Trackmania United Forever CZ - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Trackmania United Forever CZ - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

11. 8. 2008 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Patrně jen skalní fandové dokáží bez váhání správně určit, zda je hra v titulku plnohodnotná nebo jen update, přídavek, remake, datadisk či snad kompilace. Těm ostatním vše objasní pokec dvou běžných hráčů.

Autor: Marek Beniač
Publikováno: 11.srpna 2008
Verze: PC/česká/prodávaná
Doba recenzování: 3 týdny


Obrázek zdroj: tisková zpráva Freewarová Trackmania Nations Forever a prodávaná TrackMania United Forever, dva nové přírůstky do série pro rok 2008. Patrně jen fandové Nadea dokáží bez váhání vyjmenovat všechny díly a zároveň správně určit, co je plnohodnotný titul, a co „jen“ update, addon, remake, datadisk či snad kompilace. Francouzské studio dospělo prakticky do stejné fáze, jako SimBin a jejich Race, hodí se samozřejmě i přirovnání ke sportům od EA. Dokolečka dokola stále skoro totéž, rok co rok plus/mínus stejná hra… a teď to recenzujte.

S podobným přístupem bychom za chvíli psali články ke každému booster-packu a většímu updatu, později možná i Gold a GotY edicím. Tak takhle tedy ne, přátelé… tentokrát to uděláme jinak. Za pomoci reportážně-špionážního mikrofonu jsme se vydali do terénu a z rozhovoru dvou hráčů, respektive následné bleskové ankety zjistili, co si o novinkové Trackmanii United Forever myslí sami uživatelé, potažmo závodníci.

Hele Františku, ty seš fanda Trackmanie, co jsou zač ty dva nový Forever díly? Pomalu se v tom přestávám orientovat...

Nazdar Jozef! To určitě nejsi sám, vydali toho už tolik, že je skoro zapotřebí dělat si poznámky. Ale vážně a ve stručnosti. Nadeo letos po dvou letech vyrobilo pro ESWC (Electronic Sports World Cup) novou verzi Trackmanie Nations, s podtitulem Forever. No a jelikož by bylo hloupé, aby freewarová gameska byla technicky dál a používala novější verzi enginu, než vloni vypuštěná a hlavně čistě komerční Trackmania United, poskočila i ta na verzi Forever a můžeš si ji koupit normálně v krabičce, nebo digitálně na netu (kdo vlastní Trackmanii United, může si zdarma stáhnout devítisetmegový patch povyšující hru na Forever). Nadeo se prostě v těch předělávkách prostě vyžívá (viz TM Original nebo Sunrise Extreme) a kdo zatím žádnou hru ze série nemá, jistě to ocení. Všechno pěkně pohromadě, v posledním vydání.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Takže United Forever je jen nějakej patch? Poznám vůbec, že je to (skoro) nová hra?

Změny určitě znát jsou, ale jsou spíše kosmetické a drtivá většina z nich je neviditelných, někde pod povrchem a vlastně technického rázu. Každý si určitě hned všimne trochu předělaných menu. Na pozadí se otáčí obří zeměkoule a podle denní doby se mění její nasvícení i barevný nádech. Něco na způsob PlayStation3, vypadá to hezky. Nebo skiny formulí – každý národ má teď nově pomalovaná auta, ovšem jezdí někdo s těmi defaultními? Taky HUD přímo ve hře nebo tabulky s výsledky po závodě byly trochu poeditovány, ale nic dramatického. Zorientuješ se okamžitě.

Zrovna tak engine. Od minula je zase více optimalizovaný, umí hezčí efekty, více polygonů… Trackmania ale nikdy nebyla o grafice. Tudíž pokud někdo nehraje s nastavením všeho na maximum – ať už na to nemá hardware nebo chce mít přehled, vysoké FPS a chce vidět kam jede – velké změny asi nezaregistruje. Já například taky vypínám pár efektů a hlavně motion blur, protože kdybych chtěl jezdit v barevných rozmazaných omalovánkách, pustím si NFS: Carbon. Nakonec koukni na web Nadea, na kompletní výpis novinek. Většina se týká technických záležitostí, menších oprav a vylepšených nebo modifikovaných funkcí.

