Marek Španěl o padání Armed Assault vs. StarForce
zdroj: tisková zpráva

Marek Španěl o padání Armed Assault vs. StarForce

13. 11. 2006 12:12 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Ochrana proti kopírování je pro Bohemia Interactive v dnešní době nutností, říká jeho ředitel Marek Španěl v obsáhlém příspěvku z včerejšího večera.

Po hlubším prostudování problematiky StarForce se domnívá, že od ní velcí západní výrobci her ustupují nikoli kvůli objektivním technickým problémům, nýbrž kvůli negativní kampani na internetu. Zde je část jeho vyjádření, včetně zdůvodnění dosud hlášených padání Armed Assault na grafických kartách ATI.

    - Starforce teoreticky stejne jako kazda jina aplikace pod Windows muze zpusobovat ruzne problemy vcetne padu a bluescreen, nicmene vetsinou pady v Arme maji jine priciny. Zatim je vetsina hlasenych padu Army v oblasti driveru grafickych karet od firmy ATi. Arma engine je velmi narocny mimo jine i na stabilitu graficke karty a pameti a sbernice (dynamicky zavadi a alokuje modely a textury do pameti graficke karty pripadne i systemove pameti, odkud primo graficka karta pracuje) a ze zatim nezjistenych pricin na nekterych kartach dochazi k samovolnemu resetu grafickych driveru (objevi se obrazovka receiving a muze byt pozorovano docitani textur) a nekdy (zatim hlaseno vyhradne na kartach Ati) i k padu aplikace pripadne i modre obrazovce smrti a zatuhnuti Windows. Bohuzel se jedna o nizkourovnove systemove drivery, a bez soucinnosti jejich vyrobcu (zejmena Ati, kde se jedna o zavazny problem) nezname zpusob, jak problem odstranit ani dosud neni jasne, za jakych okolnosti drivery graficke karty pri behu Army havaruji. Hlaseni o chybejicim openal32.dll neni s nejvetsi pravdepodobnosti zpusobeno ochranou Starforce, ale bud spatne provedenou instalaci OpenAl anebo problemy zvukove karty. Tento problem dale zkoumame, zda se ale, ze opakovana instalace Army muze nekdy problem vyresit.

    - Drivery Starforce jsou sice zavedeny, ale dle vyrobce nejsou aktivovany a nevyviji zadnou cinnost pokud prave nebezi chranena aplikace. Jedna se o WHQL certifikovane drivery (a nikoli o nejaky zahadny divoky program, narusujici radny beh os), ktere se instaluji na nejnizsi uroven systemu (tzv. ring 0). Duvod je velmi prosty: prave na teto urovni pracuji tez nejcasteji pouzivane programy, slouzici k vytvareni nelegalnich kopii software, napr. Daemon tools ci Alcohol) a aby mel jakykoli systam ochrany sanci, musi pracovat na stejne urovni. Nicmene se nejedna o az tak neobvyklou vec a stejne pracuji i jine ochranne systemy (SafeDisk, SecuRom, TAGES), i antivirove a firewall aplikace. Ve starsich verzich Starforce v roce 2004 existovaly problemy s kompatibilitou i bezpecnosti, ktere byly odstraneny a dalo se je resit tez stazenim a instalaci novych Starforce driveru. Na internetu se v minulosti objevovalo hodne obvineni na Starforce, vcetne toho, ze muze znicit vypalovacku. Zadne z nich se vsak dosud neprokazalo a vzhledem k tomu, ze Starforce dle vyjadreni vyrobce pouziva pro praci s DVD mechanikou vyhradne dokumentovane a standardni funkce lze necemu takovemu verit velmi tezko... [více]
Opačný názor na StarForce hlásilo mnoho přispívajících ve fóru pod naším pátečním článkem, i když je obecně možné, že u některých lidí jde o nestabilitu způsobenou něčím úplně jiným nebo o negativní zkušenosti s pár let starou (odlišnou) verzí ochrany. Napovídal by tomu další komentář od člena OFP komunity Falyho, který se nesmířil s nefunkčností Armed Assaultu a absolvoval kvůli tomu několik reinstalací Windows. Jeho poznatky jsou následující - ke správné funkčnosti všech aplikací v počítači je prý nutno některé programy instalovat před ArmA, některé mezi instalací ArmA a prvním spuštěním hry (kdy dojde k instalaci SF), a některé až po přítomnosti SF v operačním systému. Bez instalace novější verze SF z webu výrobce mu prý nejdou spustit multimediální soubory / DVB-TV a při běhu ArmA údajně SF blokuje vše, co dokáže pracovat s multimédii.

Co se týká vlastní hry, pokud Faly použije v grafickém nastavení cokoliv, co není označeno jako normální či standardní, dochází ve městech a na pobřeží k rozpadu obrazu, což se prý děje i po nasednutí do vozidel. Mimochodem, máte-li podporované ovládací zařízení TrackIR, je potřeba stáhnout aktuální ovladače a jeho aplikaci spustit před samotnou hrou (info).
zdroj: diskusní fora

jd

Nejnovější články