Betatest finální verze Oculus Rift má začít v létě 2015
zdroj: tisková zpráva

Betatest finální verze Oculus Rift má začít v létě 2015

12. 9. 2014 10:40 | Téma | autor: Adam Homola |

Pokud řekneme, že Oculus Rift nyní funguje v hardwarovém early access režimu, tak se příští rok dočkáme spuštění hardwarové bety. Virtuální realitu Oculus Rift si můžete koupit už nyní (počkáte si), ale pořád se ani zdaleka nejedná o finální verzi pro koncové uživatele - jde o vývojářské kity, primárně určené pro tvůrce her a jiné experimentátory. Kdy bude headset hotový, zatím nevíme. Oculus VR stále plánuje zahájení prodeje komerční verze před koncem příštího roku. Podle TechRadaru by ale už v létě příštího roku mohl začít výše zmíněný betatest Oculus Rift.

Betaverze Oculus Rift by měla být omezená kusově, snad i cenou a vyloučit nelze, že bude probíhat třeba jen v USA. Betatest Oculu by měl připomínat betu brýlí Google Glass, které se na trh také dostávaly (a pořád dostávají) postupně, za vysokou cenu, v omezených dodávkách a jen v některých částech světa.

Oculus VR by si v betě vyzkoušela zájem "běžných" lidí, byť by to byla stále záležitost spíše pro nadšence. Pokud by se postup osvědčil, mohli bychom se finální verze Oculus Rift skutečně dočkat už ke konci roku 2015. Cena verze pro běžný prodej by se podle spoluzakladatele Oculus VR měla pohybovat mezi 200 - 400 dolary.

Aktuální Oculus Rift DK2, o kterém nedávno psal Honza, je oproti první vývojářské verzi velkým krokem kupředu, ale finální verze půjde pochopitelně ještě dál. Palmer Luckey už v minulosti naznačoval že se rozlišení i obnovovací frekvence výrazně zvýší, zatímco latence půjde strmě dolů. 

samsung gear vr zdroj: tisková zpráva

Na virtuálním headsetu nepracují jen v Oculus VR. Sony vyvíjí Project Morpheus, Valve bastlí svůj (prý úžasný) prototyp a pár dalších firem taky nezůstává pozadu. Nejblíž k masově dostupné virtuální realitě má Samsung (a Oculus VR), který nedávno představil Gear VR - bezdrátový headset, do kterého zasunete telefon Galaxy Note 4.

Gear VR by neměla být technologická zajímavost pro chvilkové pobavení. Samsung má spousty prostředků a dostatečnou sílu na to, aby technologii protlačila na trh. Na vývoji Gear VR navíc Samsung spolupracuje s Oculus VR a šušká se, že o koupi Oculus VR měl zájem právě Samsung. Vše prý vypadalo jako hotová věc, než Facebook Samsung přeplatil.

google cardboard vr zdroj: tisková zpráva

Virtuální realitu vlastně letos předvedl i Google, i když v jeho případě to byla spíš vtipná hračka pro účastníky konference I/O - virtuální realita postavená na telefonu a kartonu. Bez debat jde ale o nejdostupnější formu virtuální reality a kdo ví, třeba má Google s kartonem větší plány, například na trzích, kde masivní přechod na smartphony teprve začíná.

Nejnovější články