Hry zdarma: letní nadílka hororů i vyzyvatel Kerbalu
zdroj: tisková zpráva

Hry zdarma: letní nadílka hororů i vyzyvatel Kerbalu

10. 7. 2016 16:00 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Pro běžné vývojáře jsou letní měsíce časem dovolených, tvůrci freewarovek, často studenti, však mají konečně čas zasednout ke svým vytouženým dílkům či odevzdat ročníkové projekty! Výběr dalších her zdarma hýří hned několika zajímavými experimenty včetně “něčeho jako Kerbalu, ale o AI namísto raketách” či tituly, které by se neztratily ani na AAA scéně.

The Way of Life (download

Existuje-li jedna doposud nenaplněná tužba non-mainstreamových videoherních vývojářů, pak je to snaha vytvořit hru z pohledu "obyčejného člověka". Z principu interaktivní zábavy je těžké naprogramovat takové mechanismy, aby "obyčejné" niterné drama, jak ho známe z nežánrových filmů nebo té-literatury-co-vyhrává-seriózní-ocenění, nebylo nakonec nudné jako nedělní dopoledne. Teoreticky by to samozřejmě šlo s klasickými i novodobými adventurami (de facto interaktivními filmy), ale to je zřejmě pro experimentátory příliš snadné. Navíc to v důsledku znamená, že se o to většinou snaží jenom vývojáři freewarovek – jako třeba tým CyberCoconut, tvůrci The Way of Life.

Tahle hra zdarma je k mání na Steamu a slibuje prožít jeden příběh z pohledu tří postav. Zní to poutavě, výsledek však zůstává sotva na půli cesty zajímavosti – přesto jde o hodnotné demo a potravu pro mysl vývojářů i hráčů, kteří chtějí zkusit tak trochu jiné hry. Ona proměna úhlu pohledu je daná velmi jednoduchou volbou charakteru dané kapitoly, kdy hráč v krátkém walking simulatoru projde metaforou jisté části daného života. Kapitol je však přehnaně mnoho, což komplikuje orientaci v zápletce. Metafory samy o sobě jsou navíc velmi triviální. The Way of Life se sice daří velmi umně evokovat atmosféru, jiné "hry ze života" jako That Dragon, Cancer nebo Spectre však dělají totéž o kus lépe. Tak či onak, v kategorii je tak málo zástupců, že i The Way of Life platí za jednookého mezi slepci.

Among the Sheep (download)

Zcela tradiční je i další titul Among the Sheep od vývojáře Suits n' Nukes, autora Murder Express. Podobně jako ten, i Among the Sheep je z boku viděná detektivka, v níž jde o odhalení jednoho či více nepřátel mezi zástupy neviňátek. Zatímco The Murder Express se inspirovala Agathou Christie, Among the Sheep se naproti tomu zhlédl ve Věci od Carpentera.

Jako astronautka na kosmické stanici totiž musíte skrze vzorky krve a skenování identifikovat, kteří lidští klonové na palubě byli infikováni ufounským organismem, a mohou vás kdykoliv zabít. Na hře by se našlo pár mušek - od soubojů s odhalenými monstry po bugy v rozlišení, výsledná paranoidní atmosféra je však hutná, plná šokantních momentů i odpudivých ufounů. Svého druhu jde o jednu z nejlepších aplikací konceptu "nepřítel mezi námi" ve hrách. Among the Sheep si ostatně během několika týdnů vybojoval oblíbenou pozici mezi herními youtubery, a není tomu tak náhodou!

Notes of Obsession (download)

Poměrně klasického ražení je i další titul, v Unreal Enginu vytvořený horor Notes of Obsession od švédské studentské formace Creaky Stairs Studio z University of Skövde. Hra jako jejich ročníkový projekt vznikala deset týdnu a je to poznat – od áčkové grafiky po áčkové hororové momentky. Dojmu navíc pomáhá i zasazení do uzavřeného domku, v němž jako pološílený hrdina hledáte svého (možná již dávno mrtvého) syna. I díky tomu se nabízí srovnání s P.T.

Jistě, celé strašení Notes of Obsession je mnohdy notně zastaralé – divné stíny, šumění televize a prastará hrající skříňka jakoby prakticky vypadly ze seznamu hororových. Mechaniky jsou však příjemně uhlazené a celá hra je v zásadě sekvencí aktivací hrací skříňky, následované objevením divných satanistických symbolů všude okolo, jejichž poloha pohání hráče dále kupředu vstříc novým naskriptovaným scénám.

Project Perfect Citizen (download)

Poslední dvě hlavní hry patří znovu do kategorie zajímavých experimentů. Tajemně znějící Project Perfect Citizen je zástupce z ranku simulátorů desktopu, po romantické a špionážní verzi z minulých měsíců tentokrát zaměřené na... vládní sledování občanů. Jako nejmenovaný nohsled totalitního zřízení máte za úkol nejprve pročítat mezilidskou komunikaci, abyste se posléze mohl vloudit i lidem na jejich vlastní plochy a hledat tam důkazy protistátní činnosti.

Project Perfect Citizen tak vlastně není příliš vzdálen od základního nápadu Papers, Please – a to včetně možnosti případné podezřelé propustit či naopak odevzdat státní moci. Komplexní či spíše komplikovaný způsob ovládání však hře brání, aby byla přístupná širšímu publiku. Prozatím ale Project Perfect Citizen patří mezi nejzajímavější freewarovky uplynulé doby.

Gladiabots: Tactical Bot Programming (donwload)

Her, které se snaží nějak simulovat či emulovat programování, vznikla už pěkná řada. Jenom výjimečně je však výsledek tak přehledný jako v Gladiabots, jednoduché strategii, v níž neřešíte kvantitu jednotek, ale jejich kvalitu – respektive chytrost. Musíte totiž správným sestavením stromečků rozhodování od IF k THEN vytvořit takovou sérii logických reakcí, aby váš tým robonautů ustřílel tým oponenta, nebo uprostřed palby ukradl míč uprostřed bojiště a zaskóroval ho do své branky. Finta je tedy v tom, že bitvy jsou neinteraktivní a lze při nich výsledek jenom pasivně sledovat – šanci jednotek na úspěch určujete nastavením AI jednotek.

Gladiabots sice není úplně triviální, rozhodně je ovšem přístupnější než jiné podobné tituly. Lze si představit, že by idea hry mohla snadno oslovit kreativní jedince v rámci open source komunity. Nebylo by to poprvé, kdy se z podobného pokusu stal fenomén. Více než cokoliv jiného jsem totiž při hraní měl podobný zážitek jako u první (taktéž freeware) verze Kerbal Space Program. Gladiabots sice nezní tak sexy jako simulátor dobývání vesmíru, hřímá v něm však větší potenciál než se může zdát.

Může se hodit aneb pár hříček několika slovy:

Superlumina Vagrant Twin – textová sci-fi hra, která na první pohled působí mnohem kompaktnějším dojmem než nedávná záležitost Sun Dogs

Hellstar – velmi příjemný a akční shmup

Colored: The Other Dimension – solidní 3D plošinovka, ve které hráč přepíná mezi barevnou a monochromatickou dimenzí

 

zdroj: Archiv

Hello: Talking Simulator – ačkoliv je v konečném důsledku hra dost nudnáu, Hello nabízí pozoruhodné zkřížení gamebooku s walking simulátorem, v němž namísto klikání hráč chodí do různých směrů stromečků vyprávění pěšky

Onwards and Upwards – wolfensteinovská střílečka se záměrně velmi nízkým rozlišením. Zábava pro krátkozraké!

Nejnovější články