The Sims: House Party - recenze
9/10
zdroj: tisková zpráva

The Sims: House Party - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

11. 4. 2001 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Maxis pro nás připravil už druhý datadisk pro The Sims s podtitulem House Party, v němž si pořádně užijete hlavně rozjařených mejdanů.


The Sims: House Party - recenze

Autor: Bergy
Publikováno: 11.dubna 2001

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Simíci během své roční existence nasbírali řadu ocenění a stali se jednou z nejprodávanějších her loňského roku. Přispěl k tomu jejich originální námět, velice chytlavá hratelnost a samozřejmě i nespočet ódy pějících recenzí. Právě diky tomu drtivá většina lidí prostě neodolala a tuto hru vyzkoušela. Musíme si ale přiznat, že ona hratelnost je po určité době, kterou strávíte s touto hrou, trochu sporná, protože děláte do nekonečna pořád to samé. Naštěstí je tato skutečnost dobře známá i v Maxisu a tak, krom velkého množství věcí, které si můžete sami stáhnout z internetu, přichází v těchto dnech do prodeje v pořadí již druhý datadisk.

 Přestaňte pracovat a začněte utrácet
Když jsem si poprvé na internetu přečetl o tom, co Maxis na letošní jaro chystá, neoplýval jsem příliš optimismem. Defakto jsem se domníval, že půjde znovu o prosté přidání nových sídlišť, věcí, oblečků a nějakých těch kariér. To vše se nacházelo v prvním add-onu s podtitulem Livin‘ Large, který vyšel vloni na podzim a v podstatě byl nutností, protože samotné The Sims bylo záhy, se svojí standardní výbavou, obehrané i u těch nejotrlejších hráčů. Těsnost jednoho sídliště znemožňovala projektovat ve větším měřítku a pak, dříve nebo později, každý trpělivý hráč dospěl do okamžiku, kdy si pořídil všechny předměty z nabídky a už prostě nebylo na co šetřit.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Livin‘ Large mnohé vyřešil, obsahoval několik dalších sídlišť a přinesl celou řadu komfortních a pořádně mastných doplňků, spolu s novými stavebními styly. Pochopitelně tu byla možnost vyzkoušet nová zaměstnání a charaktery simáků, takže příznivci této hry měli přes vánoce jistě znovu na pilno, aby si všech těch novinek patřičně užili. Uplynul ale další půlrok a Livin‘ Large, podobně jako předtím The Sims, jaksi zevšedněl a tak Maxis musel podniknout další kroky k tomu, aby tato skvělá hra neupadla v zapomnění do doby, než přijdou Sims Online a druhé pokračování. Výsledkem jejich snažení je datadisk House Party, o kterém jsem si původně myslel, že bude jen vylepšenou kopií Livin‘ Large.

Maxis ale zase jednou překvapil a podařilo se mu vnést do hry úplně nové světlo. Jeho vývojáři si totiž spočítali, že prakticky po roce hraní, máte jako hráči určitě naskrbleno dostatek financí a nyní je potřeba dolárky pěkně rozházet. Ovšem ne jen nudným nakupováním nových věcí. No uznejte sami, kdy se nejlíp roztáčejí peníze? Přeci když si pořádně užíváte a věřte, že nic vás nevysaje víc, než přestat chodit do práce a pořádat doma jeden mejdan za druhým (někdo možná potvrdí i z reálu :) A přesně tohle je hlavní náplní tohoto datadisku, samozřejmě vedle dalších věcí, o kterých ještě padne nějaké to slůvko.

 Recept na správnou party
Zvětšit zdroj: tisková zpráva V první řadě si musíte ujasnit, v jakých částech vaší rezidence budete chtít pořádat vaše mejdany. Je to velmi důležité, protože jak už nějakou párty zorganizujete, muže přijít i více jak deset lidí (zaleží kolik máte sousedů) a jestli nemá váš obývák patřičné rozměry, bude potřeba buď přistavět společenskou místnost nebo začít přemýšlet o tzv. „garden party“ (něco na způsob zahradního pikniku). Když už budete mít místo, je potřeba zajistit, aby nikdy nedošlo jídlo a pití, což je základní stavební prvek každé pořádné akce. Je asi jasné, že obyčejná lednička by nestačila, takže nejlepším řešením je určitě pořídit si jeden nebo dva švédské stoly s hromadou jídla a punče.

