The Sims: Unleashed - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

The Sims: Unleashed - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

30. 10. 2002 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Ačkoliv se to může zdát k nevíře, Unleashed je už pátý datadisk pro megaúspěšné The Sims a tentokrát rozšiřuje hru o chov domácích mazlíčků, pěstování zeleniny a nové lokace ve městě.

Autor: Bergy
Publikováno: 30.října 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Ačkoliv jsem byl dlouhou dobu přesvědčený, že po posledních dvou velmi povedených datadiscích je herní série The Sims uzavřena, byl jsem opět vyveden z omylu a postaven před úkol věnovat se již pátému přídavku. Nutno dodat, že radost jsem z toho rozhodně neměl. No jen si to vezměte, The Sims je dnes již v podstatě docela stará hra, která by spíše už zasluhovala druhý díl s přepracovaným grafickým engine. Místo toho dochází ke ždímaní (nevím, jak jinak bych to už nazval) věrných fanoušků, kteří si této hry stále váží, a to mi nepřipadá zrovna dvakrát fér.

 Domácí mazlíčci všeho druhu
Pojďme ale k věci. Jak jste si už určitě přečetli v novinkách, hlavní náplní The Sims: Unleashed jsou domácí mazlíčci. Se zvířátky jsme se sice už setkali i v původní hře (akvárko s morčetem a rybičky), ale jednalo se pouze o dva exempláře bez žádného dalšího významu. Nyní je podobných živých dekorací o něco více. Pořídit lze různé druhy ptactva - například mluvící papoušky či zpívající kanárky. Chovat můžete i želvičky či ještěrky, a pokud se vám to zdá málo, pořiďte si třeba zlatou rybku :) Všechna tato zvířátka mají ale jeden společný neduh, nedají se totiž ovládat a celkově s nimi je pramálo zábavy. Hlavní potíž je v tom, že tato stvoření jsou příliš drobná a jejich interakce s vámi se omezuje hlavně na krmení a čištění jejich příbytku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Pravým opakem je ale chov psů a koček, kteří se doslova stávají členy vaší virtuální rodiny a dají se v určitém smyslu i ovládat. Už jen jejich pořízení není tak jednoduché. Nejdou totiž koupit přímo „ze seznamu“, jak se tomu děje u ostatních věcí. Pro svého miláčka si musíte dojet do specializovaného obchodu, kde si vyberete z několika ras a barevných mutací.

 Rozšířené sídliště
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Teď ovšem na chvíli odbočíme, to abyste pochopili, odkud se vlastně ty zverimexy najednou vzaly. Pokud jste hráli nebo alespoň četli mé recenze posledních dvou datadisků Hot Date a On Holiday, tak určitě víte, že do The Sims přibyly nové herní lokace jako městské centrum a prázdninový ostrov. Maxis tím nasadil vcelku slušnou laťku, protože tyto datadisky hodně změnily koncept a styl hry. Asi i proto je pro vás v datadisku Unleashed nachystána další nová lokace. Jde v podstatě o to, že se o poznání rozšířilo vaše sídliště a jeho přilehlé okolí, které je dobře viditelné z přiloženého obrázku přímo ze hry. Tím pádem můžete vaše Simáky ubytovat v relativně rozsáhlém komplexu pozemků a mít tak i více sousedů než tomu bylo doposud.

Celá tato oblast se nyní nazývá Old Town neboli česky řečeno Staré město. Jsou zde vytyčeny rezidenční a komerční oblasti. V těch rezidenčních si můžete koupit buď pozemek nebo již hotový dům. Velkou výhodou je, že nyní máte obchůdky prakticky pod nosem, ale znovu je zde nedořešen přesun do okolních sektorů. Opět nemůžete svévolně opustit váš pozemek a musíte si sjednat dopravu i když chcete jen do obchodu přes ulici.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Naštěstí se jedná o jakýsi způsob městské hromadné dopravy a je to zcela zdarma. Musíte si ale autobus objednat telefonicky a on zastaví u vašeho domu. Co jsem ale nepochopil byl fakt, že do autobusu musí nastoupit celá domácnost. Pokud chcete například na výlet do přilehlého obchůdku jenom s jedním Simákem (jeho družka je třeba v práci) je vám při pokusu objednat si autobus suše sděleno, že to není možné, a že se máte ozvat, až budete kompletní. Nutno dodat, že toto ustanovení se netýká jen lidí, ale i všech psů a koček, které s vámi sdílejí domácnost. Upřímně řečeno, chvílemi jsem doslova nevycházel z údivu :)

 Soutěžní výstavy
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Co ale chválím je fakt, že pokud se vám rozložení vašeho Starého města nelíbí, můžete ho kompletně předělat. Dokonce si lze nadefinovat, které zóny budou komerční a které určené k bydlení. Nic vám tak nebrání v tom, abyste si oblíbené obchůdky a kluby z Downtownu postavili i v blízkosti vašeho sídliště. Pokud se vám ale nebude chtít zrovna něco předělávat, vězte, že i tak je ve Starém městě z čeho vybírat.

