Hacker se pokusil vydírat Nintendo a pohořel
zdroj: tisková zpráva

Hacker se pokusil vydírat Nintendo a pohořel

16. 2. 2011 16:29 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Zdá se, že braní herních společností za rukojmí pomocí citlivých informací klientů se stává koloritem (viz případ Runes of Magic), jenže ne každá země a ne každá společnost k tomu přistupují stejně.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Španělský hacker se naboural do databáze Nintenda a ukradl důvěrná data čtyř tisíc uživatelů služeb této společnosti. Okamžite kontaktoval místní pobočku Nintenda, Nintendo Ibérica s blíže nespecifikovaným požadavkem (tipujeme obvyklé téma – peníze), jinak začne ona citlivá data zveřejňovat na internetu.

Jenže Nintendo se nenechalo vyvést z míry. Nejprve vyděrače ignorovala a posléze kontaktovala španělské ministerstvo vnitra. Hacker po necelém měsíci ignorování zveřejnil několik údajů navzdory slibům, že zveřejní všechny a kola spravedlnosti, poeticky řečeno, se dala do pohybu. Vyděrač byl zadržen vyšetřovateli o pár dní později v Malaze a nyní sleduje svět zpoza mříží. A Nintendo? Odmítá zveřejňovat další detaily, včetně vyděračových požadavků. Vysílá tím jasné poselství. Nikdo si s námi zahrávat nebude a pokud byste hledali patnáct minut slávy, nedostanete ani to. Ovšem jak už to tak bývá, příběh má ještě jednu verzi.

Dle některých lokálních novin se jednalo o uživatele jednoho z největších diskusních fór ve Španělsku (zaměřeného na pirátství) a do systému se prý dostal pouhým zadáním loginu admin bez hesla. Dle dalších členů komunitního portálu se snažil dvakrát kontaktovat Nintendo s tímto bezpečnostním rizikem a podruhé se rozjela ona policejní akce. Samozřejmě se zvedla vlna loajality s nebohým snaživým chlapcem, který chtěl jen upozornit na nedostatky v bezpečnostním systému a Nintendo, aby ututlalo své pochybení, jej raději nechalo zavřít.

Kde je pravda? Obtížné soudit, ale internetová komunita má tendenci vždy stranit nebohým jednotlivcům, kteří stojí proti „velkým, zlým společnostem“. Pokud skutečně došlo k uveřejnění citlivých dat, není co řešit. Podivně vyznívá i logika, že by se Nintendo Ibérica místo prosté úpravy adminského loginu (ve vši tichosti), vrhlo do legislativního zápasu, kde se vždy najde dost lidí vyrůstajících s Robinem Hoodem pod polštářem. V druhé verzi zatím prostě nesedí až příliš věcí... ale ani nepravděpodobnost nemůže vyloučit, že to tak třeba bylo.

Nejnovější články