The Sims: Příběhy trosečníků - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

The Sims: Příběhy trosečníků - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

7. 2. 2008 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Tentokrát na nás pokukují zoufalí a zničení trosečníci. Uvízli na pustém ostrově a snaží se o přežití v završení adventurně pojaté příběhové trilogie. + VIDEO-SESTŘIH Z HRANÍ


Autor: Laku
Publikováno: 7.února 2008
Verze hry: review/česká/PC
Doba recenzování: 2 týdny

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tváře Simů na nás v obchodech pokukují stále častěji a častěji, tentokrát ovšem jejich výrazy nebudou zrovna veselé. Tentokrát na nás budou pokukovat zoufalí a zničení trosečníci. Jak, že je to možné? No, to si takhle jednou Sim jménem David Bourec vyrazil na zaoceánskou plavbu a nedopadlo to zrovna růžově. Jak asi tušíte, tak ztroskotal a ocitl se na pustém ostrově, zcela napospas divoké a neprobádané džungli. Co teď, říkáte si? Přežít! Přežít, sakra musím přežít! Takové myšlenky se v prvních minutách Sim-trosečníkovi honí hlavou. Příběh plný dobrodružství a závěrečná část samostatné série The Sims Příběhy (viz tabulka níže) se rozjíždí.

V obklopení džungle
Tropická atmosféra na vás dýchne hned prostřednictvím úvodního menu, které je pěkně vyšperkované grafikou dodanou přímo z džungle. Jakmile si vyberete jednu z hlavních postav a vydáte se na záoceánskou plavbu, tak přijdou neočekávané události... To už jen sledujete úvodní cutscénu s nebohým simíkem, plácajícím se po krk ve studené a ukrutně slané vodě. Pak následuje procitnutí na rozpálené pláži a začíná každodenní boj o přežití!

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Jen co se novopečený trosečník trochu rozkouká a uvědomí si svou situaci, tak musí začít žít – respektive spíše přežívat. Třeba takové uspokojování základních potřeb je na ostrově přece jen o trochu složitější než v civilizaci. Pro jídlo se místo do ledničky musí na palmu, na záchod do nejbližšího keříku a to raději ani nemluvím o společenských potřebách. To si pak musíte zaběhnout rovnou za místními vládci – za opicemi. Když už byla řeč o atmosféře, tak musím ještě vypíchnout povedený soundtrack. Všudepřítomné bubny a všelijaká cingrlátka totiž vytvářejí tu správnou exotickou hudební kulisu.

PŘEDCHOZÍ DÍLY PŘÍBĚHOVÉ SÉRIE
Životní příběhy – Riley Harlow se jednoho dne přistěhuje z velkoměsta SimCity do maličké vesnice Čtyřkoutí za svou tetičkou Sharon. Asi správně tušíte, že na venkov přijela, aby tam nalezla svou životní lásku. Naprostým protipólem Riley je aktér druhé linie - Vincent Moore. Úspěšný podnikatel, jenž se vrátil ze služební cesty s honosnou sumou simoleonů. Nemusí se starat o domácnost, koupit si může, co ho jen napadne... Najdou Riley a Vincent ve svém životě skutečné štěstí?

Příběhy mazlíčků –Mladá Alice Vítová se svým neposlušným dalmatinem Samem. Alice je zadlužená a na její dům má spadeno místní šampiónka psích soutěží Diana DeBore. Nabízí se jen jediné řešení. Zabít ji, říkáte? Ale jděte, tady jsme v mírumilovném prostředí městečka Zelený dvůr. Ve druhém scénáři se setkáváme s mužem, tentokrát ne přímo s miliardářem, ale se zajištěným šéfkuchařem, který se musí postarat o kočku Divu svého bratrance. Bude Štěpán Oddaný tím pravým a oddaným pečovatelem?

 Příběh ala Ztraceni?
Narozdíl od předchozích dílů Trosečníci nabízejí pouze jeden příběhový scénář. Ten je naštěstí o poznání zajímavější a co do délky víceméně srovnatelný se svými předchůdci, kteří se pyšnili dvěmi příběhovými liniemi. Zejména vzhledem k prostředí, ve kterém se hra odehrává, se nabízí srovnání s populárním seriálem Ztraceni. Jistě bychom našli celou řadu styčných bodů – ztroskotané vraky letadel, záhadná opuštěná vědecká stanice či záludný profesor. Byť tu občas probleskují zajímavé nápady, tak se stále jedná o klasický příběh ve stylu The Sims. Ostatně, kdo by čekal něco jiného, že? Hlavní slovo mají především vztahy a všelijaké intriky. Nicméně přesto mě příběh zaujal zdaleka nejvíce z celé série. Dost možná právě díky své exotičnosti a perfektně napsaným dialogům (a tradičně kvalitnímu překladu). Mimochodem, svou roli v příběhu sehrají také domorodí obyvatelé ostrova, a možná nejen oni...

