Hru ze Steamu můžete do 14 dní vrátit, ale jen pokud si ji nestáhnete
zdroj: tisková zpráva

Hru ze Steamu můžete do 14 dní vrátit, ale jen pokud si ji nestáhnete

18. 3. 2015 12:16 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Legislativa dnešní doby se musí potýkat s oblastmi, které zákonodárce před třiceti lety opravdu trápit nemusely. Třeba taková digitální distribuce programů. Akceptuje to i společnost Valve, která v poslední době čelí kritice za mizernou zákaznickou podporu. Jelikož jde o globálně působící firmu, musí se podřídit i regionálním zákonům a pro nás, jakožto členy Evropské Unie, platí určitá práva, mezi které patří možnost vrátit na internetu zakoupené zboží do 14 dnů. Valve to reflektuje v nových podmínkách použití služby Steam, podle kterých mají občané zemí EU možnost hru vrátit do 14 dnů. Samozřejmě to má ale háček!

Hru sice můžete vrátit, ale nesmíte si ji před tím stáhnout. Abyste tohle zjistili, chce to už podrobnější zkoumání podmínek použití služby, které většinou přeskakujete. Co se týče čtrnáctidenní lhůty na vrácení, nová formulace Valve v podmínkách zní: „Pokud jste uživatel z EU, máte právo na odstoupení z transakce digitálního obsahu bez poplatku a bez udání důvodu po dobu 14 dnů, nebo dokud nezačne Valve naplňovat své závazky po vašem přímém souhlasu a uvědomění, že jím zaniká vaše právo na odstoupení.“

Ďábel je samozřejmě skrytý v detailech, byť je třeba říci, že v tomto případě ani tak nejde o ďábla, jako spíše standardní praxi ohledně nákupu programů přes internet v EU. Při nákupu hry na Steamu totiž jste upozorněni, že „Kliknutím na 'Zakoupit' souhlasíte s tím, že vám Valve umožní okamžitý přístup k digitálnímu obsahu ve chvíli, kdy dokončíte svůj nákup - bez následného odstoupení do 14 dnů. Proto tímto vyjadřujete své právo na odstoupení z nákupu.“

Skoro by se dle vyjádření mohlo zdát, že prakticky tím, že si hru koupíte, se zároveň vzdáváte práva na odstoupení od nákupu. Bylo by to vychytralé a kompletně by to negovalo vaše právo na čtrnáctidenní lhůtu. Nicméně se zdá, že Valve asi půjde ve stejných šlépějích, jako jiní digitální prodejci programů v kontextu legislativy EU. Platí, že o své právo na vrácení přicházíte ve chvíli, kdy protistrana začne plnit svou část dohody – což znamená, že vás hru nechá stáhnout. Tedy, ve chvíli, kdy začnete program, v tomto případě hru, stahovat, přicházíte o právo na vrácení peněz.

Je to celkem logické řešení, protože za 14 dní stihnete použít program na to, co potřebujete a samozřejmě i dohrát hru. Vykuků, kteří hru stáhnou, nainstalují, dohrají a pak požádají o vrácení peněz by byla spousta. Samozřejmě se ale tak z celé pasáže o odstoupení z nákupu stává víceméně zbytečná věc. Moment, kdy zakoupíte hru, nestáhnete ji a následně si nákup rozmyslíte, bude zřejmě minimum. Důvod je ten, že zákon EU byl primárně vytvářen pro nákupy přes internet, ale u hmotného zboží, kdy je cílem chránit zákazníka, aby měl možnost zboží vrátit v případě, že neodpovídalo popisu prodejce. Pokud si někde přečtete, že můžete hru na Steamu do 14 dnů vrátit, nevrhejte se do „testování,“ kdy si hru koupíte, zkusíte a pak asi vrátíte, když vás nebude bavit. Nikdo vám peníze nevrátí.

A ještě jedna poznámka na závěr. Valve v podmínkách použití služby jasně říká, že pokud si budete upravovat svou IP adresu se záměrem nakupování obsahu z jiných regionů, ať už proto, že v daných regionech je hra levnější, nebo je zde k dostání obsah, který u vás není, společnost vám může zrušit přístup k Steam účtu. Takže čachrování s regiony také nedoporučuji.

Nejnovější články