Jj, už to vidím. Chápu dobře, že to má i nějakou singl kampaň?

Ano, tohle je jedna z novinek, co stojí za zmínku. United Forever má pro jednoho hráče závodní kampaň, která je trochu víc než jen tréninkem na multiplayer. Tentokrát se výkony bodují, odemykáš další tratě… dokonce se sestavuje žebříček. Podle bodíků hned vidíš jak jsi na tom, za kolik to mají ostatní a jaký je rekord. Samozřejmě to není jen o klasickém závodění, nechybí mód Puzzle ani Plošiny, je tady i režim Akrobacie. Trackmanie už delší dobu rozeznávaly různé loopingy, otočky o 360 stupňů a další kousky, konečně to tedy našlo využití.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Koukám, že taky multiplayer lehce vylepšili?

Právě, to jsou ty drobné změny – někdo z nich bude okamžitě nadšený, jiný je možná ani nezaregistruje. Už dříve se například zobrazovalo, na jaké úrovni jsou hráči na tom kterém serveru. Abys nepřišel jako nováček mezi závodnická esa a tak podobně. Teď jsou tu i záložky jako „oblíbené servery“ či „doporučené servery“ což vše ještě usnadňuje a zpřehledňuje. Stačí jeden klik a jsi tam kde chceš, nic se nemusí dlouho hledat. I tvoje kamarády máš na očích, takzvaný „systém přátel“ funguje oběma směry, hned vidíš kdo si tě přidal, smazal… zrovna tak pozvánky. Kdybys Trackmanii měl, zapnu hru, mrknu jestli jsi online a jezdíš, jednou kliknu a jsem tam co ty a už ti naděluju desetinky.

No jo, po krůčcích to vylepšujou. Zjednodušený editor… a vida, taky nový stavební díly?

Tomuhle jsem se docela smál, když jsem pročítal seznam změn a novinek. Snáze ovladatelný editor potěší, dřív to chtělo chvíli praxe, než jsi začal stavět. Ale nové díly? OK, jsou tu nové díly. Pro každé prostředí. Poušť, sníh, rallye, Island, Bay, Coast i stadion… všude něco málo přibylo. Ale na můj vkus to není tak markantní, aby se o tom museli sáhodlouze rozepisovat. Nová textura silnice tady, předělané stromy támhle, rally téma obsahuje též nový blok zemědělská půda, slaměný stoh, oplocení… to je jak když si listuju v katalogu příslušenství modelové železnice.

Zase ale abych jim nekřivdil, několika novinek si při hře všimne i netrénované oko. Na stadionu (a vlastně i jinde) jsou přidány zrychlovače s proměnlivou intenzitou (dvoj nebo i čtyřnásobné) což může někoho kdo zamrznul u dva roky staré TM Nations zmást. Během hraní jsem zažil pár takových výkřiků na chatu, ale oni se divili i tomu, že jim zhasnul motor. Osobně jsem ocenil nové bloky s pěkným modrým okrajem a obrubníkem. Nadeo jim říká „GP-like“ a vypadají vážně hezky, možná se jich někdo chytí a vymodeluje kopie F1 tratí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

A jak je to s provázaností s Nations?


To je docela vychytávka. Někomu prostě docvaklo, že se komunita zbytečně štěpí a počínaje stadiem Forever hrají všichni dohromady. To jest když se závodí na stadióně, potkávají se hráči freewarové Nations Forever i platící zákazníci United Forever v jedné hře, na stejných serverech a na stejných tratích. Poněkud osekaný status sice Nations zůstal, ale jak to tak vidím… stadión se stejně jezdí nejvíc. Stačí prolistovat servery, starší prostředí jsou docela v koutě, kdo chce hrát v krajinkách z TM Original nebo TM Sunrise, musí dlouho stránkovat, než najde podobně laděnou partu lidí.