Dále je potřeba vyřešit problém, kdo bude doplňovat ubývající potraviny a jelikož sousedi jsou většinou neobyčejně žraví, není radno tuto otázku podceňovat. Ano, můžete se o to starat třeba vy, jako hostitelé, ale co by to bylo sakra za párty, kde byste lítali jak fretky, jenom abyste někoho pohostili. Nic takového, daleko lepší je prostě zvednou telefon a najmout si profesionála, mistra kuchaře, který se o vše postará a rozhodně vás za „mírný“ poplatek nenechá ve štychu. Dokonce si po sobě i uklidí a to už je co říct :)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Pokud jste zdárně vyřešili přísun potravin, je třeba zařídit nějakou tu zábavu. Dejme tomu, že jste se tedy plácli přes kapsu a postavili onu společenskou místnost. Rozhodně vděčné zařízení je světelná taneční podlaha ve stylu DISCO spolu s pultem pro DJ a sadou výkonných reproduktorů. Do rohů místností je vhodné umístit taneční klece, kterým mnohé dámy dávají přednost před normálním tanečním parketem. Jako doplňky jsou velice šikovné stojany vybavené barevnými světlomety. Pokud zbude nějaké to místo můžete ještě přikoupit kulečníkový stůl a pár hracích automatů, někteří simáci si určité rádi zahrají.

 Zábava začíná
Nyní když už máte vše připravené, stačí jen zavolat telefonem sousedům (pokud to nezmerčili z ulice sami a už se nevetřeli :), že konáte párty a akce může začít. Nemusíte mít strach, že by nikdo nepřišel, neomezené množství jídla a pití jsou dostatečným lákadlem a než se nadějete, bude váš barák praskat ve švech. Nechte všemu volný průběh, ale nezapomeňte mít hned od začátku puštěnou hudbu, ať se může tancovat. Pokud náhodou budete mít pocit, že se simíci nebaví tak jak byste si přáli, můžete zkusit opět zvednout telefon a najmout profesionálního baviče (nejčastěji to bývá mim), který svými kousky rozhodně dokáže vaše návštěvníky rozveselit, ovšem zadarmo to nebude.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

S postupujícím časem, většinou kolem půlnoci, se začnou sousedé trousit do svých domovů, najatí pracovníci rovněž a i na vaše svěřence postupně dolehne únava, které se zbaví jedině dlouhým spánkem. Bylo mi ale divné, že ačkoli mí simáci byli v jednu v noci úplně grogy, určitá skupinka ještě pařících sousedů se pořád držela v podivuhodné kondici. Vysvětlení je vcelku prosté, k tomu aby vaši simíci nevytuhli moc brzo, musí prospat minimálně celé dopoledne a v žádném případě je nesmíte poslat do práce (pokud ještě nějakou mají). Jedině pak mají dost sil vydržet i do pozdních nočních hodin. Přeci jen je trochu neslušné jít na kutě uprostřed nejlepšího.

Při déle trvajícím mejdanu vás může ještě poctít svou návštěvou i policie, která nejprve dá výstrahu, že rušíte noční klid, a když něco s oním hlukem okamžitě neuděláte, následuje docela slušná pokutička. Je jen na vás, jestli to stojí zato všechno típnout nebo strávit příspěvek do policejní pokladny a vesele pokračovat dál. Docela by mě ale zajímalo, která krysa mě vždycky těm poldům práskla, kdybych to věděl, určitě bych dotyčného na další sešlost už nepozval.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Rána po flámech bývají krutá a ani tady tomu není jinak. Pokud jste nebyli dosti prozíraví a neobjednali si předešlý den uklízečku, zřejmě se ráno nebude stačit divit. Většinou vám vaši známi buď vytopí koupelnu či kuchyň a rozhází nedojedené zbytky jídel úplně všude kam je napadne. Uklízet takový nepořádek je doslova opruz a navíc to zabere skoro celý den, takže uklízečka, která to oddře za vás je dle mého názoru vůbec to nejlepší řešení vyvstalé krizové situace. Znovu si nedělejte plané naděje, že byste poslali své miláčky do práce, chtěl bych vidět vás, jak byste se tvářili na jejich místech. Nejlepší je vybodnout se na pracovní závazky úplně a užívat si dokud to finance dovolí.

 Oslava narozenin
Když se vzpamatujete a zotavíte z poslední pařby, je nejvyšší čas začít plánovat další. U House Party se přece máte pořád bavit, takže pryč s předsudky, za ten rok máte v The Sims práce určitě až po krk a ke všemu ještě bez víkendů a dovelené. Právě teď je ta správná chvíle vybrat si to i s úroky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Nikdo ale netvrdí, že musíte dělat jeden a ten samý mejdan pořád do kolečka. Je třeba neustále vymýšlet něco nového, tak proč třeba neuspořádat velkou narozeninovou oslavu. Taková klasická s dortem a svíčkami rozhodně potěší, zvlášť když se místnost vyzdobí balónky a různými fáborky. Pokud ale chcete svým simíkům dopřát něco netradičního, tak si pořiďte obrovský dort s překvapením, ze kterého, v té správné chvíli, vyskočí tanečnice (popřípadě tanečník), která oslavenci zatancuje a zazpívá blahopřání.

Další variantou zábavy je uspořádat již zmiňované garden party, v takovém případě se zábava přesouvá na zahradu. Něco do sebe to také má a pokud chcete, není problém vybudovat si z bambusového dřeva altány, ve kterých se může tancovat nebo si v nich zřídit posezení. Veškeré vybavení (včetně baru) se dá nakoupit ve stejném plážovém stylu a pokud máte i bazén, je to zas celé o něčem jiném. Fantazii se zkrátka meze nekladou a jaký si to uděláte, takový to prostě budete mít.


