Nový distribuční systém GOG.com
zdroj: tisková zpráva

Nový distribuční systém GOG.com

10. 9. 2008 0:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Otestovali jsme zkušební provoz obchodu nabízejícího download starších klasických her za hubičku a s řadou výhod. V čem se liší od Steamu a proč tam CD Projekt nenahodí i české verze?

Autor: Michal Jonáš
Publikováno: 10.září 2008

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Polská centrála CD Projektu v pondělí spustila pro dříve registrované zájemce testovací provoz svého nového online distribučního systému GOG.com (Good Old Games). I když se jedná o podobnou službu, jako je dnes tolik oblíbený Steam nebo menší Sprocket, není to jejich konkurence v pravém slova smyslu, protože GOG se zaměřuje pouze na starší a osvědčené tituly, tedy nikoli na nově vydávané hry jako ostatní.

V současném zkušebním provozu je nabízené portfolio ještě relativně střídmé. V tuto chvíli je dostupných přibližně třicet her, mezi nimiž nechybí klasiky jako Fallout 1 / 2 / Tactics, MDK, Giants: Citizen Kabuto, Sacrifice, Descent 3 či Die by the Sword. Dále pak např. české Original War, Messiah, Shogo, Freespace 1 / 2, Earthworm Jim 3D, Lionheart, Kingpin, Jagged Alliance 2 Unfinished Business, Insane či novější Perimeter. Brzy do nabídky přibudou např. Soldiers: Heroes of Word War II, Colin McRae Rally 2005, TOCA Race Driver 3 či Operation Flashpoint v GOTY edici. V ostrém provozu by měly nové tituly přibývat zhruba v týdenní periodě, zřejmě každé úterý, přičemž o připravovaných hrách se dozvíte v několikadenním předstihu.

 Za hubičku
Distribuční portál GOG.com chce vábit nové zákazníky několika lákadly, mezi které patří zejména velmi příznivá cenová hladina. Nejlacinější kousky stojí jen 5,99 dolarů (těchto cca 100 kč nyní stojí většina her), dražší pak 9,99 dolarů, a to je prosím již včetně DPH. Tyto ceny tak jsou konečné a neměly by se ani u nově přidaných her nijak zvyšovat. Podle vyjádření správců portálu jsou cenové rozdíly odvislé od licenčních a finančních podmínek distributorů, od kterých se hry nakupují, nikoli od stáří nebo hodnocení titulů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

 Bez online ověřování
Oproti Steamu, který poslední dobou nabízí čím dál více starých her, jsou ceny na GOG.com tedy o něco nižší, navíc jsou veškeré hry zcela prosty jakékoliv ochrany či omezení. Podobně jako na Steamu jsou zakoupené tituly také vázány na váš účet, takže si je můžete neomezeně stahovat i na vícero počítačů po přihlášení ke službě. Steam ovšem kontroluje současné spouštění stejné hry z jednoho účtu, což vám nedovolí, ovšem hry ze systému GOG takto kontrolovány nejsou (při spuštění nevyžadují online ověření), takže je můžete nejen nainstalovat na svůj domácí počítač i notebook zároveň, ale teoreticky i najednou hrát.

Po zakoupení a instalaci totiž odpadá nucené ověřování přes internet jako na Steamu, takže hru si užijete i na počítači, který nemá připojení k internetu. V podmínkách použití sice je zákaz šíření vámi zakoupené hry dále, ovšem v praxi tomu asi nelze v současnosti nijak zabránit. Uvidíme, jestli se v tomto po ostrém spuštění služby něco změní, ale vzhledem k symbolickým cenám to asi tolik lidí nebude činit.

 Proces nákupu
Grafický design stránek je pohledný, řekl bych skoro příjemnější než Steam. Navigace na portálu je velice přehledná, což má přilákat i méně pokročilé hráče, kteří na internetu dosud nenakupovali. Tomu odpovídá i velice jednoduchý a maximálně zrychlený proces nákupu, jenž spočívá pouze v jednom jediném kroku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Zatím lze platit pouze kartami Visa a Eurocard/Mastercard, takže stačí v zabezpečeném režimu a v jediném kroku vyplnit požadované údaje a vybraný titul se ihned zařadí do vaší sbírky. Na můj dotaz jsem byl ubezpečen, že později bude implementována i podpora placení přes PayPal. S možností nákupu za české koruny se nepočítá.

