Rozhovor o Arma 3 prozrazuje velké ambice tvůrců z Bohemky
zdroj: tisková zpráva

Rozhovor o Arma 3 prozrazuje velké ambice tvůrců z Bohemky

6. 3. 2013 19:30 | Rozhovor | autor: Tomáš Jung |

Po prvních dojmech z alfa verze vám prostřednictvím rozhovoru s designérem Arma 3 Jiřím Zlatohlávkem prozradíme pár dalších informací o právě vyvíjená české hře. Pokud se chce dozvědět něco bližšího o kampani, novinkách v editoru, optimalizaci enginu, chování hry v módu simulace nebo o zpracování zbraní oproti reálným předlohám, tak je pro vás následující rozhovor jako dělaný. Poslužte si:

Kampaň v OFP byla relativně lineární. Kampaň v Arma 2 zase tak nesmírně komplikovaná, že ji bylo obtížné testovat a udržet na uzdě. Jakým způsobem budete v Arma 3 dávat hráčům pocit volnosti, aby to po stránce designu šlo ukočírovat?

Volnost je ústředním prvkem našich her. V Arma 3 ji podporujeme celou kampaní, která je vystavena na mottu "Survive, Adapt, Win". Každá z fází kampaně rozpracovává jedno z těchto klíčových slov jako své hlavní téma. Dohromady pak dávají ucelený příběh o konfliktu na ostrovech Altis a Stratis z pohledu řadového vojáka. Volnost v kampani podporujeme i zavedením hubů - stanovišť, kam se po misi hráč vrací, vybírá další mise, testuje zbraně nebo se vydává plnit úkoly v sandboxovém skirmish módu.

S Arma 2 se v editoru objevily například moduly. Jakou zásadní novinku do editoru chystáte v Arma 3?

Funkční možnosti editoru v Arma 2 jsou obrovské, jejich ovládání však bylo těžkopádné. V editoru Arma 3 jsme proto zapracovali hlavně na pohodlném ovládání, vzhledu a rozvržení prvků. Nově bude editor podporovat skiny, které dovolí úplně přeuspořádat ovládací prvky. Slibujeme si od toho, že díky přehlednějšímu ovládání budou možnosti editoru přístupné i novým hráčům.

Kromě ovládání a vzhledu jsme rozšířili právě moduly; mezi nimi najdete nově tzv. sites. Sites jsou předpřipravené sdružení jednotek a objektů, které lze jednoduše umístit do mise jako funkční celek. Modul podle okolí sám vyhodnotí vhodná nastavení a odpadá pracné nastavování vlastností.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jaký konkrétní rozdíl je mezi enginem pro Arma 2 a Arma 3. Alfa verze naznačila například lepší optimalizaci, je to tak?

Engine od Arma 2 prodělal velké změny. Z hlavních věcí jsme přidali fyzikální simulaci PhysX3, simulaci těla pomocí RagDoll a osvětlení scény pomocí HDR. Kromě nich jsme vylepšili podporu animací, simulaci počasí, umělou inteligenci a samozřejmě se věnujeme i optimalizaci.

Plynulost hry je odvislá od nastavení, nejde jen o detailní krajinu ostrova, ale výkon navíc ukusují i desítky AI jednotek. Chceme proto pomoci hráčům a lépe vysvětlit možnosti grafického nastavení, aby si na svém počítači vychutnali svižně běžící hru. I tak platí, že Arma 3 ukáže svou plnou krásu nejlépe na výkonnějších počítačích.

Z alfa verze to ještě nebylo moc poznat, ale jakou ve finále nastavíte obtížnost simulace? Bude podobná jako v Arma 2, nebo v něčem poleví a v jiném přitvrdí?

V obtížnosti simulace nechceme ustupovat a velké změny ji proto nečekají. Naopak velkou příležitost u Arma 3 vidíme v systému ovládání, které v předchozích hrách nebylo intuitivní a zejména novým hráčům tak trvalo dlouho si jej osvojit.

V Arma 3 proto najdete nové a přehlednější grafické rozhraní, v alfa verzi testujeme nové přednastavené možnosti ovládání a základní rozmístění kláves. Přepracovali jsme i celý inventář a systém animací, kterých je teď více a působí plynuleji. Díky těmto změnám se hráči namísto ovládání budou moci soustředit na situaci ve hře.

...

Technika a zbraně mají být v Arma 3 smyšlené. Opravdu zde nebude žádná reálná zbraň nebo technika? Děsí mě pocit, že po letech zbraní, kdy mi Arma sloužila jako nástroj vhodný k vyzkoušení skutečných zbraní a techniky, tohle skončí.

Není třeba se děsit. Technikou a zbraněmi v Arma 3 chceme navázat na tradici předchozích her. Nečekejte proto divoké sci-fi koncepty. Namísto nich najdete upravené verze současných prototypů a novinek, a mezi nimi i běžné zbraně. Má oblíbená je maďarská těžká ostřelovací puška GM6 Lynx.

Nové zbraně a vozidla nevymýšlíme od začátku, díváme se na současný vývoj a oslovujeme výrobce zbraní. I smyšlené zbraně tak mají velmi reálný základ, například podvodní puška vychází ze současného prototypu, který se má v následujícím desetiletí dočkat běžné výroby.

Aplikovali jste nějaké novinky a prvky z Take on Helicopters a Carrier Command do Arma 3? Všiml jsem si zatím jen obrazu v obraze, který se poprvé objevil v ToH.

Z Take on Helicopters jsme převzali technologii SimulWeather, která zobrazuje mraky. Kromě ní ještě detailnější animace nastupování a vystupování vozidel, a také kinematiku rukou na volantu. Carrier Command je vyvinut na svém vlastním enginu a převzali jsme proto hlavně inspiraci.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

V Arma 2 mě zaujal velitelský mód, v němž se hra proměnila v realtime strategii. Bude tento mód přítomen také v Arma 3?

Velitelský mód je stále součástí systému vyššího velení. K němu přibydou i nové schopnosti velitele jako je zacházení se vzdálenou podporou. Není nic efektnějšího než poslat vojáky do nepřátelské základny poté, co na ni dopadnou přes několik kopců rakety. Následně stačí povolat leteckou podporu na extrakci úspěšného vojska zpět do bezpečí.

Před několika lety nám při prezentaci Arma 2 Marek Španěl předváděl pokročilou AI, která se dokázala dobře krýt a vykukovat zpoza rohů. Působilo to hodně dobře. Jaká konkrétní zlepšení AI máte připravena pro Arma 3?

Umělá inteligence jednotek je srdcem hratelnosti Arma 3. Říkáme, že často stačí v editoru přidat několik jednotek protichůdných stran a hra díky realistickému chování okamžitě vyrobí zajímavou situaci. Novým prvkem v Arma 3 je potápění a podvodní boj. Pro ně jsme museli výrazně upravit umělou inteligenci, která nyní nově operuje opravdu ve třech rozměrech, tj. včetně hloubky.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jak velký tým pracuje momentálně na Arma 3?

Na Arma 3 teď pracuje zhruba 70 lidí.

Ohledně všech dílů Arma jsem byl vždy ve spojení s Ivanem Buchtou. Je i po nešťastném pobytu v Řecku stále aktivní v celém projektu? Jak se mu daří?

Ivan s Martinem se vrátili v pořádku a oba se zapojují při tvorbě hry. Teď před vydáním alfy jsme moc rádi, že je máme zpátky. Ivan vzkazuje, že se má dobře :)

Děkujeme za rozhovor!

Nejnovější články