 Večer u táboráku
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Samozřejmě v Maxisu mysleli i na ty z vás, kteří neholdujete divokým mejdanům, jenž většinou vyústí v ono nepopulární rušení nočního klidu. Pokud si setkání se svými přáteli a sousedy představujete poněkud klidněji, nemusíte si nijak zoufat. Můžete totiž na své zahrádce rozdělat táborák a užívat si pohodu. V těchto případech berou s sebou návštěvy i své ratolesti a společně, sedíc kolem ohně, si můžete zazpívat, za doprovodu kytary, nějaké ty táborové písně. Dávejte ale pozor, aby ohniště nebylo moc blízko vašeho obydlí, nejednou se stalo, že přeskočila jiskra a začal nám hořet barák :)

Jednou se podobná pohodička změnila doslova v krvák, kdy v nestřežené chvíli chytla od rozdělaného ohníčku lavička i s ženskou. Zatímco lavička se pořídila nová, pro slečnu si sáhla smrt (řádně zdokumentováno na obrázcích níže :), a tak mě napadá, že mé oblíbené taneční párty, ačkoli divočejší, jsou daleko bezpečnější. Aspoň to zatím každý přežil :)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Dost ale už o oslavách a mejdanech, je načase povědět si také něco o dalším vybavení tohoto datadisku. Samozřejmě, kromě hlavní zábavné složky, přináší i House Party řadu nových věcí a doplňků. Mimo již zmiňovaný plážový a disco styl, přibyl ještě styl vesnický a pokud se vám líbí celodřevěné domky (interiér i exteriér), tak si jistě přijdete na své. Po stěnách si můžete rozvěsit řadu loveckých trofejí a na zem umístit několik druhů kožešin. Místo drahých lustrů, se dá použít obyčejná petrolejka a venku poslouží stará dřevěná kola z povozů zase jako dekorace.

Vývojáři také počítali s tím, že nemusíte vlastnit onen první datadisk Livin‘ Large a tak vám rovněž, po nainstalování House Party, přibudou nějaká ta nová prázdná sídliště. Vy, kteří již první add-on vlastníte, ale také zkrátka nepřijdete, i vám se celkový počet obytných komplexů totiž ještě zvýší o další volná prostranství. V obou případech tak můžete dál budovat nové domy a vytvářet další rodiny, místa je dost. Jen je škoda, že jsou opět všechny ulice navlas stejné.

 Zločinecká profese
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Očekávat můžete pochopitelně i nové charakterové rysy simíků spolu s hromadou nových oblečků. K dostání jsou pak i nové šatníky, které umožňují libovolné převlékání postav během hry. Nové věci k nakupování se nacházejí prakticky v každé kategorii. Nejvíce přibylo asi dekorací, máte tedy možnost vyzdobit si vaše hnízdečka dalšími obrazy a uměleckými předměty. V oblasti zábavy vřele doporučuji pořídit si trenažér rodea a pořádat soutěže, kdo se déle na tomhle pekelném stroji udrží.

Z nových zaměstnání stojí rozhodně za zmínku povolání kriminálníka. Máte možnost začít jako kapsář, výdělek sice ze začátku není ve srovnání s normálním zaměstnáním o moc vyšší, ale půjde-li vám řemeslo pěkně od ruky, můžete se slušně vypracovat. Tato práce ale určitě přináší určitá rizika a je otázka, co se může stát, když vás chytí policie. Během mého hraní se nepodařilo, aby mi mého simáka zabásli nebo mu dali pořádnou pokutu za okrádání svých spoluobčanů, ale věřím tomu, že dříve nebo později nikoho trest nemine. Na druhou stranu, když víte kdy přestat, nikdy vás nemusí dostat, prostě si takhle párkrát přivyděláte a pak si najdete nějakou slušnější práci. Ovšem vychytat ten správný okamžik, kdy pověsit toto černé řemeslo na hřebík, je jako hrát hazardní hru v kasinu, buď je to hop nebo trop.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Datadisk House Party mě tedy celkově velmi překvapil a z původního pesimistického očekávání, se vyklubal prvotřídní odvaz. Ještě nikdy nezažili Simíci tak velkou dávku zábavy jako právě v House Party a po této stránce se nebojím říct, že tento datadisk je mnohem lepší než třeba Livin‘ Large, který opravdu jen věcně rozšiřoval původní The Sims. Jestli jste si tuto originální hru před rokem zamilovali a už vás moc nebaví, je načase dát jí nový rozměr. Tím je právě House Party, která to v doposud klidných čtvrtích vašeho předměstí patřičně rozjede.

Bergy
připravil: jd






Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Skvělý datadisk, jehož zábavnost je lepší než u původní hry a Livin’ Large dohromady. Pro příznivce simíků je to tudíž jasná koupě.

Nejnovější články