 Hra v jediném souboru plus bonusy
Ihned po ověření platby si hru můžete okamžitě stáhnout, přičemž se jedná pouze o jediný EXE soubor s instalátorem. Systém nemá žádného vlastního správce stahování, takže nelze znovu navázat přerušený download, ovšem do budoucna se download manager plánuje, protože časem přijdou do nabídky již datově mnohem objemnější hry. Většina nyní nabízených her zabírá kolem 500 MB aneb svého času 1 CD, jen výjimky mají 1,6 GB - 3 GB.

Stejně jako na Steamu i z GOG si můžete všechny své zakoupené hry neomezeně stahovat, ovšem systém samozřejmě ještě neumí takové pokročilé funkce Steamu, jako je odinstalace hry nebo konfigurace spuštění. Prostě si stáhnete jeden EXE soubor a ten pak sami nainstalujete. Kompatibilitu s operačními systémy pak zajišťuje hlavně široce používaná utilita DOSBox, což je stejné jako u starších her ze Steamu. GOG k většině her po zakoupení nabízí i zajímavý bonusový obsah zdarma - jako jsou manuály v PDF, herní karty, tapety na plochu, různá videa a dokonce i soundtracky ve formátu MP3!

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Všechny hry pak mají v pohodě fungovat jak na Windows XP, tak i na Vistách. V současné době není portál ještě zcela odladěn, i přes proklamaci podpory všech hlavních prohlížečů jsem se s Operou 9.5 na betu portálu vůbec nedostal a v IE7 jsem byl s nákupem jedné hry úspěšný až na třetí pokus, kdy systém vždy zatuhl ve fázi ověřování platební karty. Naposled mi také trvalo několik pokusů již jen samotné přihlášení. Tyto očekávané a přirozené dětské nemoci by měly být samozřejmě do ostrého provozu již kompletně odstraněny. Správci nyní vše bedlivě sledují a hbitě reagují na položené dotazy, nebo připomínky, jak jsem se přesvědčil i na vlastní kůži.

 Pouze v angličtině
Nabízení lokalizovaných her do češtiny ke stažení z GOG.com se podle vyjádření české pobočky CD Projektu neplánuje. Má to několik důvodů - vedle mezinárodního koncipování služby by to v daných cenových relacích (100-160 Kč za hru) jednoduše nebylo rentabilní. "Problém je i v tom, že nabízené staré hry musely být hodně programově upraveny, aby běžely na Windows XP a Vistách, takže se u nich obvykle nedají využít starší oficiální překlady," vysvětlila nám produktová manažerka CD Projektu Nikola Matoušková. Celkově by s tím zkrátka bylo moc práce, navíc s předem neodhadnutelným výsledkem, zdali by o takové starší hry v češtině ke stažení měli domácí hráči vůbec zájem. Nicméně i na tituly v angličtině z GOG lze popř. použít dodatečně staženou neoficiální češtinu, což jsem úspěšně odzkoušel na prvním Falloutovi.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Na lehkou váhu nejsou brány ani komunitní funkce, takže GOG v této škatulce nabízí obvyklé diskuse a fóra, stejně jako možnost vlastní textové recenze a hvězdičkového ohodnocení každé hry v obchodu. V rámci zkušebního provozu teď probíhá speciální akce, v jejímž rámci dostanete při nákupu kód ke stažení libovolné hry zadarmo, tak jsem si k Falloutu přiballil ještě Lionheart.

Zatím GOG vypadá opravdu velice slibně, přičemž každá konkurence v oblasti digitální distribuce je jistě vítaná alespoň námi hráči. Ceny jsou velice příznivé i pro našince, ovládání a navigace intuitivní, takže pokud do ostrého spuštění – plánovaného ještě tento měsíc – tvůrci vychytají všechny mouchy, může se později stát z GOG.com další velký hráč na poli digitální distribuce her, který by časem teoreticky klidně mohl přibrat i prodej nových her.

Odkazy: GoG.com

Michal Jonáš
autorovi je 30 let, pracuje jako IT specialista v právní firmě a herní novinařině se věnuje skoro 10 let v mnoha internetových i tištěných médiích; vede si www.gamesblog.cz; mezi jeho záliby patří modelářství a deskové hry

 
 
Michal Jonáš

Nejnovější články