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Příběhová linie je vyprávěna ve stylu adventur a je silně lineární. K úspěšnému postupu musíte vždy splnit nějaký úkol. Například seznámit se s obyvateli domorodé vesničky nebo získat v opuštěné osadě náčelníkovy oblíbené bubny, které mu zabavil tajemný šaman. Vedle připraveného scénáře je tu pochopitelně prostor pro klasické hraní – stačí si vybrat z parcel na místním ostrově Wanmami. K tomu se pravděpodobně uchýlíte poté, co dohrajete zmiňovaný hlavní příběh. To se stane víceméně za dvě odpoledne. Ještě bych rád doplnil, že příběh je vedle přímého dění vyprávěn také formou deníku, který si trosečník pravidelně píše.
NENÍ TROSEĆNÍK JAKO TROSEČNÍK
Zvětšit Koncept příběhové série technologicky vycházel a stále vychází ze Sims 2 – to tedy znamená, že hra je graficky a některými prvky podobná známějšímu bratříčkovi. Ale aby to nebylo tak jednoduché, na podzim se objevil ještě konzolový titul Sims 2: Castaway s poněkud matoucím názvem (vedle Castaway Stories), který se rovněž zaměřil na trosečníky. Je důležité si uvědomit, že obě hry mají společný námět a prostředí, ale zpracování spolu s herními možnostmi se poměrně liší. Pro úplnost ještě zmíním, že dnes recenzovaná hra nevyžaduje vlastnictví předchozích produktů.

 Neznámý ostrov, povědomé Sims 2
Již při letmém pohledu na okolní obrázky vás možná zarazí přílišná podobnost s The Sims 2. Jak jsem už naznačil, skutečně se jedná o téměř na chlup stejné zpracování. Po podrobnějším ohledání se však přece jen najdou určité rozdíly, z nichž nejvýraznější jsou nové klávesové zkratky. Ty poměrně výrazně zpříjemňují hraní, protože se nemusíte stále soustředit na uspokojování potřeb (není třeba hledat strom s jídlem, pouze klávesou simovi zdělíte, aby si jej našel).

Trosečníci narozdíl od svých dvou předskokanů nabízí poměrně dost inovací (v rámci možností). Mnohem více sepro plnění úkolů budete muset potulovat ostrovem. To je poměrně elegantně vyřešeno rozmístěním jednotlivýchparcel po ostrově, mezi nimiž přecházíte. Tady bych měl jednu větší výtku smerem k době načítání, která je ažneúnosně ubíjející. Obvzvlášť, když musíte navštěvovat řadu míst opakovaně. Přesunování mezi těmito pozemkyprobíhá velmi obdobně jako u konzolových trosečníků - buď se přemístíte rovnou z aktuálního pozemku na tensousedící, nebo využijete k přesunu mapku. Ta je nakreslená na cáru starého papíru.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky si prohlédněte v galerii

 Každý příběh jednou končí...
Poté, co mám za sebou všechny tři díly série The Sims Příběhy, mohu s klidným svědomím označit Trosečníky za nejlepší díl příběhové série. Navíc za cenu jednoho datadisku hra nabízí velmi obdobný zážitek jako samotné (dražší) Sims 2. Navíc, co se atmosféry týče, jsou zde namíchány ingredience z datadisku Bon Voyage (především objekty a oblečení) a konzolových Trosečníků. Nicméně hra, vzhledem ke své obtížné rozšiřitelnosti, možná příliš fanoušky nezaujme. Pokud si však chcete zahrát „Sims“ hru bez instalování datadisků atd., pak jsou pro vás Příběhy trosečníků v současnosti tou nejlepší volbou.

VLASTNÍ VIDEO Z HRANÍ
Natočili jsme pro vás dvouminutový sestřih: uvidíte v něm momentky z různých fází příběhu. Mimo jiné stavbu voru, šamanský rituál či návštěvu horkých sopečných pramenů.

zdroj: Archiv


Související články: Novinky na Tiscali a fanstránce, Vše o sérii The Sims

Laku
autor je správcem fanouškovské stránky TheSims2.cz a působí ještě na HotGames.cz






 
 

Laku
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Povedené zakončení příběhové série The Sims, které oproti svým předchůdcům nabízí o poznání zajímavější příběh a silnější herní prožitek. Škoda jen otravně dlouhého načítání, krátkosti příběhové linie a že cena (799 Kč) není trochu nižší.

Nejnovější články