Nachází se zde například farmářský obchod, kde je k dostání zelenina. Pro nového pejska či kočičku můžete zavítat do ráje zvířat a případně dokoupit i nějaké hračky a mlsky jako budoucí odměny. V dalších sektorech naleznete náměstíčko s parkem, hřištěm pro děti a fontánou. Nechybí ani různé kluby, internetová kavárna či herna.

Zajímavostí je také možnost zúčastnit se výstavy domácích mazlíčků, kde porota zhodnotí vzhled, způsoby a dovednosti vašich psů a koček. Pokud obstojí, dočkají se i nějaké té ceny, která jistě potěší. Hodně ale záleží na tom, kolik času jste vašim zvířátkům doma věnovali. Jejich schopnost učit se je v podstatě obdobná jako u Simíků, jen k tomu potřebují svého páníčka. Čím více toho umí, tím jsou šance v soutěži větší.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Kočka nebo pes?
Jak jsem již ze začátku naznačil, psi a kočky žijí ve vaší domácnosti více méně samostatně. Nedokáží si ale sami opatřit jídlo, a tak jsou závislí na vašich přídělech. Pokud na to máte, můžete dokoupit různé pelíšky, boudy, misky na žrádlo, prolézačky či škrabadla pro kočky. Zvířátkům lze i přikázat, aby šli na určité místo (stejně jako normálnímu Simákovi), ale ne vždy se to povede. Stačí, aby během přesunu do určitého místa pejsek zpozoroval něco zajímavého a na vás si už ani nevzpomene :)

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Z vlastních zkušeností mi přišel na učení lepší pes. Je sice hezké, když zvířátka umí panáčkovat a vyskakovat do výšky, ale upřímně řečeno k ničemu to není. Ovšem naučit psa, aby každé ráno nosil z trávníku před domem noviny a to přímo k páníčkovi, to už je jiná. Pokud se vám něco takového povede, určitě neváhejte a za takový výkon dejte svému zvířátku nějaký dárek. Ve statistikách pak můžete sledovat, jak roste jeho náklonost k vám. Pokud si ale svých svěřenců nebudete všímat, i oni pak dají svou nelibost najevo a o to rozhodně nikdo z vás nestojí.

Důležitou roli při výběru vašeho budoucího miláčka hraje i pohlaví. No nedivte se, oni nejsou jen chlupaté hračky pro vás a vaše děti. Jsou to živí tvorové, a pokud utvoříte párek, za nějaký čas se vám mohou narodit zvířecí potomci. Jako majitelé máte v dané situaci na výběr, jestli si mládě necháte nebo ho prodáte. Pokud jste chamtivci a jdete po penězích, tak mám pro vás dobrou zprávu. Výkupní cena štěněte byla 3x větší než ta, za kterou jsem kupoval dospělého jedince.

 Pěstování zeleniny
Další novinkou, která se už zvířátek moc netýká, je možnost zahrádkaření. Ono je to v podstatě logické, ke každému domu přece patří nějaká ta zahrádka, ne? A tak, pokud o to stojíte, si můžete na vašem pozemku udělat záhonky a vysadit třeba mrkev. Zdůrazňuji ale, že zahrádku si musíte opečovávat a starat se o přísun tolik potřebné vody. Pokud vytrváte, dočkáte se i bohaté sklizně.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry naleznete v sekci screenshotů

Jako již tradičně se rozšířila menu, a tak je opět o něco větší výběr tapet, dekoračních doplňku a podobných krámů. Nevím, kam na to autoři chodí, ale co se týká například těch tapet, tak mám pocit, že čím více datadisků, tím větší je to zoufalství. Jediné, co opravdu musím pochválit, je přítomnost záclon. Ano čtete správně, po původní hře a čtyřech datadiscích někomu v Maxisu došlo, že je každému vidět do oken :) K dispozici jsou jinak i nové skiny Simáků a také nějaká ta nová zaměstnání, ale to snad už netřeba dál rozebírat.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Celkově se jedná o vcelku dobrý datadisk. Nepřináší sice nic světoborného (Hot Date byl proti Unleashed doslova průlom), ale fanoušci si ho určitě nenechají ujít, aby měli sérii kompletní. Vy ostatní dobře zvažte, jestli pro vás má přítomnost zvířátek a rozšířeného sídliště cenu, kterou budete muset za tento datadisk zaplatit.

Stáhněte si: TV reklama, Cheaty

Související články: The Sims recenze (únor 2000), The Sims: Livin' Large recenze (září 2000), The Sims: House Party recenze (duben 2001), The Sims: Hot Date recenze (listopad 2001), The Sims: On Holiday recenze (duben 2002), Novinky

 
Bergy
připravil: jd




 
 
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Ve srovnání s předchozími datadisky se jedná spíše o průměrný přídavek, prostě jen do počtu.

Nejnovější články