Let's playe GTA V nevadí, příběhové scénky půjdou z YT pryč
zdroj: tisková zpráva

Let's playe GTA V nevadí, příběhové scénky půjdou z YT pryč

17. 9. 2013 11:18 | Téma | autor: Petr Poláček |

Dnes o půlnoci se oficiálně začalo prodávat instantní herní šílenství s krycím názvem Grand Theft Auto V (naši recenzi čekejte někdy v noci), které stejně jako všechny ostatní populární hry dnešní doby čeká pořád letsplayizace. Příšerné slovo, ale jasně vyjadřuje povahu dnešní doby – hraní her jako koníček nebo preferovaná zábava už v sobě neukrývá jen skutečné hraní, nýbrž i sledování záznamů a streamů her, potažmo vytváření samotných let’s playů. Některé hry doslova těží z popularity mezi tvůrci let’s playů (zdravím Amnesii), jiné hry se této módě zase brání ve snaze zachovat si pro hráče panenskou čistotou. Grand Theft Auto V bude svým postojem někdy mezi těmito dvěma protipóly, jak naznačují tvůrci z Rockstaru na homepage.

Zkráceně se dá říci, že jim nevadí dlouhé, nepřerušované a komentované záběry z hraní GTA V, ale budou velmi alergičtí na vysekávání příběhových scének bez kontextu zbytku hry, potažmo jakoukoli snahu na stočených záběrech z GTA V vydělat bokem nějaký ten bakšiš. Pojďme si to ale rozebrat podrobněji.

Rockstaru a Take 2 rozhodně nevadí vytváření machinima filmečků, naopak k jejich tvorbě fanoušky GTA V nabádá (i když tohle se rozmůže až s vydáním nepotvrzené, ale očekávané PC verze). Běda jak ale na YouTube či jinam vyhodíte vyseknutý konec hry nebo jinou příběhovou scénu, aniž by byla doprovázena vašim komentářem a předešlými či navazujícími záběry z hraní. Takové video už prý porušuje pravidla a bude pravděpodobně staženo. Pokud si nejste svým „uměleckým“ záměrem jistí a neradi byste se dřeli s uploadem videa jen proto, aby pak bylo staženo, pošlete dotaz ohledně svého plánu s podrobným popisem na mail: copyright@take2games.com

Rockstaři se rovněž vrací k Red Dead Redemption a GTA IV, když rovnou říkají, že nebudou nadšeni, když se na YT a jinde objeví záběry z TV Show a komediálních vystoupení, respektive němé filmy z RDR. Privilegium užívat si těchto scének by prý mělo zůstat hráčům, ne divákům na YT. Podobná videa budou rovněž stažena.

A samozřejmě, Take 2 si nárokuje sundat z netu jakékoli video, které se firmě nebude z jakéhokoli důvodu líbit. Stejně tak si firma vyhrazuje právo měnit průběžně podmínky nahrávání a postování videí ze svých her. Prý ale budou hodní a dají nám včas vědět.

Suma sumárum jde o vcelku rozumný přístup. Brzy se však přesvědčíme, jestli může v praxi fungovat a nebude třeba přiostřit. Když jsem si teď zkusmo nechal na YouTube najít animačku z konce dnes vydaného GTA V, tak tam samozřejmě byla. V nevalné kvalitě, ale byla. To asi hovoří za vše…

Nejnovější články