BBC potvrdila, že chystá film o fenoménu GTA s Danielem Radcliffem v hlavní roli
zdroj: tisková zpráva

BBC potvrdila, že chystá film o fenoménu GTA s Danielem Radcliffem v hlavní roli

22. 4. 2015 15:05 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Ačkoliv to bylo vlastně veřejné tajemství, pořád nebylo jisté, zda se ve snímku s pracovním názvem Game Changer (psal o něm už Adam), který se věnuje primárně hře Grand Theft Auto, objeví duo Daniel Radcliffe – Bill Paxton v roli Sama Housera, respektive Jacka Thompsona. Teď už to máme potvrzené přímo BBC. Hodinu a půl dlouhé drama se bude snažit popsat okolnosti ani ne tak vzniku GTA, ale spíše následné společenské reakce a vlivu hry na kulturní prostředí, ať už v rámci obecné popkultury, tak jistě i Velké Británie.

Zdá se, že se rozhodně nemusíme bát nějakého moralistického kázání. Ačkoliv pracovní název poukazuje na zlomový bod, který, alespoň dle scenáristů, obrovský úspěch série, která se zároveň nebála velké míry násilí, představuje, samotný popis z tiskové zprávy se zaměřuje primárně na humbuk kolem hry. Posuďte sami, jak vám vyjádření z tiskové zprávy zní.

„Násilný herní obsah spojený s neslýchaným komerčním úspěchem vedl i k zuřivému odporu. Od rodičů, kteří se báli o své děti, které se ponoří do násilného světa, přes politiky, které znepokojovaly hodnoty, jež má hra představovat, až po významného právník Jacka Thompsona, který je rozhodnutý za každou cenu zastavit vzestup Grand Theft Auto. Game Changer vypráví příběh výjimečné kapitoly v historii této ikonické hry a ukazuje výjimečný dopad, který hra měla na naši kulturu.“

grand theft auto zdroj: tisková zpráva

Jelikož snímek má být napůl dokumentárním dramatem, nejde se neubránit nadšení z toho, že konečně někdo zpracovává herní téma se vší potřebnou vážností a chce jej zasadit do kontextu popkulturního a mediálního vývoje. Že pro BBC nejde o okrajový projekt ostatně potvrzuje i obsazení. Radcliffe stále platí za velké jméno, byť se mu stále ještě nepodařilo vystoupit ze stínu Harryho Pottera a Bill Paxton je možná hollywoodská hvězda dnes už nižší svítivosti, ale zároveň jde o velmi kvalitního herce. Kdybyste od něj měli vidět z posledních let jen jednu věc, určitě zkuste Hatfieldy a McCoye.

Režie snímku se pak ujal Owen Harris, primárně seriálový režisér, který pracoval třeba na Misfits, ale třeba i jednom dílu z vynikajícího Black Mirror. Dá se samozřejmě předpokládat, že nemalou část snímku zabere morální dilema, které bude stát na argumentech odpůrců v čele s Thompsonem a pokud bude mít snímek delší časový záběr, určitě dojde i na soudní proces s Justinem Lynchem. Nicméně fakt, že GTA je britský produkt a jeho význam je pro místní společnost i herní průmysl výraznější, než ve zbytku světa, jistě také sehraje svou roli. Nechme se překvapit, zatím informace o filmu zní nadějně.

Nejnovější články