Do 10 let si prý na hry v krabicích ani nevzpomeneme
zdroj: tisková zpráva

Do 10 let si prý na hry v krabicích ani nevzpomeneme

21. 2. 2012 11:11 | Téma | autor: Adam Homola |

Mark Gerhard, zakladatel studia Jagex (např. RuneScape), věří, že se za deset let budeme bavit o hrách na fyzických mediích jako o něčem, co už patří jen do muzea. Do deseti let prý bude digitální zábava pouze digitální, bez všech těch DVD a Blu-Rayů. A není to jen o pohodlí pro zákazníka. “Krabicový” systém v kamenných obchodech si totiž pro sebe bere velkou část z finální ceny, čímž je pro vývojáře těžší na tom něco trhnout. “Berou si 20 - 30 procent, pak si něco vezme vydavatel a po inflaci se nejde divit tomu, že nezávislí vývojáři nevydělávají žádné peníze. Reakce vývojářů je pak téměř zoufalství. Proto půjdeme přímo za zákazníkem. Budeme to dělat online. Vyhneme se tak systému, který nám tolik bere...,” řekl Gerhard.

Vždycky je prý smutné vidět, jak jde někdo dolů, což jsou v tomto případě kamenné obchody, ale podle Gerharda se to dalo očekávat. Šéf Jagexu trefně podotkl, že internet nevznikl včera a že lidé pořád hrají hry, pořád je to velký byznys. Jen se byznys posunul trochu jinam, a pokud se kamenné obchody nepřizpůsobí, tak zemřou. Třeba taková síť GAME na tom není asi nejlépe, poslední dobou zavírá spoustu poboček (především v Anglii), ale třeba největší síť specializovaných herních obchodů GameStop se snaží, a koupila Spawn Labs pro streamované hraní a vlastní také digitální distribuci Impulse od Stardocku.

Souhlasí i Jason Kingsley, majitel studia Rebellion (Sniper Elite, NeverDead, Aliens vs Predator...): “Vždy jsem věřil, že by data měla proudit jen přes kabely a optická připojení. Je to reforma celého průmyslu a přesun od prodeje dat, která se dají distribuovat lépe, k nabídce jiného typu služby.” Kingsley také nesouhlasí s tvrzením, že by bylo nakupování v obchodech dobré díky profesionálnímu personálu, který dokáže kvalitně poradit. Osobní rady na sociálních sítích jsou prý na stejné, ne-li lepší úrovni.

S Gerhardem na panelové diskuzi BAFTA Question Time sponzorované GamesIndustry souhlasil i legendární vývojář David Braben (např. Elite, Kinectimals a The Outsider...). Podle něj je těžké si představit, že za deset let budeme kupovat hry zabalené v krabici. Rychlost internetu a různé limity pro stahování mohou kompletně digitální herní distribuci ještě pár let zdržet a je dost pravděpodobné, že příští generace konzolí ještě nějakou tu optickou mechaniku mít bude. Ale kupujete si snad dnes ještě hudbu na CD? Filmy na DVD/Blu-Ray? Kompletní digitální distribuce her je nevyhnutelná a je to pouze otázka času.

Nejnovější články