Gamescom 2012 aneb setkáme se u Kolína (opět)
zdroj: tisková zpráva

Gamescom 2012 aneb setkáme se u Kolína (opět)

14. 8. 2012 14:30 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Nezdá se vám, že na herní scéně panuje nepatřičné ticho, klid a letní nuda? Není přeci možné, aby se nic nedělo? A máte pravdu, jako vždy :) Ve středu, respektive (dnes) v úterý pro novináře a ve čtvrtek pro veřejnost začíná v německém Kolíně nad Rýnem letošní ročník herní výstavy/veletrhu Gamescom.

Vedle E3 je to pro nás největší herní výjezd roku, ale z pohledu herního průmyslu Gamescom výstavu v Los Angeles hravě překonává. Gamescom totiž vedle novinářů a tvrdých byznysmenů přivítá i veřejnost a nechá natěšené hráče stát dlouhé fronty, aby si na pár minut vyzkoušeli svůj očekávaný titul. O tom to ale je, to z nás činí fanoušky. Pardon, vlastně z vás, protože my se budeme tvářit moc chytře a halám pro veřejnost se asi budeme tak nějak vyhýbat ze strachu, že bychom přišli o svou „profesionální“ zaprděnost a mohli se nakazit všeobecným entuziasmem. Každopádně, jak vlastně bude Gamescom vypadat na Games?

Odpověď je jednoduchá – koncepčně velmi podobně, jako vypadala letošní E3, loňský Gamescom, loňská E3 a tak dále. Veškerý GC obsah se bude kumulovat na speciální stránce (spustíme večer, až bde dost GC obsahu), ať už jde o obrázky, nově oznámené hry, videa, blogy, dojmy, preview a různé druhy našeho vlastního video obsahu. A o ten právě jde.

Vzhledem k tomu, že na letošní Gamescom jsme se vypravili v poněkud rozšířené sestavě nejenom oproti E3, ale i loňskému Gamescomu, je solidní šance, že vám zvládneme nabídnout jak základ v podobě textových dojmů a video rozhovorů, tak i nějakou tu nástavbu. O tu by se měla postarat naše kreativní dvojice Pavel a Lukáš, kteří když se spojí velkou lepicí páskou do jednoho metačlověka, tak po obrovské chemické reakci vznikne něco na způsob Super-Mana.

Kluci mají něco v plánu, nebudeme vám říkat co, protože se vždycky může něco pokazit, ale nudit se nebudete. Přispět by k tomu měl i Karel Drda, kterého jsme přibrali do kufru s sebou, aby vám nabídl takový pohled na Gamescom, kterého prostě nikdo jiný není schopen. Petr s Martinem se jako správní patroni pokusí držet od zbytku zvěřince dál, aby mohli nasávat hry samotné a později byli schopni tyto vjemy přetvořit do článků o hrách a do nebetyčných mouder v našich podcastech. Nejenom těch výstavních, ale i klasických.

Gamescom sice následuje až po E3, takže předpoklad, že všechno důležité a zajímavé už bylo oznámeno, není zcela mimo mísu. Ale! Gamescom bude mnohem více orientovaný na hry, které vyjdou ještě letos, což se u spousty her projeví prezentací nového obsahu oproti E3 a obecně ukazováním konkrétních věcí namísto obecných okecávek. Pokud tedy přijdou nějaká oznámení, tak je pravděpodobné, že budou rovnou s nějakým termínem (třeba očekávané oznámení nové verze PS3).

Gamescom je navíc výstava mnohem více orientovaná na evropské společnosti, takže lze čekat účast vývojářů, kteří v USA byli přítomni jen nepřímo přes PR firmy, nebo tam nebyly vůbec. Typickým příkladem je třebas oznámená účast Paradoxu s několika novými hrami. Snažili jsme se tyto firmy podchytit v našem rozpisu a uvidíme, co z nich vyleze. Obecně se dá říci, že se na Gamescomu zaměříme na tituly, které jsme neviděli na E3 nebo byly oznámeny až po americké výstavě. Typickým příkladem je třeba Total War: Rome II. Určitě ale pokryjeme i hry, o nichž bychom se mohli na Gamescomu dozvědět nové informace. Uvidíme, jak nám to vyjde.

Kdy se vám z Rajchu poprvé přihlásíme a jakou to bude formou, to se teprve uvidíme. Ale necestujeme na konec světa a první informace lze pravděpodobně čekat po úterní tiskovce Sony, na kterou se upsal Petr. A když už jsme u těch Petrů…. Jiný Petr, Ticháček, letos vyráží na Gamescom za nás a svůj adventurami narvaný program bude stáčet s pomocí kolegy Pluťáka na kameru.

Plán je takový, že se pak během následujících týdnů a měsíců budete na stránkách Games setkávat s reporty o chystaných adventurách od člověka, který je na tento žánr expertem. Ale i to je hudba budoucnosti. Pro tuto chvíli nám přejte šťastnou cestu, protože je dlouhá a v Karlově vozidle se naráz octne pětice mozků, které při dlouhodobějším pobytu v uzavřeném prostoru nabírají třaskavé tendence.

Poněvadž Gamescom je výstava pro veřejnost, tak se dá čekat, že se v Němcku s některými z vás potkáme, nebo je tam alespoň nějaká šance se potkat. V tom případě se přihlašte na tuto spešl Facebook stránku, popřípadě tweetujte s tagem #gamesczGC Nějak už se tam najdeme, ať už kvůli potřesení si rukou, fotce, pokecu nebo třeba pívu někde ve městě. Tím prozatím končíme, nashle u prvního updatu našeho Gamescom speciálu, který spustíme dnes večer, až jej zaplní první GC informace.

Nejnovější články