva

Parodický Doom II mod pranýřuje Call of Duty a moderní střílečky

15. 11. 2012 16:43 | Téma | autor: Petr Poláček |

Pravidelnou denní dávku vážných emocí už jsme si dneska píchli vypocením článku o spekulacích ohledně Modern Warfare 4, takže může začít legrace, bezuzdná parodie a všeobecné veselí. A proč ne zrovna takové, které je mířené hlavně proti značce Call of Duty, ale obecně vlastně proti všem tunelovitým střílečkám dnešní doby, které používají řadu absurdních herních prvků.

Pokud vám něco říká název Call of Dooty, pak vám rychle dojde, co je Call of Dooty II. Ale třeba jen kroutíte hlavou a nemáte žádnou páru. Call of Dooty II: Green Ops je modifikace pro Doom II, jejímž účelem není nikoho pobavit, což je u her i modifikací tak nějak běžné. Autor modu, skrývající se pod nickem Chubzdoomer, se rozhodl vyjádřit svou nespokojenost s podobou moderní stříleček tím nejlepším možným způsobem: neřve všude na fórech, že jsou to kraviny a nevzpomíná nostalgicky na staré dobré dny. Prostě své námitky zkonkretizoval a zasadil do kontextu dost povedeným způsobem, který si prohlédněte po rozkliku.

Sám Chubzdoomer varuje, že Call of Dooty II není zábavný mód, je naopak schválně otravný, protože je to v prvé řadě interaktivní stanovisko, které poukazuje na všechno, co jemu osobně vadí: „Upřímně: dnešní střílečky stojí za prd. Úrovně jsou příliš lineární, obtížnost je nízká a hrají se spíše jako interaktivní filmečky, než aby nabízely zážitky, které jsme měli všichni tak rádi.“

Nepochybuju, že spousta z vás to vidí úplně stejně a snahu Chubzdoomera ocení. S většinou námitek osobně souhlasím také, a přestože se mi modifikace velmi líbí, musím zároveň říci, že je dost tendenční. Ono je vlastně strašně jednoduché vzít moderní mechanismy a napasovat je na starou hru, protože to automaticky bude vypadat hloupě a nepatřičně (včetně příběhu). V zásadě to vzbudí pocit, že všechny prvky moderních her jsou špatné, všechny bez výjimky. Což přeci není pravda. A na to je třeba pamatovat.

Call of Dooty II se hodně podobá třeba loňské parodii na Desu Ex: Human Revolution, kdy někdo prvky a herní mechanismy dílu třetího napasoval na díl první. Parodie se povedla, ale byla v mnoha ohledech až příliš krutá, protože zostuzovala i mechanismy, které v moderních hrách fungují.

Vůbec by mě zajímalo, kdyby někdo vzal principy a prvky z her starých a bez ptaní je aplikoval na nové tituly. Pak bychom viděli, jestli by jim to nějak pomohlo, jestli tedy jakýkoli vývoj za posledních X let byl v žánru stříleček jenom k horšímu, tedy cestou do pekel, nebo naopak. Třeba se toho někdo šikovný ujme.

Vy si ale každopádně Call of Dooty II vyzkoušejte, tedy pokud se vám někde doma válí kopie Doom II, což by neměl být zase tak velký problém. Na výběr máte standardní, limitovanou, speciální a sběratelskou edici modu (linky u videa na YT), který se nechal inspirovat podobným projektem, jenž si srandu z moderních stříleček tropil s pomocí prvního Quaka.

Nejnovější články