Tudíž komu až tak nezáleží na editoru, Media Trackeru a dalších vymoženostech okolo, okleštěná a zdarma šířená Nations mu možná s přehledem postačí. Jak už jsem zmínil, spousta lidí přešla od staré Nations k nové a vystačí si, kromě toho, že jsou občas v šoku. Kupříkladu ty blátivé bloky ze stadionu. Od časů United umí Trackmania kromě „formulových“ závodů na asfaltu a betonu i rallyecross variantu na blátě. Kdo to předtím nezažil, napoprvé tápe a třeba ani neví kam jet. Navíc formulka se teď o trochu jinak řídí, právě kvůli blátu a ovladatelnosti řekněme v těžkém terénu. Autíčko je o něco málo těžší (experti tvrdí že cca o 5%) a kdo ho dostane prvně do ruky, může být lehce znepokojen.

Já si to snad koupím. Že jsou k tomu dokonce i 3D brejle?

To je další legrácka navrch. Engine teď nově umí i stereoskopické zobrazení a kdo se na to cítí, může si hru užít v opravdovém 3D. Přiloženy jsou klasické červeno-zelené papírové brýle a formou anaglyfu je tak trojrozměrné prostředí ještě víc trojrozměrné. Vždyť víš. Jako zajímavost je to ehm zajímavé, ale jezdit takhle celé odpoledne? No nevím. Mimochodem nVidia má tuším drivery, které podobně dokážou zobrazit pomalu každou druhou hru. A já, herní veterán, nad něčím takovým žasnul už v roce 1994, u Magic Carpetu. Jinak je to ale děsná novinka a bomba. ;)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

TRACKMANIA REKORDNÍ
O obrovské popularitě Trackmanie svědčí nejen počty stažení (u freewarových Nations verzí) a přes milion a půl zaregistrovaných hráčů - číslo ovšem roste každým dnem. Nadeo je již zapsáno také v Guinnessově knize rekordů. Trackmania Nations, vydaná v roce 2006, držela rekord v počtu online hráčů závodících současně na jedné trati. V březnu 2007 bylo zaznamenáno 132 soupeřících vozů na jedné mapě. Tento údaj a rekord však platil pouze do letošního dubna, jelikož Trackmania Nations Forever krátce po svém uvedení zbourala veškeré tabulky a lidé od Guinnesse si museli ve složce "records in the world of online gaming" poupravit zápis. 250 závodníků online, na jedné trati, bok po boku a kolo na kolo - to jest nový rekord Nations Forever a kromě gratulací samozřejmě nemůže chybět ani záznam téhle radostné události. Zdalipak jsou mezi svištícími formulkami, míhajícími se po dráze s plynem až na podlaze i nějací Češi, potažmo čtenáři Tiscali Games?

zdroj: Archiv

A na závěr ještě stručné odpovědi z rychlé ankety. Většina kolemjdoucích Trackmanii znala a jejich výstižné komentáře... snad nepotřebují komentář.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Bořivoj Stavitel, 34 let, stavební inženýr: Jezdím to jako drak, ale ještě mnohem raději se piplám v editoru s tratěma. Pravděpodobně nemoc z povolání. Stavím svoje vlastní a upravuju i ty od Nadea nebo hráčů. Jakmile vidím něco zajímavého, hned to musím mít a hned začnu přestavovat. Jinak upravený editor, přístupnější širšímu publiku, určitě kvituju – začátky nejsou snadné a ne každý je stavař. Zjednodušený editor tratí alespoň přitáhne stavitele-nováčky, čím více nás designérů bude, tím lépe. Rád se bavím reakcemi na své dílo a se zájmem sleduju výkony a komentáře ostatních, jak se perou s tím, co jsem minulý víkend vytvořil.

