Dvě tváře videoherní kontroverze
zdroj: tisková zpráva

Dvě tváře videoherní kontroverze

15. 3. 2011 16:35 | Téma | autor: Petr Poláček |

I negativní publicita je dobrá publicita. Tohle motto už ke slávě a úspěchu napomohlo celé řadě her a sérií, Grand Theft Auto je jednou z nich. A v EA si to moc dobře uvědomují. Proto, když se ohlédnete zpátky na reklamní kampaně her od EA, tak mezi nimi najdete spoustu příkladů záměrně vyvolané kontroverze (církevní protesty u Dante’s Inferno, naštvané matky u Dead Space 2), která přilákala pozornost mainstreamových médií a tím pádem i lidí, kteří by se bez toho o dané hře vůbec nedozvěděli.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

A s tímto zjištěním už vás nemůže překvapit výrok Franka Gibeaua pro web IndustryGamers, který zcela vážně prohlásil, že miluje Fox News a jejich „kauzy“ a že propagace hry s pomocí kontrolované kontroverze, zejména když se jedná o zbrusu novou značku, je rozhodně na místě. Má to však své háčky a pravidla, která Gibeau vysvětluje a snaží se tento přístup obhájit. Z opačného gardu pak na tohle téma povídá šéfzvukař Modern Warfare 2, který popisuje kontroverzi jako výsledek vývojářského rozhodnutí.

Při budování kontroverze je prý důležité, aby tematicky a kreativně seděla s obsahem hry a nebyla bezobsažná, pouze o haló efektu. A v tomto bodě to na výše zmíněné a záměrně vyvolané kontroverze kolem Dante’s Inferno nebo Dead Space 2 sedí. Jak je to ovšem s kontroverzemi, které na Fox News provařili, a které se nezdály být předem vykonstruované a vyvolaly u veřejnosti poměrně hlasitý odpor? Myslíme tím kauzu Talibán v Medal of Honor, nebo lesbický sex v Mass Effect.

Ani na tom Gibeau nevidí nic špatného a říká: „Fakt se mi líbilo, když Fox News dělali reportáž o mimozemském lesbickém sexu v Mass Effect nebo když se zajímali o Taliban. Taky se mi líbil jejich materiál o Bulletstorm. Skutečnost, že jejich úhel pohledu je jiný než ten náš a zastupoval pohled určité části publika je v pořádku. Měl jsem pocit, že se nemáme zač stydět, že se tomu můžete směle postavit, agresivně bránit a být hrdí na to, jaké ty hry jsou.“

Jak je možné, že je Gibeau spokojený s hnojem který Fox News pravidelně hází nejenom na hry od EA, ale i řadu dalších? Protože Gibeau dobře ví, že hráči budou ve světle podobných umělých kauz „ty své milované“ hry bránit až do roztrhání těla, což znamená další publicita zdarma, tentokrát však už pozitivní. Herní sajty v takových případech informují o tom, jak Fox News poškozuje hry, diskutuje se o tom na fórech a vydavatel musí být spokojený. Negativní ohlas se v té nejdůležitější skupině potenciálních zákazníků mění automaticky na pozitivní. V podstatě je to taková mediální hra, ve které jsou hráči poslušnými figurkami, a ve které se pracuje s jejich očekávanou reakcí. A to není zrovna nejpříjemnější pocit, být manipulován.

S kontroverzí pracovali v Modern Warfare 2 i vývojáři z Infinity Ward, na misi No Russian asi herní svět jen tak nezapomene. A přestože šlo také o kontroverzi záměrnou, přeci jenom měla jiný charakter než v případě zmíněných her od EA. Ty nebyly kontroverzní sami o sobě, humbuk kolem nich vznikl skutečně uměle. V případě Modern Warfare 2 však kontroverze byla součástí hry, bylo to kreativní vývojářské rozhodnutí schválené vydavatelem, jak v rozhovoru pro Gamesindustry.biz potvrzuje Keith Arem, který byl odpovědný za zvuk a dabing v MW2 a nyní pracuje na třetím Saint's Row.

Brutální charakter mise No Russian měl hráče rozhodit, snad i znechutit, což se povedlo. A to je také jistá forma kontroverze, kterou si tvůrci na jednu stranu uvědomují, ale jak přiznává Arem, v průběhu vývoje si na to zvyknou a musí si pořád připomínat, jako to bude pro hráče, až se s takovým obsahem setká poprvé. Je to důležité proto, aby se drželi ve stanovených hranicích a nepřekročili je, což se může velmi lehce stát a v případě No Russian možná i stalo.

Přesto je druhý popsaný druh kontroverze k hráči mnohem upřímnější, protože s ním nemanipuluje a jakkoli s ním zachází drsně a ukazuje mu něco, co není příjemné, tak před ním nic neskrývá. Ale je zřejmé, že i na tohle se každý z nás může dívat trošku jinak.

Nejnovější články