Football Manager 2013 zpirátilo přes 10 milionů lidí
zdroj: tisková zpráva

Football Manager 2013 zpirátilo přes 10 milionů lidí

14. 11. 2013 11:36 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Loni si lídr studia Miles Jacobson pochvaloval, že za novinkami ve Football Manager 2013 stojí hlavně prodloužení doby do cracknutí hry, což mimo jiné umožnilo nabrat celých osmnáct nových vývojářů. Všechny ty vychytávky od předobjednávkového přístupu do bety po updaty likvidujících cracky však stejně nakonec jen odloží nezvratné prolomení protipirátské obrany. Ilustruje to i skutečnost, že loňský díl si dle Jacobsona ukradlo 10.1 milionů lidí, což je porce ekvivalentní počtu obyvatel České republiky.

Jacobson to sdělil na London Games Conference 2013 pro MCV. Odkud data čerpá? Inu, hra byla cracknutá 12.května 2013, crack však zároveň umožnil Sports Interactive zjistit IP adresu každého z chudých uživatelů. Také se třesete, jestli má náš stát zářez?

Největší porce cracků se poněkud nepřekvapivě hlásila z Číny, kde si hru z warezu stáhlo celkem 3,2 milionu lidí. Dalších 1,05 milionů nelegálních kopií pochází z Turecka a s 781785 lidmi pak třetí příčku obsadilo Portugalsko. Z dalších významných uživatelů padla ještě Itálie s 547 tisíci hráči. Cracknutou kopii stáhla i jedna osoba z Vatikánu, což u daného města šroubuje fantazírování nad identitou vyvoleného hráče do neskutečných obrátek... Žádný údaj o počtu spuštěných ilegálních kopií v ČR bohužel nepadl, asi spadáme do celosvětového průměru.

Jacobson jedním dechem dodal, že by bylo směšné si myslet, že upirátěná kopie je totéž, co ztracený prodej legální kopie. Dle poklesu v aktivacích hry však odhaduje, že pirátství jeho společnost stálo 176 tisíc neprodaných kopií. Cirka 1,74 % pirátů si hru prý nakonec koupí, alespoň pokud nemají k dispozici spolehlivě cracknutou verzi. K dovršení rébusu navíc jenom 1,8 milionu pirátů hru spustilo více než pětkrát, což je stále signifikantní cifra, leč o něco méně bolestivá.

Na konci Jacobson ještě dodal, že ohledně pirátství se dá dělat jenom skutečně málo. "Crackeři budou crackovat a lidé zase stahovat". Věří však, že data pomohou odhalit víc detailů ohledně skutečného rozsahu pirátského stahování.

Nejnovější články