Martin Rychlý, 18 let, nezaměstnaný: Já jezdím pořád. Nemusím do školy a zatím ani do práce, tak závodím. Trackmanii jsem propadnul někdy před dvěma lety s Nations a drží mě to pořád. Je to super gameska na odreagování, hrozně zábavná a chytlavá… na druhou stranu ale i nenáročná. Dá se pustit kdykoliv a jen tak si chvíli zajezdit. Většinou u toho ale vždycky vytuhnu několik hodin, čas hrozně letí a já ho zapomínám sledovat. Pořád mě něco nutí překonávat další a další tratě, zajíždět lepší časy a rekordy. No jo, jsem v tom dobrý a koneckonců jsem i rychlý. Často si říkám „tak ještě jednu trať a jde se spát“ ale stejně mi to nedá… a najednou koukám, že už jsou tři ráno.

Tomáš Opatrný, 23 let, správce sítě: Víte, já se Trackmanii dlouho bránil, kvůli StarForce. O téhle ochraně si myslím jen to nejhorší, něco takového mi zkrátka do systému nesmí. Teprve aktuální verze Nations a United Forever jsou čisté a já tímto děkuji Nadeu i vydavatelské firmě, že mi konečně dovolili ponořit se do závodění. V klidu, bez obav a bez nutnosti instalovat do systému zákeřné ovladače, restartovat Windows atd.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky v naší galerii

Jirka Tenegr, 15 let, student: Je to pecka, dostal jsem ji k narozkám a pařím to skoro furt. Teda když zrovna nehraju CS-ko, Needy, Battlefielda nebo C&C-čko... ale u Trackmanie sedim taky dost. Hlavně máme s kámošema klan a hrajem proti ostatním. Máme vychytaný nicky, samozřejmě barevný, boží animovaný avatary... je sranda školit Němce, Poláky nebo Slováky. Skvělý je, jak je to provázaný - hned vidim kdo je online, kdo kde hraje, hned se můžu přidat na server, můžu poslat někomu pozvánku… prostě Trackmania rulez, i když CS-ko je lepší, to je jasný.

Honza Kramp, 42 let, programátor: Já už mám doby zběsilého hraní Trackmanií asi za sebou, poslední dobou se nejvíc vyžívám v editoru, kde tvořím filmečky. Baví mě pohrávat si s kamerou, střihem, s efekty... kdysi jsem se hlásil na režii, ale nějak to nevyšlo. Tak natáčím filmy díky Nadeu alespoň v Media Trackeru.

Jan Tleskač, 17 let, zámečnický učeň: Víte měl jsem svůj sen, létající kolo. Ale až Trackmania mi umožnila vznést se a užívat si letu ve výškách. Zvlášť mód akrobacie je úžasný, hra tím dostává další rozměr, je to takový Tony Hawk s autem, jeepem, formulí... a kdo ví, čím ještě. Koho už nebaví vylepšovat časy a poletovat do zbláznění po plošinách, může zkusit dělat triky jako ve skate parku.

Věra Pohlová, 72 let, důchodkyně: Tyhle Trackmanie každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala!

Stáhněte si: Freeware hru Trackmania Nations Forever, Patche pro ang.verzi, Další downloady, Patch z Trackmania United na Trackmania United Forever

Související články: Trackmania United recenze, Trackmania Nations recenze, Trackmania Sunrise recenze, Trackmania recenze, Novinky

Marek Beniač
autorovi je 27 let, dříve psal pro GamePort, pracuje v IT, nejraději má hry sportovní a závodní, případně akce všeho druhu, ostatní žánry ale též vyloženě nezavrhuje




 
 
Marek Beniač
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Závěrečný verdikt se kupodivu nebude příliš lišit od toho loňského. Trackmania United, ve své aktuální Forever podobě, nabízí všechna doposud vydaná prostředí, využívá nejnovější technologii (respektive poslední vývojový stupeň enginu) a navrch jako bonus přijíždí vůbec poprvé bez doprovodu ochrany StarForce. Kdo až doposud váhal, teď už nemá proč - Trackmania United Forever je ideální především pro všechny nováčky či hráče freewarové sestry Nations. Pokud již doma máte některý z předchozích dílů, uvažte jeho stáří i vaše preference, co se lokací týče. Vypadá to, že stadion je stále nejpopulárnější.

Nejnovější články